Goddard Űrközpont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Goddard Space Flight Center szócikkből átirányítva)
Goddard Űrközpont
Ország Amerikai Egyesült Államok
TelepülésPrince George's megye
NévadóRobert Goddard
Elhelyezkedése
Goddard Űrközpont (USA)
Goddard Űrközpont
Goddard Űrközpont
Pozíció az USA térképén
é. sz. 38° 59′ 32″, ny. h. 76° 51′ 09″Koordináták: é. sz. 38° 59′ 32″, ny. h. 76° 51′ 09″
A Goddard Űrközpont weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Goddard Űrközpont témájú médiaállományokat.

A Goddard Space Flight Center (GSFC) a NASA egyik vezető űrközpontja Washington D. C. közelében. Fő profilja a Földről, a Naprendszerről és az Univerzumról gyűjtött ismeretek összegzése. Nevét Robert Goddardról, egy vezető amerikai rakétatudósról kapta. Fő munkái közé tartozik a Földről szerzett űrszondás adatok gyűjtése és rendszerezése. A GSFC vezeti a Hubble űrtávcsővel végzett kutatások repülésirányítását is.

Története[szerkesztés]

A NASA Goddard Space Flight Center képe a levegőből repülőgépről
A Hubble űrtávcsővel végzett kutatások repülésirányítását végzik a NASA Goddard Space Flight Centerében
A Goddard network (STDN) követte sok korábbi emberes vagy ember nélküli űrrepülés űrszondáját.
A Goddard Űrközpontban működő NSSDC központ juttatott kiváló minőségű Lunar Orbiter felvételeket az Eötvös Loránd Tudományegyetemre is. Itt a Koroljov medencét láthatjuk a Hold túlsó oldaláról.
A Goddard Űrközpont NSSDC Lunar Orbiter-4 felvételén az Arisztarkhosz kráter környezetét láthatjuk a holdi Duna-Tisza vidékkel a kép közepén.

A GSFC volt az első űrközpont. 1959. május 1-jén alapították. Mintegy 3000 közvetlen és mintegy 7000 munkaszerződéses alkalmazottja van. Az űrközpont Greenbeltben, Maryland államban van. Eredetileg is többféle munkát irányítottak a GSFC-ből: a technológiák fejlesztését, az eszközök gyártását, a távlati tervezést, a tudományos kutatást, a technikai működtetést és a programok vezetését. Ma is számos területen végez szervező és irányító munkát az űrközpont. Ma elsősorban a műszerfejlesztések területén hárul fontos szerep a GSFC-re.

Főbb munkák[szerkesztés]

A GSFC működteti az űrszondákat a pályán követő rendszereket. Ennek egy példája a Nemzeti Óceáni és Légkörtani Adatközpont (NOAA). A GSFC irányítja a Hubble űrtávcsövet (HST) és más főbb csillagászati-űrkutatási programokat is, úgymint:

Korábban a GSFC irányította a

programokat.

Az LRO[szerkesztés]

A Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) több fontos műszerét a GSFC-ben tervezték. Ilyen a Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA).

Az NSSDC[szerkesztés]

A GSFC keretében működik a National Space Science Data Center (NSSDC), a Nemzeti Űrkutatási Adatközpont. Az 1970-es években az ELTE is több kutatási anyagot kapott ettől a központtól a Lunar Orbiterek anyagából.

Ipari alkalmazások[szerkesztés]

Egyik szerepköre az űrközpontnak az űrkutatási eredmények, ipari találmányok és technológiák bevitele a polgári életbe. Ennek angol elnevezése röviden: spinoff.

További információk[szerkesztés]