Első Rend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Első Rend
11 YU35
Első Rend címere
Első Rend címere

Általános adatok
Fővárosacsillagromboló
Hivatalos nyelvekKözös
PénznemStandard Galaktikus Kredit
Kormányzat
Államformafasiszta Diktatúra
UralkodóLegfőbb Vezér
Államfő
Államfő-helyettes
KormányfőLegfőbb Vezér
ElődállamUtódállam
 Galaktikus Birodalom
A Wikimédia Commons tartalmaz Első Rend témájú médiaállományokat.


Az Első Rend katonai diktatúra az elképzelt Csillagok háborúja univerzumban. 2015-ben jelent meg a filmvásznon Az ébredő Erő című filmben. A Jedi visszatér eseményei után jelent meg az Első Rend. A szervezet három évtized folyamán titokban építette ki a hatalmát.

Az ébredő Erő-ben az Első Rend nekilátott tervének végrehajtásához, azaz az Új Köztársaság elpusztításához, valamint a központi hatalom megszerzéséhez a Galaxisban.

A kritikusok és rajongók megjegyezték, hogy az Első Rend nagyon hasonlít a náci Németországra. Az ébredő Erő író-rendezője, J. J. Abrams azt mondta, hogy az Első Rendet az ODESSA elmélete ihlette. Ez a név a feltételezések szerint egy titkos náci szervezetet takar(t), amelyet az SS és más náci egységek vezetői a második világháború végén, a náci Németország összeomlásának utolsó fázisában hoztak létre, a háborús bűnös nácik felelősségre vonás elkerülése, valamint az Európán kívülre, elsősorban Latin-Amerikába menekülés megszervezésére és lebonyolítására.

Háttértörténet[szerkesztés]

Miután a Galaktikus Birodalom elbukott az endori csatában, több ezer világ lázadt fel, hogy csatlakozzon a Lázadó Szövetséghez és megsemmisítse a szervezetlen Birodalmat. A Szövetség hivatalosan is átszervezte magát Új Köztársasággá, és visszafoglalta a központi világokat és Coruscantot. Egy évvel az endori csata után a megmaradt Birodalmi Flotta egy végső, hatalmas kísérletet tesz egy ellentámadásra, ami a Jakku bolygónál hág tetőfokára, ez a legnagyobb csata a háborúban, Endor óta. Végül megállítják ezt az ellentámadást, és miután elhagyják a Jakkut, az törmelékkel és hajóroncsokkal lesz tele. A Birodalom területe egy maroknyi megerősített szektorra csökken a Peremvidék szélén. A Birodalom maradéka elfogad egy megalázó fegyverszüneti megállapodást, amely szigorú fegyverzet-csökkentésre, valamint hatalmas jóvátétel fizetésére kötelezi a megmaradt Birodalmiakat.[1][2][3]

Az idő során a régi Galaktikus Birodalom farállama átszervezi magát Első Renddé, amit a rejtélyes Snoke vezet. Az Első Rend egy határozott és elszigetelt "remete királyság" lett. A következő három évtizedet azzal tölti, hogy titokban fokozatosan újjáépíti a katonai erejét, megszegve ezzel a fegyverszüneti megállapodást. Az Első Rend szintén titokban elkezdett terjeszkedni. Az eredetileg (a Galaktikus Északon) kevés szektort uraló szervezet erőszakos támadásokat indít az Ismeretlen Régiókba (a Galaktikus Nyugaton lévő terület felfedezetlen rendjei), hogy új, fejletlen világokat meghódítson, pótolni tudja elveszett forrásait, új hajógyárakat és ipari infrastruktúrát építsen, az Új Köztársaság szemétől távol. Az Új Köztársaság Szenátusának többsége figyelmen kívül hagyja az Első Rend tevékenységeinek a jelentéseit, de Leia Organa saját zsoldos hadsereget épít ki, ami Ellenállás néven küzdeni kezd az Első Rend ellen. Ehhez csatlakoznak a korábbi Lázadó Szövetség tagjai, például Ackbar admirális. Nyilvánosan az Új Köztársaság továbbra is tagadja, hogy közvetlen kapcsolata van az Ellenállással, és bár a Szenátus többsége nem akar fellépni az Első Rend ellen, több szenátor bizalmasan erőforrásokat juttat az Ellenállásnak.[1][2]

