Frivaldszky János (zoológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frivaldszky János
Frivaldszky János.jpg
Született 1822. június 17.
Rajec
Elhunyt 1895. március 29. (72 évesen)
Nemzetisége magyar
Foglalkozása zoológus, entomológus

Frivaldszky János (Frivaldi) (Rajec, Trencsén vármegye, 1822. június 17.1895. március 29.) zoológus, az MTA tagja, Frivaldszky Imre unokaöccse.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gimnáziumi tanulmányait Trencsénben, Nagyszombatban és Léván végezte, érettségit Vácott tett; 1840-ben Pesten a mérnöki pályára lépett, melynek tanulása közben minden szabad idejét a Magyar Nemzeti Múzeumban töltötte, ahol nagybátyja, Frivaldszky Imre mellett dolgozott. 18471848-ban letette a mérnöki szigorlatot. 1852-ben a Magyar Nemzeti Múzeumhoz nevezték ki segédőrnek, majd őrnek, 1870-ben a Magyar Nemzeti Múzeum Állattárának igazgatójává ("igazgatóőrévé") léptették elő. Főleg a rovarok tanulmányozásával foglalkozott és hazánk faunájából számos új és igen érdekes fajt irt le. A Balkán félszigetet kétszer is beutazta, eközben gazdag anyagot gyűjtött. Az MTA 1865-ben levelező, majd 1873-ban rendes tagjává választotta. Számos külföldi tudományos testület is tagjai sorába emelte. Számos kisebb-nagyobb dolgozata jelent meg az MTA kiadványaiban, a Természetrajzi füzetekben és több külföldi tudományos folyóiratban, amelyekkel nevének hazánkban és külföldön nagy tekintélyt vívott ki. A rovarokon kívül más állatok tanulmányozásával is foglalkozott.

Főbb művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A magyarországi egyenes röpüek magánrajza (Pest, 1867);
  • Adatok a magyarhoni barlangok faunájához (Mathem. és term. tud. Közl., 1865); (kimerítően ismertette a hazai barlangok állatvilágát)
  • Madarak és rovarok (Budapest és környéke… c. munkában, Bp., 1879);
  • Aves Hungariae (Bp., 1891) (részletesen bemutatta a magyar fauna madárvilágát)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Frivaldszky János (zoológus) témájú médiaállományokat.