Csikung

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A csikung (Qigong, qi gong vagy chi kung) ősi kínai energia torna és meditáció. Serkenti a csi keringését a testben, és javítja az egészséget.

A gyógyító csikung[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A gyógyító csikung története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A gyógyító csikung a hagyományos kínai gyógyászat egyik ága. A csi modern írásjele amely levegőt, lélegzetet vagy „életerőt” jelent, azt a téves benyomást kelti, hogy a csikung légzőgyakorlat, amelynek célja a megnövekedett oxigén bevitel. Ezzel szemben a csikung ősi írásjele a helyes, amelyben a Wu üresség és a tűz írásjelei vannak. Eszerint a csikung annak az útja, hogy megszabaduljunk a belső hőségtől (harag és nyugtalanság) és elérjük a természetes békét és nyugalmat. Rengeteg válfaja van, amelyek egy része lassú, egyenletes mozgást használ. De sok változatában szinte egyáltalán nincs mozgás, csak álló, ülő vagy fekvő testhelyzetben való meditáció. A változatok különböző elveken nyugszanak, mint a Jin-Jang, Öt elem, stb., de mind egyetért abban, hogy a csi az élet alapja.

A gong jelentése munka, tehát a csikung (chi gong, qi gong) az életerővel történő gyakorlás, vagy a nyugalom művelése. A fogalom az 1970-es években vált igazán ismerté, amikor művelőit már nem üldözték, sőt, az állam támogatta a csikunggal kapcsolatos kutatásokat. Ekkor, az un. „Csikung hullám” idején 10,000-40,000 fős tömegek gyakoroltak együtt sportcsarnokokban. Ekkor születtek a leghatékonyabb, a régi alapokon nyugvó, de modern kutatásokkal támogatott gyógyító csikung rendszerek. (Pl. Zhineng, Guo Lin, Xiang Gong /lásd a kínai sporthivatal által közzétett listát a leghatékonyabb gyógyító csikungokról)

A csikung ma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ennek a hullámnak a Falun Dafa vagy Falun Gong csikunggal kapcsolatos vetettek véget. A kínai kormányzat az irányzatot kvázi vallásos/politikai tömörülésnek tekintette, és be akarta tiltani, és a Falun hívők ellenállása a nyugatban a polgári engedetlenségi mozgalom látszatát keltette. Ezért minden nagyszabású csikung eseményt betiltottak, és a nagy irányzatok működését is felfüggesztették. Jelenleg új mozgalom van kialakulóban Kínában, Európában és az Egyesült Államokban, amely a nyugati világban próbálja megőrizni a csikung értékeit, a nyugati tudományos módszerek alkalmazásával segíteni fejlődését.

Ami a csikung tudományos alapjait illeti, sok nyugati orvos elveti a többi alternatív gyógyászati technikával együtt. Legfeljebb hasznos, egészséges tornának fogadja el.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]