Güell park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antoni Gaudí munkái
Világörökség
A park bejárata
A park bejárata
Adatok
OrszágSpanyolország
Világörökség-azonosító320-001
TípusKulturális helyszín
Felvétel éve1984
Elhelyezkedése
Güell park (Barcelona)
Güell park
Güell park
Pozíció Barcelona térképén
é. sz. 41° 24′ 49″, k. h. 2° 09′ 10″Koordináták: é. sz. 41° 24′ 49″, k. h. 2° 09′ 10″
A Wikimédia Commons tartalmaz Güell park témájú médiaállományokat.

A Güell park (katalánul: Parc Güell, eredeti nevén: Park Güell) 17 hektáros nyilvános városi park kertekkel és építészeti különlegességekkel. Közigazgatásilag Barcelona Gràcia kerületének La Salud negyedéhez tartozik. Ma Antoni Gaudí épületeinek keretében az UNESCO világörökség részét képezi.

Építése[szerkesztés]

A kert Antoni Gaudí tervei alapján épült 1900 és 1914 között. A kert névadója, Eusebi de Güell üzletember eredeti elgondolása alapján egy parkos kertvárosi városrész kialakításával bízta meg Gaudít, ám az épületek közül csak kettő készült el. 1926-tól vált nyilvános parkká.

Stílusa[szerkesztés]

A Güell park Gaudí művészi teljességét tükrözi: első, naturalista korszakának jegyeit viseli magán, annak az időszaknak a jegyeit, amelyben az építész tökéletesítette személyes stílusát. A természet szerves formái ihlették az alkotásait. A naturalista korszakának végére rengeteg új építészeti struktúrát valósított meg. Ehhez járult még hozzá a katalán művész óriási kreatív szabadsága az ötletes ornamentikával együtt. Barokk sajátosság lelhető fel a nagy szerkezeti formákban, és legfőképp hiányzik belőle a klasszicista merevség.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Parque Güell című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]