Francisco Rabal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francisco Rabal
Paco Rabal. pirog..JPG
Életrajzi adatok
Művésznév Paco Rabal
Született 1926. március 8.
spanyol Águilas
Elhunyt 2001. augusztus 29. (75 évesen)
francia Bordeaux
Házastársa Asuncón Balaguer
Pályafutása
Aktív évek 19462001

Francisco Rabal az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

Francisco Rabal (Águilas, 1926. március 8.Bordeaux, 2001. augusztus 29.), elterjedt becenevén Paco Rabal, spanyol színész. Emlékezetes alakításai voltak – többek közt – barátja, Luis Buñuel filmrendező filmjeiben.

Élete, pályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A gyermekkortól[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy bányásztáborban működött, ahol az édesapja dolgozott. Édesanyjának kis malma volt. A spanyol polgárháború kitörésével a család Murcia tartományból Madridba költözött.

Francisco, még mint gyermek, először utcai eladó lett, aztán csokoládégyárban dolgozott, majd 13 éves korában a Chamartín Film Stúdiókhoz került, mint villanyszerelő. Itt kezdődött filmes karrierje – tömegjelenetekben statisztált.

Színházi színész[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dámaso Alonso és mások tanácsára 1947-től a színházi szerepléssel próbálkozott, sikerrel. Hivatalosan a Francisco Rabal nevet használta színészneveként, de hamarosan mindenki csak Paco Rabalként ismerte. Fellépett például a Lope de Vega és a María Guerrero színházakban. Ekkor ismerkedett meg Asuncón Balaguerrel, aki a felesége lett és életre szóló párja. Lányuk, Teresa Rabal sikeres színész, énekes és televíziós személyiség, fiuk, Benito Rabal filmrendező lett.

Filmes karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Filmekben statisztaként Rabal már az 1940-es évek végén feltűnt. Csak 1950-ben szólalt meg először a filmvásznon, és fontos szerepeket csak évekkel később kapott, főleg Luis Buñuelnek köszönhetően. Egyik emlékezetes alakítása Nazarín pap szerepe Buñuel azonos című filmjében, illetve Jorge szerepe szintén Buñuel Viridiana című alkotásában (a filmben egyébként lánya is szerepelt gyermekszereplőként, Rita szerepében).

Legnagyobb filmes alakítása – sokak szerint – Azarías szerepének eljátszása volt a minden idők egyik legjobb filmjeként számon tartott Los Santos Inocentes című, Mario Camus-filmben, 1984-ben. 1987-ben a szintén nagy sikerű Juncal című televíziós sorozatban játszott el a címszerepet. Három különböző filmben játszotta el Francisco Goya szerepét; a festő egyéniségét a magáéhoz nagyon közelinek érezte.

A XXV. Montreali Fesztiválról visszatérőben érte a halál tüdőelégtelenség miatt a Csatorna (La Manche) felett egy Londonból indult repülőn, amely már hiába hajtott végre rosszulléte miatt kényszerleszállást Bordeaux-ban.

Rabal mellékesen író is volt, verseket, "kuplékat" publikált és Augustín Cerezalesszel közösen írta meg önéletrajzát (Si yo te contara, "Ha mindet elmondanám").

Kitüntetései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alakításaiért számos rangos díjat nyert Spanyolországban és külföldön.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]