Emlékpont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emlékpont
A múzeum épülete
A múzeum épülete
A múzeum adatai
Teljes neveEmlékpont Múzeum
ElhelyezkedésHódmezővásárhely,
 Magyarország
Cím6800 Hódmezővásárhely, Andrássy u. 34.
Alapítva2005.
Megnyílt2006.
IgazgatóDr. Miklós Péter
TulajdonosHódmezővásárhely Város Önkormányzata
Építési adatok
Építés éve1924.
Elhelyezkedése
Emlékpont (Hódmezővásárhely)
Emlékpont
Emlékpont
Pozíció Hódmezővásárhely térképén
é. sz. 46° 24′ 52″, k. h. 20° 19′ 29″Koordináták: é. sz. 46° 24′ 52″, k. h. 20° 19′ 29″
Az Emlékpont weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Emlékpont témájú médiaállományokat.

Az Emlékpont múzeum Hódmezővásárhelyen, amely a város 1945 és 1990 közötti korszakát mutatja be.

Az épület története[szerkesztés]

Az épület építtetője és tulajdonosa ifj. Hajdú Bálint volt. Az Andrássy úti emeletes épületet 1924-ben építtették. A 140 öl nagyságú 5179 sz. beltelket 1923. október 22-én vásárolta meg fele-fele részben feleségével, Majsay Juliannával. Az emeletes épületben 12 szoba volt, a földszinten pedig üzletek voltak. A Sztálin u. 34. szám alatti lakóházat az 1952./4. sz. tvr. alapján államosították. 1952-től az Állami Gazdaságok Országos Trösztje bérelte 1963-ig, majd egy évig a Hódmezővásárhelyi Városi Tanács művelődési osztályának kezelésébe került. 1964-től a Hódmezővásárhelyi Városi Tanács VB. elnökének 593-5/1964. sz. határozatával az ingatlan kezelője a Csongrád megyei Tanács VB. kereskedelmi osztálya lett, egészen 1974-ig. Kiürítéséig iskolaként, oktatási célokra használták.

A múzeumról[szerkesztés]

A múzeum alapvető feladata az 1945 és 1990 közötti időszak részletes bemutatása. Bemutatja, kik és hogyan élték meg ezt a közel fél évszázadot Hódmezővásárhelyen és környékén. 2005-ben meghirdetett felhívásra rengeteg anyag gyűlt össze erről a időszakról. Magyarország első EMLÉKPONT-ja állandó kiállítás keretében, a legkorszerűbb kiállítási technológiákkal és múzeumpedagógiai lehetőségekkel élve teszi tapinthatóvá és mindenki számára is felfoghatóvá azokat a történelmi folyamatokat, amelyek Hódmezővásárhelyt és lakóit érték az elmúlt ötven esztendőben. Az összes anyag összegyűltével és az épület műszaki átadásával 2006 júliusában megnyílt a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum. A megnyitón többek közt megjelent Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is.

Részlet a kiállításból

Állandó kiállítás[szerkesztés]

Az Emlékpont elsőként Magyarországon – és talán Európában is –egy város történetén keresztül tárja a látogatók elé, hogy mit jelentett az itt élők számára a kommunista diktatúra időszaka. A kiállítás mintegy bejárható filmként mutatja be a szocialista kísérlet korszakát: a kor szemtanúival készített közel kétszáz beszélgetésen, ők maguk mondják el, hogy hogyan változott meg életük, hogyan forgatta ki sorsukat gyökerestül az államhatalom. A vásárhelyi emberek a legszemélyesebb emlékeiket is megosztják, a legszomorúbbakat, de a vidámakat is. A történetek nem csak feketék vagy fehérek; a hétköznapok szürkeségén át mindig megcsillan a benne élők életöröme, életakarása. Felidézik ugyanakkor azokat a történeteket is, amelyekről évtizedekig nem beszélhettek, és azok sorsát is, akikről nem volt szabad megemlékezni.[1]

Történészi koncepcióért Dr. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója felelt,az építészetért, designért: F. Kovács Attila,a berendezésért: Makai László,a zenét: Kovács Ákos szerezte.

Légi felvételek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2019. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 13.)

További információk[szerkesztés]