Gázló (Kövesliget község)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gázló (Забрідь)
Közigazgatás
Ország Ukrajna
TerületKárpátalja (1946. január 22. – )
Járás
KözségKövesliget község
Rangfalu
Irányítószám90428
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság412 m
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 48° 17′ 27″, k. h. 23° 34′ 28″Koordináták: é. sz. 48° 17′ 27″, k. h. 23° 34′ 28″
Gázló (Kárpátalja)
Gázló
Gázló
Pozíció Kárpátalja térképén
A Wikimédia Commons tartalmaz Gázló témájú médiaállományokat.

Gázló (ukránul: Забрідь, oroszul: Забродь) község Ukrajnában, Kárpátalján, a Huszti járásban.

Fekvése[szerkesztés]

Huszttól 38 km-rel északkeletre, Kövesliget szomszédjában, a Bustyaházáról Szinevérre vivő autóút mellett, a Talabor folyó jobb partján fekvő település.

Nevének eredete[szerkesztés]

A Zábrogy helységnév ruszin dűlőnévi eredetű, (1864: Zábrud (Pesty Frigyes). A név alapja a ruszin бродъ ’gázló, átgázolható hely’ főnév, előtagja a зa- ’valami mögött, valamin túl lévő’. A név jelentése ’gázlón túli falu’.Pesty Frigyes leírásában: „Zábrud, azért kapta azt a’ nevet, mert a Talabor folyó vizén túl van, a vizet gázolni kel,- a’ gázlót oroszul Brud-nak hivják, és így Zábrudnak nevezték”.

A magyar Gázló név fordítás eredménye a hivatalos ukrán Забрідь a ruszin név ukránosított változata.

Története[szerkesztés]

A település nevét a 16. század vége körül említették először. 1864-ben Zábrud néven említették, későbbi névváltozatai: 1865-ben Zábrodi, 1892-ben Zábrod (hnt.) 1898-ban Zábrod, 1910-ben Vulčana-Zabrod, 1913-ban Zábrod, 1918-ban Gázló, 1944-ben Zábrod, Забрoдь, 1983-ban Забрідь, Забрoдь.,

Régen Kövesliget külterületi lakott helye volt.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • A falu legfontosabb építészeti emléke a falutól néhány km-re az erdőben fekvő Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt kolostor. Az első kolostort még a 18. század elején 1705-ben alapították, melynek - a hagyományok szerint - kegyura a Drakula néven ismert Draga gróf apja vagy nagyapja lehetett. 1725-ben, az alap kiásása közben a munkások egy hatalmas oltár alakú kődarabra bukkantak itt. Ekkor jöttek rá hogy a kolostor épületét a régi kolostor helyére építik. Sokáig úgy tartották, hogy a régi kolostorépület alatt egy földalatti alagút futott, ami a técsői járáshoz tartozó Uglyába vezetett. Az első kolostor valószínűleg 1870-ben semmisült meg, az épület valószínű leégett, a benne élő 130 szerzetes pedig szörnyet halt. A régi monostor helyén a falusiak egy emlék keresztet állíttatott.

Az új kolostor alapozását 1934-ben kezdték el. Területén fakad egy szent forrás, melynek vize állítólag csodálatos hatással rendelkezik.

Források[szerkesztés]

  • Sebestyén Zsolt: Máramaros megye helységneveinek etimológiai szótára [1]