Az Első Rend maroknyi szektora egyszerűen nem birtokolja azokat a galaxisméretű erőforrásokat, amiket a régi Birodalom birtokolt, ráadásul a fegyverszüneti megállapodások az Új Köztársasággal szigorúan korlátozzák, hogy hány hajót építhetnek. Ezért a régi Galaktikus Birodalom rajtaktikájától eltérően az Első Rend hadseregének alkalmazkodnia kellett az új minőség-mennyiség-filozófiához: a meglévő erőforrásokat kell hatékonyabban felhasználni. Míg az Első Rend flottája a tetőpontján is csak a Birodalmi Flotta töredéke, egy-egy új hajója sokkal erősebb. Ezen kívül azzal is dicsekednek, hogy a katonai technológiákban való haladás harminc évi értéke felért a régi Birodaloméhoz. Végül az Első Rend új csillaghajókat vetett be, ezek majdnem kétszer olyan nagyok, mint a régi Birodalmi osztályú csillagrombolók. Az Első Rend TIE-vadászai szintén fejlettebbek a régi birodalmi TIE-oknál, például felfegyverzett egy új, kétszemélyes TIE-vadászt. Ennek az az előnye, hogy a pilótának csak a TIE vezetésére kell koncentrálnia, mert társa kezeli a fegyverzetet.[1]

Az Új Köztársaság és az Első Rend az enyhülés egy fajtájában vannak, és míg az Ellenállás és az Első Rend között csupán néhány kisebb csatározás volt, ez nagyon sok egy hidegháborúhoz.
Charles Soule képregényíró, a 2015-ös Star Wars: Poe Dameron című Marvel Comics-sorozat megteremtője[4]

Az ébredő Erő[szerkesztés]

A filmben az Első Rendet a rejtélyes Snoke vezeti, aki felvette a Legfőbb Vezér címet.[3] Mint előttük a Birodalom a Rend parancsol a rohamosztagosoknak, néhányuk lángszórót is tud kezelni, tüzérségi rendszereket kezelnek.[5][6] Az Első Rend különleges erőket használ a TIE-ok használatához.[7] Ezen bevetések alapja a Starkiller-bázis,[8] egy megerősített jégbolygó, ami otthont ad egy szuperfegyvernek, ami nagy távolságról képes akár egész csillagrendszereket megsemmisíteni, egyetlen lövéssel.[5] A Starkiller parancsnoka Hux tábornok, könyörtelen fiatal tisztviselő, aki az Első Rendnek szentelte az életét.[9]

Snoke egy erőteljes alak az Erő sötét oldalán, aki elcsábította Bent, Han Solo és Leia Organa fiát, aki Luke Skywalker jedi mester tanítványa volt. Maszkot öltött és felvette a Kylo Ren nevet. Ő lett Snoke végrehajtója, épp mint a nagyapja, Darth Vader, aki Palpatine császár végrehajtója volt, évtizedekkel korábban. Kylo egy elit harcosokból álló rejtélyes csoportnak, Ren lovagjainak lett a mestere.[10][11] Kylo és Hux versenytársak Snoke kegyeiért.[12] Az Első Rend triumvirátusának harmadik tagja Phasma százados, a félelmetes kapitány, a rohamosztagosok parancsnoka.[13]

Kylo kutat Luke után, aki néhány évvel korábban eltűnt. Snoke azt hiszi, hogy Luke még él, és Jedi Lovagokat képez ki. Az Első Rend használja a Starkilleren lévő szuperfegyvert, és megsemmisíti a Hosnian Prime bolygórendszert, az Új Köztársaság aktuális fővárosát. Kylo folyton elbukik, miközben a Lukehoz vezető térkép darabjai után kutat. Eközben az Ellenállásnak sikerül elpusztítania a Starkiller-bázist, mielőtt az tüzelhetne az D’Qar bolygón lévő ellenálló-központra. Ezzel elkezdődik hivatalosan is az Első Rend – Ellenállás háború.

