Földi István Könyvtár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Földi István Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény szócikkből átirányítva)
Földi István Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény
dombóvári panoráma
dombóvári panoráma

Alapítva1904
TípusIntézmény
SzékhelyDombóvár, Magyarország
Nyelvekmagyar magyar
IgazgatóVirágné Bán Emma

A Földi István Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény weboldala

A dombóvári Földi István Könyvtár könyvtári múltját kutatva dokumentált adatok már az 1900-as évek elejéről találhatók. A korabeli helyi sajtó egyesületek, egyletek, népkönyvtárak, iskolai könyvtárak létesítéséről és működéséről tájékoztat ill. a Könyvtári Minerva c. kiadvány ide vonatkozó kötete is.

Története[szerkesztés]

643 kötet könyvvel rendelkezett 1904-ben a Dél-dunántúli Közművelődési Egyesület által alapított könyvtár Dombóváron. A két világháború közötti időben a dombóváriak számára a olvasókörök, az ipartestületi könyvtár, a két középiskola könyvtára, a Mozdonyvezetők Otthonának, és a Fűtők Otthonának könyvtára biztosított könyvkölcsönzési lehetőséget. A Népkönyvtári hálózat az 1949-50-es évekre épült ki. A dombóvári könyvtár előbb Szekszárdhoz, majd Tamásihoz tartozott, önálló Községi Könyvtár lett 1954. április 1.-től. A Járási Könyvtár 1958. január 1.-jén létesült. A Járási Könyvtár épületét teljesen felújították 1963-ban, új bútorokkal rendezték be, valamint áttértek a szabad polcos kölcsönzésre az addigi katalógus alapján történő könyvválasztásról. 1973-ban a könyvtár beköltözött az új Művelődési Házba.[1] Ez az összevonás eredményezte a Művelődési Központ és Könyvtár elnevezést. Kedvezően változott a kultúra állami támogatása az 1980-as években. A teljes olvasói teret kifestették és kicserélték a padlószőnyeget az 1990-ben történt felújításkor. 1992-ben lett az intézmény Városi Könyvtár. 1993. január 1.-től a Városi Könyvtár és a Művelődési Ház különvált, noha egy épületben maradtak. 2002-től számítógépesítve lett a kölcsönzési regisztráció, és a gyűjteményi tájékoztatás. Megindult a mozgókönyvtári szolgáltatás 2005. szeptember 1.-től a dombóvári kistérség-ben. 2010-ben megújult a villamosenergia-, fűtés-, víz- és szennyvíz-rendszer, pályázati források igénybevételével. 2018. május 10.-től Földi István Könyvtár és Helytörténeti Gyűjteménynek hívták. 2021. január 1.-től a könyvtár Alapító okiratának módosítása után: Dombóvári Művelődési Ház, Könyvtár és Helytörténeti Gyűjteményre módosult.[2]

Dombóvári Művelődési Ház, Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény[szerkesztés]

(rövidítve: Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ)[3]

Szolgáltatásai[szerkesztés]

  • Ingyenes szolgáltatások
  1. a könyvtár látogatása
  2. a dokumentumok helyben használata
  3. az állományfeltáró eszközök használata
  4. információ a könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól
  • Beiratkozás
  • Kölcsönzés, előjegyzés, térítés
  • Könyvtárközi kölcsönzés
  • Irodai szolgáltatások
  • Közösségi szolgálat
  • Internethasználat
  • Megvásárolható kiadványok
  • Wifi
  • Egyéb Tudnivalók

Katalógusai[szerkesztés]

  • leíró katalógus
  • tárgyszókatalógus
  • szakkatalógus
  • helyismereti cikk-katalógus
  • zeneművek leíró és szakkatalógusa
  • cédulakatalógusok

DombóPédia[szerkesztés]

Célja: Dombóvár és a Dombóvári kistérségre vonatkozó oktatási, tudományos és kulturális célokra használható dokumentumok, információk összegyűjtse, rendezése, rendszerezése ill. az egyforma eséllyel történő hozzáférhetés esélyének biztosítása a kistérség lakóinak számára.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1973. április 3-án nyitott az új Művelődési Ház.
  2. A dombóvári könyvtár alapító okiratának módosítása. - 2020[halott link]
  3. A dombóvári könyvtár Alapító okiratának módosítása: módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. §-a alapján a Dombóvári Művelődési Ház, Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény névre módosult. Szekszárd, 2020.12.08.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]