Godzilla x Kong: Az új birodalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Godzilla x Kong: Az új birodalom
(Godzilla x Kong: The New Empire)
2024-es amerikai–ausztrál film

RendezőAdam Wingard
Producer
  • Thomas Tull
  • Jon Jashni
  • Brian Rogers
  • Mary Parent
  • Alex Garcia
  • Eric McLeod
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene
  • Tom Holkenborg
  • Antonio Di Iorio
OperatőrBen Seresin
VágóJosh Schaeffer
Gyártás
GyártóLegendary Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő115 perc[1]
Költségvetés150 000 000 dollár[2]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel436 500 000 dollár[3]
Kronológia
ElőzőGodzilla Kong ellen
További információk
SablonWikidataSegítség

A Godzilla x Kong: Az új birodalom (eredeti cím: Godzilla x Kong: The New Empire) 2024-es amerikai akciófilm, amelyet Adam Wingard rendezett. A 2021-es Godzilla Kong ellen című film folytatása, egyben a MonsterVerse 5. darabja. A főbb szerepekben Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Dan Stevens, Kaylee Hottle, Alex Ferns és Fala Chen látható.

Amerikában 2024. március 29-én, míg Magyarországon március 28-án mutatták be a mozikban.[4][5]

Cselekmény[szerkesztés]

Három évvel azután, hogy legyőzte Mechagodzillát, Kong új területet hozott létre a lyukas Földön, és újabb fajtársai után kutat. A Föld felszínén Godzilla továbbra is fenntartja a rendet az emberiség és a "Titánok" néven ismert óriásszörnyek között – Rómában megöli a Scyllát, és utána a Colosseumban pihen.

A lyukas Földön állomásozó Monarch megfigyelőállomás azonosítatlan jelet fog. A felszínen a jel hatására Jia, a Koponya-szigetről származó Iwi törzs utolsó ismert túlélője hallucinációkat és látomásokat tapasztal, ami fogadott anyját, Dr. Ilene Andrewst aggodalomra készteti. Godzilla szintén érzékeli a jelet, és elhagyja Rómát, és megtámad egy franciaországi atomerőművet, hogy elnyelje a sugárzást. Godzilla ezután a titán Tiamat sarkvidéki búvóhelyére indul. Monarch úgy véli, hogy Godzilla megerősíti magát a közelgő fenyegetésre.

Amikor egy víznyelő nyílik az otthona közelében, Kong felfedez egy feltérképezetlen területet, ahol fajának egy törzse túlélte, köztük egy Suko nevű fiatalkorú. A kezdeti összecsapás után Kong arra kényszeríti Suko-t, hogy elvezesse őt a törzs búvóhelyére, és útjuk során lassan összebarátkoznak. A törzs zsarnoki vezetője, a Skar király egy ősi, jég erejű titán, Shimo segítségével harcol Kong ellen, akit a Skar király egy kristály segítségével irányít fájdalommal. Shimo jéglehelete megrongálja Kong jobb karját, ami fagyási sérüléseket okoz, de Suko segítségével Kongnak sikerül elmenekülnie, bár közben elveszíti a fejszéjét.

Andrews és Jia, valamint a titán állatorvos Trapper és az összeesküvés-podcaster Bernie Hayes a lyukas Földre utaznak, hogy felkutassák a jel forrását. A Monarch előőrsét elpusztítva találják. Ahogy a csoport tovább merészkedik, felfedeznek egy templomot, amely egy földalatti részbe vezeti őket, ahol egy túlélő Iwi törzs él, akik telepatikusan kommunikálnak egymással. Néhány romot megvizsgálva arra következtetnek, hogy a jel egy telepatikus vészjelzés volt, amelyet az Iwi küldött.

Miközben megfigyeli, hogy Jia az iwikkel társalog, Andrews hangot ad félelmeinek Trapperrel szemben, hogy Jia talán úgy dönt, hogy a népével marad, és ezt Andrewsnak el kell fogadnia. Egy templomban Andrews hieroglifákat fedez fel, amelyek a múltat és a jövőt mutatják: a Skar király egyszer megpróbálta meghódítani a felszíni világot, és háborút indított Godzilla faja ellen, de Godzilla legyőzte őt és csapdába ejtette őt és törzsét mélyen a lyukas Földben. A jóslat azt is jelzi, hogy Jia lesz a kulcs Mothra újraélesztéséhez. Megérezve Jiát, Kong felkeresi a templomot, és Trapper felszereli egy prototípus exoskeletális karmerevítővel, hogy megerősítse és meggyógyítsa megfagyott végtagját. Tudtukon kívül a Skar király egyik hűséges híve követte őket, és értesíti a Skar királyt, aki összeállítja inváziós erejét a Földre. Jia sikeresen felébreszti az újjászületett Mothrát.