Az utolsó jedik[szerkesztés]

Miután, hogy az Ellenállók elpusztították a Csillagpusztító bázist, az Első Rend az Ellenállás végső megsemmisülését akarják. Megtalálják az Ellenálllás bolygót a D'Quart és a bázisukat el akarják pusztítani. Beveszik a Mandator IV osztályú csillagrombolót, ami két hatalmas lézerágyújával képes egész bolygókat leigázni. A lézerágyúkat bevetették a csatában, így az Ellenállás bázisa megsemmisült. Mialatt az ellenállók menekültek, bevetették a bombázókat, hogy az Első Rend csillagrombolóit megsemmisítse. Végül a Mandator osztályú csillagrombolót megsemmisült, hála Paige Ticonak, aki feláldozta magát az Ellenállás miatt. Az ellenállók elmenekültek, de az Első Rendnek olyan technikával rendelkezett, amivel a hajókat fénysebességnél is tudják követni. Végül mégis rájuk talált a csillagflottájuk és ekkor vetették be az Első Rend zászlós hajóját, ami egyben Snoke zászlós hajója is, a Supremacyt, ami egy Mega osztályú csillagromboló, ami a galaxis legnagyobb űrhajója. TIE vadászok és Kylo saját TIE sok hajót megsemmisített és támadást indítottak a Ellenállás hajóját a Raddust.

Kylo visszatér a Supremacyra, ahol egy telepatikus képességgel kapcsolatba kerül Reyjel. Rey elmegy a Supremacyra, azzal, hogy Kyloban van még remény és Ben Solo még nem tűnt el teljesen. Kylo Snoke tróntermébe viszi, ahol elárulja, hogy valójában ő kapcsolta össze a képességüket, hogy Skywalkere találjon. Amikor kéri Kylot, hogy ölje meg, Reyt, Ren bekapcsolja Rey fénykardját el ezzel megöli saját mesterét. Ezután megküzdenek a praetorian testőrökkel. ezallat a Supremacy fegyverrendszerre folyamatosan lövi a teherszállító hajókat, amikkel az ellenállók menekülni akarnak a Crait bolygóra Holdo feláldozza magát és fénysebességgel neki a Supremacynak, aminek a fele megsemmisül, de ezáltal több száz katona éli túl a katasztrófát. És Kylo kikiáltja saját magát Legfőbb Vezérnek.

Az Első Rend megtalálja az Ellenállókat a Crait bolygón és bevetik az AT-M6 nevű lépegetőket. és a szuperlézer ostrom ágyút is, amellyel képesek betörni a bázis kapuját. Végül betörik és az Ellenállás megmaradt katonái elmenekülnek az Ezeréves Sólyom fedélzetén.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a First Order (Star Wars) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Hidalgo, Pablo. Star Wars: The Force Awakens: The Visual Dictionary. New York, N.Y.: DK (2015. április 25.). ISBN 978-1-4654-3816-4 
  2. a b Wendig, Chuck. Star Wars: Aftermath. Del Rey Books (2015. április 25.). ISBN 978-0-345-51162-1 
  3. a b Databank: The First Order. StarWars.com. (Hozzáférés: 2015. december 21.)
  4. Richards, Dave: Soule & Noto Fill In Poe Dameron's Pre-Star Wars: The Force Awakens History. Comic Book Resources, 2016. február 29. [2016. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 28.)
  5. a b Keyes, Rob: 'Star Wars 7: The First Order’s Superweapon Eclipses The Death Stars. Screen Rant, 2015. szeptember 4. (Hozzáférés: 2015. december 23.)
  6. Databank: First Order Riot Control Stormtroopers. StarWars.com. (Hozzáférés: 2016. január 20.)
  7. Databank: First Order Special Forces TIE Fighter. StarWars.com. (Hozzáférés: 2015. december 29.)
  8. De Semlyen, Phil (2015. november 26.). „Exclusive: Empire reveals names of new Star Wars planets”. Empire. (Hozzáférés: 2015. november 28.)  
  9. Databank: General Hux. StarWars.com. (Hozzáférés: 2015. december 23.)
  10. Schaefer, Sandy: 'Star Wars 7: Kylo Ren & The First Order Explained. Screen Rant, 2015. augusztus 25. (Hozzáférés: 2015. december 23.)
  11. Saavedra, John: 'Star Wars: The Force Awakens Easter Eggs and Reference Guide (Kylo Ren/Ben Solo and the Knights of Ren). Den of Geek, 2015. december 17. (Hozzáférés: 2015. december 18.)
  12. 14 things Star Wars fans will love about The Force Awakens'. The Telegraph, 2015. december 17. (Hozzáférés: 2015. december 29.)
  13. Databank: Captain Phasma. StarWars.com. (Hozzáférés: 2015. december 29.)