Délion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Delium szócikkből átirányítva)
Délion
Ország Görögország
Elhelyezkedése
Délion (Görögország)
Délion
Délion
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 38° 20′ 53″, k. h. 23° 38′ 57″Koordináták: é. sz. 38° 20′ 53″, k. h. 23° 38′ 57″

Délion kis város volt az ókori Boiótiában, Apollón ünnepelt templomával. A tengerpart mentén helyezkedett el, Tanagrában, Boiótiában, Oropus területétől mintegy 1 mérföldre.

Ezt a templomot, amely a városhoz hasonlóan Délosz szigetéről kapta a nevét, Livius úgy írja le, mint amely a tengeren túlnyúlik, és 5 mérföld (8,0 km) Tanagrától, azon a helyen, ahol az Euboea legközelebbi részeihez vezető átjáró kevesebb mint 4 mérföld (6,4 km). Strabo úgy írja le Deliumot mint Tanagraei egy Apollón-templomának és egy kis településének együttesét a 40 sztadionra Aulistól.

Két fontos csata volt Délionnál. Az első csata, az úgynevezett délioni csatában az athéniak szenvedtek vereséget a boiótiaktól a nyolcadik évében a peloponnészoszi háborúnak, Kr.e. 424-ben. Ez a csata több napig tartott. Hippokratész, az athéni parancsnok elfoglalta a délioni templomot, amelyet sietve erőddé alakított át, majd miután otthagyta a helyőrséget, hazafelé vonult, és már elérte Oropus területét. 10 sztadionnyira volt Délion, amikor találkozott a boiótiai hadsereggel, mely előrenyomulva elvágta a visszavonulást. Az ezt követő csatában az athéniak súlyos vereséget, s jelentős veszteségeket szenvedtek, Hippokratészt is megölték; és a csata utáni tizenhetedik napon a boióták visszafoglalták a templomot. Szókratész a hopliták között harcolt ebben a csatában, és az egyik beszámoló szerint megmentette Xenophón életét, míg egy másik szerint saját visszavonulását a lovasságban szolgáló Alkibiadész támogatta.[1] A háborút Kr. e. 404-ben nyerték meg a perzsák hathatós anyagi segítségével. [2] A körülbelül 15 000 fős athéni és 18 000 fős boiótiai sereg közül az előbbi körülbelül 1200, az utóbbi 500 fős veszteséget könyvelhetett el.[3] A másik csatában a rómaiak vereséget szenvedtek III. Nagy Antiokhosztól Kr. e. 192-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Plutarkhosz, Alc. 7.
  2. Brice, Lee L. "The Peloponnesians won the war in 404 with Persian financial support. Among the terms of the surrender was the dissolution of the Delian League." Greek Warfare: From the Battle of Marathon to the Conquests of Alexander the Great (2012): 48.
  3. Hanson, Victor Davis. Ripples of Battle: How Wars Fought Long Ago Still Determine How We Fight, How We Live, and How We Think. Doubleday, 2003. ISBN 0-385-50400-4

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Delium című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap