Formula–1 Las Vegas-i nagydíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
USA Las Vegas-i nagydíj
Las Vegas Strip Circuit
Las Vegas Strip Circuit

Megrendezve2023–
Körök száma50

A Las Vegas-i nagydíj (1981-ben és 1982-ben Caesars Palace nagydíj) egy Formula–1-es versenyhétvége, melyet az Egyesült Államokban, Nevada államban, Las Vegas városában rendeztek és rendeznek. Az első két évben a Formula-1 versenysorozat része volt, majd 1983-ban a CART versenysorozat része lett. A verseny szponzorai a Nissan/Datsun voltak. 2022-ben bejelentették, hogy 2023-tól visszatér a versenynaptárba.

Története[szerkesztés]

A Caesars Palace pályarajza (1981-82)

Már az 1960-as években rendeztek Las Vegasban Can-Am versenyeket a helyi Stardust International Raceway versenypályán, azonban a pályát az 1970-es években befektetők megvásárolták és ledózerolták. Eredetileg 1980-ban tervezett ide utazni első alkalommal a Formula-1 mezőnye, méghozzá a szezon végén, egy hónappal a Watkins Glenben rendezendő amerikai nagydíj után. Amikor azonban Watkins Glen kikerült a végleges versenynaptárból, a vegasi futam jelentősége megnőtt. Végül az 1981-es bajnokság szintén egy amerikai pályán, Long Beach-en indult, és Las Vegasban ért véget, melyek légvonalban alig 300 kilométerre vannak egymástól. Las Vegas azonban nem volt túl népszerű pálya a versenyzők körében: unalmas, ismétlődő kanyarjai voltak, ráadásul a Caesar's Palace kaszinó parkolójában alakították azt ki. Egyesek szerint a valaha volt legrosszabb Formula-1-es versenypályák között szerepel.[1]

A parkolót a verseny kedvéért úgy építették át pályává, hogy legyen elég hely az előzéshez, ám a bukótereket homokkal töltötték fel, az aszfalt pedig tükörsima volt. Ha ez még nem lett volna elég, az óramutató járásával ellentétes volt a haladási iránya, ami kivételes jellege miatt rendkívüli terhelést okozott a pilóták nyakának. Nelson Piquet, aki ezen a pályán nyerte meg az 1981-es világbajnoki címet, az ötödik helyen befutva is negyed órás pihenésre szorult a célbaérés után, annyira kimerítette a nagy melegben rendezett verseny. A második futamot, szintén pokoli hőségben, Michele Alboreto nyerte a szívómotoros Tyrrell-lel, de ezzel véget is ért egy jó időre a Formula-1 Las Vegasban, miután gyakorlatilag alig volt nézőközönsége, a kaszinónak pedig hatalmas veszteséget jelentett a rendezvény.

1983-ban és 1984-ben így CART versenyeket rendeztek itt, melyek előtt az 1-es, 6-os és 10-es kanyarokat összekötötték, egyetlen nagy oválpályát létrehozva ezzel[2]. 1984-re az utolsó kanyar kijáratát is kiszélesítették. Ezután több versenyt itt nem rendeztek, és már nem is rendezhetnek, mert a helyét azóta beépítették.

2023-ban a Formula–1 visszatért Las Vegasba, egy új vonalvezetésen, a belváros híres útján, a Las Vegas Strip-en.[3]

Szponzorok[szerkesztés]

Győztesek[szerkesztés]

Év Versenyző Konstruktőr Pálya Riport
2023 NED Max Verstappen Red Bull-RBPT Las Vegas Strip Circuit Összefoglaló
1982 ITA Michele Alboreto Tyrrell Caesars Palace Összefoglaló
1981 AUS Alan Jones Williams Caesars Palace Összefoglaló

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ten worst... F1 tracks · RaceFans (brit angol nyelven). RaceFans, 2007. október 4. (Hozzáférés: 2022. március 31.)
  2. Caesars Palace. www.champcarstats.com. (Hozzáférés: 2022. március 31.)
  3. BREAKING: Las Vegas to host Formula 1 night race from 2023 | Formula 1® (angol nyelven). www.formula1.com. (Hozzáférés: 2022. március 31.)