Dominique Strauss-Kahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dominique Strauss-Kahn
Strauss-Kahn, Dominique (official portrait 2008).jpg
Dominique Strauss-Kahn 2008-ban.
Születési neve Dominique Gaston André Strauss-Kahn
Született 1949április 25. (65 éves)
Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine, Franciaország
Házastársa Brigitte Guillemette (1984–1989)
Anne Sinclair
(1991–2013)
Foglalkozása közgazdász, politikus
Beceneve DSK

Dominique Strauss-Kahn az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dominique Strauss-Kahn témájú médiaállományokat.

Dominique Gaston André Strauss-Kahn (Neuilly-sur-Seine, 1949. április 25. – ) francia közgazdász, jogász és politikus. Beceneve DSK. A francia Szocialista Párt tagja; 1997 és 1999 között Franciaország gazdasági, ipari és pénzügyminisztere volt. 2007 novembere és 2011 májusa között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dominique Strauss-Kahn 1949. április 25-én született a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben, zsidó származású,[1] ősei ukrán és tunéziai bevándorlók voltak. Az egyetemet 1971-ben végezte el, 1977-ben pedig doktori címet szerzett. Ezután Nancyban és Nanterre-ben tanított a helyi egyetemeken. 1991-ben ipari miniszter lett a szocialisták 1993-as választási vereségéig. 1997 és 1999 között ismét tagja lett a kormánynak; ezúttal gazdasági-, ipari- és pénzügyminiszterként. 2007-ben – Nicolas Sarkozy elnök támogatásával – az IMF vezérigazgatója lett.

Dominique Strauss-Kahn 2007 novemberében öt évre vette át az IMF irányítását, azzal váltott ki elismerést, hogy a globális pénzügyi válság idején segített rávenni a világ vezetőit: pumpáljanak dollármilliárdokat a gazdaságba. De a francia IMF-vezér elsősorban a bajba jutott európai gazdaságok (a magyar, az izlandi a görög, az ír és a portugál) iránti elkötelezettsége – a kívülállók szerint elfogultsága – miatt vált ismertté.

Szexbotránya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2011 májusában az amerikai rendőrség letartóztatta, szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolta meg.[2] A vád szerint Strauss-Kahn fellációra akarta kényszeríteni New York-i szállodájának szobalányát.[3] 2011. május 19-én lemondott IMF vezetéséről. 2011. augusztus 23-án a New York-i bíróság az ügyész kérésére elejtette a vádakat Strauss-Kahn ellen. Az ügyész szerint bebizonyosodott, hogy a szobalány szavahihetősége megkérdőjelezhető.[4]

Az esemény hatására több más nő is régebben elkövetett nemi erőszak vádjával állt elő,[5] számos újságcikk született magánéletéről és kicsapongó szexuális szokásairól.[6] Felesége mindazonáltal kiállt mellette. A szexbotrány viszont annyira megtépázta hírnevét, hogy nem tudott elindulni a 2012-es franciaországi elnökválasztáson, ahol korábban az egyik fő esélyesként tartották számon.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dominique Strauss-Kahn témájú médiaállományokat.