Godzilla megöli Tiamatot, és elnyeli a rejtekhelyéről érkező kozmikus sugárzást, aminek következtében fejlődik, és hátlemezei magenta színűvé válnak. Abban a reményben, hogy Godzillát az lyukas Földre csalogatja, hogy segítsen neki, Kong felbukkan Kairóban és Godzillát hívja. Kong kommunikációs kísérletei ellenére a feldühödött Godzilla megtámadja őt, és rövid harc alakul ki, amíg Mothra meg nem érkezik Jiával, és meg nem győzi Godzillát, hogy segítsen Kongnak. A trió ezután elindul az lyukas Földre, hogy Shimóval és seregével együtt szembeszálljanak a Skar királlyal. A harc Godzillát, Kongot, Shimót és a Skar Kinget Rio de Janeiroba rántja, ahol Shimo a Skar parancsára újabb jégkorszakot kezd előidézni. A felek kiegyenlített küzdelmet vívnak, amíg Suko meg nem érkezik Kong fejszéjével, és el nem pusztítja a Shimót irányító kristályt. Shimo és Kong ezután megfagyasztja és összetöri a Skar királyt.

Miután atomlégzésével visszafordította Shimo jégkorszakát, Godzilla visszatér, hogy a Colosseumban pihenjen. Jia újra találkozik Andrews-szal, és enyhíti félelmeit azzal, hogy úgy dönt, örökbefogadott anyjával marad. Mothra helyreállítja az Iwi otthonának védőgátját, majd távozik. Kong visszatér Shimóval és Sukóval a lyukas Földre, ahol ő lesz a majom törzs új vezetője.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[6]
Dr. Ilene Andrews Rebecca Hall Pálfi Kata
Bernie Hayes Brian Tyree Henry Kálloy Molnár Péter
Trapper Dan Stevens Bozsó Péter
Jia Kaylee Hottle Nem szólal meg
Mikael Alex Ferns Scherer Péter
Iwi királynő Fala Chen Nem szólal meg
Hampton Rachel House Fullajtár Andrea
Harris Ron Smyck Lovas Dániel
Jayne Chantelle Jamieson Varga Lili
Lewis Greg Hatton Kőrösi András
Tengeralattjáró parancsnoka Kevin Copeland Galambos Péter
Műsorvezető Anthony Brandon Wong Tarján Péter

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

2019 márciusában Alex Garcia producer kijelentette, a Legendary Pictures reméli, hogy több MonsterVerse filmet is készíthet, ha azok sikeresek lesznek. 2021 februárjában Wingard így nyilatkozott a MonsterVerse jövőjéről: "Tudom, hogy hova mehetnénk potenciálisan a jövőbeli filmekkel". Ugyanakkor megjegyezte, a MonsterVerse "bizonyos mértékig" azért jött létre, hogy a Godzilla Kong ellen felé vezessen.[7] Hozzátette, hogy a MonsterVerse "válaszúthoz" érkezett, és kijelentette: "Tényleg azon a ponton van, ahol a közönségnek előrébb kell lépnie, és több ilyen dologra kell szavaznia. Ha ez a film sikeres lesz, akkor nyilvánvalóan folytatni fogják."[8]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2022. július 29-én kezdődött Gold Coastban.[9] 2022 novemberében jelentették be, hogy a forgatás befejeződött Ausztráliában.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Godzilla x Kong: The New Empire (12A). BBFC , 2024. március 19. [2024. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 14.)
  2. Godzilla x Kong Will Bunny Hop To $135M Global Opening As Legendary's Monsterverse Franchise Roars Past $2.5 Billion – Easter Box Office Preview. Deadline Hollywood , 2024. március 26. [2024. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 14.)
  3. Rice, Lynette: Monarch: Legacy Of Monsters Renewed For Second Season By Apple TV+; Multiple Spinoffs Planned (amerikai angol nyelven). Deadline , 2024. április 12. (Hozzáférés: 2024. április 14.)
  4. Dick, Jeremy: Godzilla x Kong: The New Empire Gets Action-Packed Trailer Uniting the Iconic Titans (angol nyelven). Comic Book Resources , 2024. február 14. [2024. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 14.)
  5. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2024. IGN. (Hozzáférés: 2024. április 14.)
  6. Godzilla x Kong: Az új birodalom az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  7. Goldberg, Matt: Godzilla vs. Kong Director Adam Wingard on Avoiding an Issue He Had with 'Batman v Superman'. Collider, 2021. február 22. [2021. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 14.)
  8. Millican, Josh: Exclusive: Godzilla vs. Kong Director Adam Wingard Explains Why No Post-Credits Scene. Dread Central, 2021. március 22. [2021. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 14.)
  9. Paz, Maggie Dela: Legendary's Godzilla vs. Kong Sequel Begins Production in Australia. Comingsoon.net, 2022. július 29. [2022. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 14.)
  10. The Next Godzilla Movie Has an Unsurprising Title. Gizmodo, 2022. november 11. [2022. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 14.)

További információk[szerkesztés]