Gaura Ágnes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gaura Ágnes
Élete
Született1973. október 31. (50 éves)
Nemzetiségmagyar
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)regény, novella
Irodalmi irányzatfantasy, sci-fi
Alkotói évei2012-
Első műveVámpírok múzsája
Fontosabb műveiBorbíró Borbála-sorozat
KiadóiDelta Vision
Irodalmi díjaiZsoldos Péter-díj (2024)
Gaura Ágnes weboldala

Gaura Ágnes (1973. október 31. –) magyar író, irodalmár és egyiptológus. Leginkább a magyar folklórt alkalmazó és a magyar történelmet néhol átértelmező fantasyregényei miatt vált ismertté. Elbeszéléseiben vegyíti a könnyed humort az erőteljes társadalomkritikával, novelláiban pedig sötétebb hangvitelű írásokat is találunk.

Könyvei 2012 óta jelennek meg a Delta Vision gondozásában. Legismertebb munkái az ún. Boriverzumban játszódnak, mely történetek főszereplője a bölcsész Borbíró Borbála, aki egy alternatív Magyarországon tevékenykedik, melyet vámpírok irányítanak.

Pályája[szerkesztés]

Első regénye 2012-ben jelent meg, mely a Borbíró Borbála-sorozat nyitódarabja, a Vámpírok múzsája volt. A regény megjelenését az SFmag.hu által szervezett 2011-es Fantasztikus Kéziratok Éjszakája című verseny segítette, melyen második helyezést ért el. A feminista szemléletű Borbíró Borbála-sorozat darabjait a szerző Stephenie Meyer Alkonyat-sorozatának ellenpárjaként alkotta meg. Borbíró Borbála nem folytat viszonyt vámpírokkal, a cselekmény pedig a tudás megszerzését helyezi középpontba a szerelem helyett. Sokkal inkább nevezhető kalandregény-folyamnak, mint paranormális románcnak. A sorozat 2023-ban a hatodik kötetnél tart.

2014-ben jelent meg Gaura novellaválogatása is, az Embertelen jó, mely ugyan tartalmaz Boriverzumhoz kapcsolódó történeteket, nagyobb szerepet kapnak az írónő sci-fi és dark fantasy témájú művei. 2017-ben jelent meg önálló kötete is, Túlontúl címmel, melyben Gaura ötvözte az urban fantasyt a párhuzamos világok témájával. A magyar népmesékre erősen építkező regény középpontjában a szétszakított Tündérország egyesítése áll. A Túlontúlra nagy hatást gyakorolt felvidéki származású férje, akinek kérésére került bele a történetbe a somorjai református templom.

2024. április 20-án Az erdő szíve című novellája elnyerte a Zsoldos Péter-díjat.[1]

2001 óta él házasságban; két gyermek édesanyja.

Művei[szerkesztés]

Borbíró Borbála-sorozat[szerkesztés]

  • Vámpírok múzsája (2012, Delta Vision)
  • Átkozott balszerencse (2013, Delta Vision)
  • Lidércnyomás (2013, Delta Vision)
  • Lángmarta örökség (2014, Delta Vision)
  • Attila koporsója (2015, Delta Vision)
  • Kard által (2023, Delta Vision)

Önálló regény[szerkesztés]

  • Túlontúl (2017, Delta Vision)

Novelláskötet[szerkesztés]

  • Embertelen jó (2014, Delta Vision)

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Gaura Ágnes írói álnév. Amikor álnevet választott magának, ragaszkodott hozzá, hogy a név felismerhetően magyar legyen, illetve kapcsolódjon az általa írt irodalomhoz. Mivel magyar vámpírokról (is) ír, erdélyi vonatkozású nevet szeretett volna, így választotta a Gaura nevet az erdélyi Gaura-szakadék után.
  • Gaura Ágnes ugyanolyan diplomákkal és nyelvismeretekkel rendelkezik, mint sorozatának főszereplője, Bori, azaz egyiptológus. Egy másik érdekesség, hogy a Boriverzumban a kiemelkedően okos vérszívók, az úgynevezett IQ-vámpírok a hazai tudós-tanár képzés fellegvárában, az Eötvös József Collegium épületében laknak. Egyetemi évei alatt ott lakott Gaura Ágnes is.
  • Fantasyszerzők közül Neil Gaiman és Philip Pullman kiemelt helyet foglalnak el irodalmi példaképei között. Inspiráció volt még számára a Joss Whedon által jegyzett Buffy, a vámpírok réme című tévésorozat is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Benedek, F. Tóth: Négy magyar fantasztikus teljesítményét díjjal ismerték el (magyar nyelven). index.hu, 2024. április 21. (Hozzáférés: 2024. április 21.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]