Dennis Tito

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dennis Anthony Tito
Dennis Tito.jpg
Dennis Tito 2003-ban
Született
1940 augusztus 8
Queens, New York
Nemzetisége amerikai
Foglalkozása mérnök, vállalkozó
Iskolái New York-i Egyetem
Rensselaer Polytechnic Institute
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dennis Anthony Tito témájú médiaállományokat.

Dennis Tito (Queens/New York, 1940. augusztus 8.–) egy amerikai milliomos, aki elsősorban arról ismert, hogy 2001-ben az első űrturistaként jutott el a Nemzetközi Űrállomásra.

Élete és karriere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1962-ben a New York-i Egyetemen Repülésből – űrrepülésből szerzett diplomát. 1964-ben mérnök. 1972-ben megalapította a befektetés-kezelő, valamint tanácsadó vállalatát. A matematika-számítástechnika alkalmazásával igyekeznek ügyfeleiknek magasabb hozamokat elérni.

A NASA korábban elutasította űrrepülési igényét. 2000. október 9-től részesült űrhajóskiképzésben. 20 millió dollár megfizetésével a Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központban kapott felkészítő kiképzést, sikeres vizsgák után megkezdhette űrutazását. Egy űrszolgálat alatt összesen 7 napot, 22 órát és 4 percet töltött a világűrben. 2001. május 6-án köszönt el az űrhajósoktól.

Űrutazás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Szojuz TM-32 legénysége: Dennis Tito, Talgat Amankeldijli Muszabajev és Jurij Mihajlovics Baturin

Szojuz TM–32 űreszköz speciális-űrhajósa. Egy amerikai milliomos, aki 2001-ben az első űrturistaként jutott a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Összesen 7 napot, 22 órát és 4 percet töltött a világűrben. Szojuz TM–31 űreszköz fedélzetén tért vissza a Földre.

Inspiration Mars[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2013. februárban Tito bejelentette, hogy magán-finanszírozott űreszközt kíván 2018-ig a Marsra küldeni. Az 501 napos program feltételei (technikai, emberi) adottak.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós jelvényt.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dennis Tito című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]