Fiatal Reformátusok Szövetsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Firesz szócikkből átirányítva)
Fiatal Reformátusok Szövetsége
(Firesz)
Valláskeresztyén
Felekezetreformátus
Lelkészi vezetőKiss Miklós
Tisztségeelnök
Nyelvmagyar
Alapítva1992. november 14. (Losonc)
SzékhelyRozsnyó

A Fiatal Reformátusok Szövetsége weboldala

A Fiatal Reformátusok Szövetsége (Firesz) a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház hivatalos ifjúsági szervezete. Több, mint 20 évvel ezelőtt, 1992. november 14-én alakult meg Losoncon, azóta pedig folyamatosan végzi munkáját a szlovákiai magyar ajkú fiatalok és gyermekek között. Legfontosabb feladatának a Jézus Krisztusról szóló evangélium hirdetését tartja a fiatalok között.[1]

Tevékenysége[szerkesztés]

A Firesz folyamatosan együttműködik a határon belül és kívül működő keresztyén ifjúsági szervezetekkel is (például az IKE-vel, a KRISZ-szel, Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodájával), valamint a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséggel.

Szervezetileg két nagyobb egységre osztható, nyugaton a Firesz – Duna Mente, keleten pedig a Firesz – FIX tevékenykedik. Helyi, területi és országos szinten is bekapcsolódik a református egyház missziói munkájába. Az alkalmaik változatosságát mutatja, hogy többek között evangelizációkat, ifjúsági- és gyermeknapokat, táborokat és egyéb rendezvényeket szerveznek az egész év folyamán.

A két nagyobb egységen túl fontos szerepet kap a tizenéves, vagy annál fiatalabbakkal való munkában a Fireszke munkacsoport. A Firesz egy további munkacsoportja pedig a Cantate Domino kórus, ami rendszeresen szervez kórushétvégéket, amikor a kórus gyülekezeti istentiszteleteken szolgál.[2]

Minden páros évben jelentős alkalom a többnapos országos ifjúsági találkozó, az úgynevezett ÉlesztŐ.[3]

A Firesz – Duna Mente önkéntesei a 2015-ös esztendőben az ifjúsági bibilaórák, ificsoportok létrejöttét, megerősödését szeretnék elősegíteni azzal a segédanyaggal[4] mely az ifivezetők számára nyújt kidolgozott témákat a heti–kétheti rendszerességgel tartandó ifiórák vezetéséhez.

Eddigi elnökei[szerkesztés]

  • Palágyi Péter
  • Géresi Róbert
  • Molnár Árpád

Firesz központok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]