Charles Augustin de Coulomb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charles Augustin de Coulomb
Coulomb.jpg
Életrajzi adatok
Született 1736. június 14.
Angoulême
Elhunyt 1806. augusztus 23. (70 évesen)
Párizs
Ismeretes mint a Coulomb-törvény megalkotója
Nemzetiség francia
Pályafutása
Szakterület fizika
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Augustin de Coulomb témájú médiaállományokat.
Coulomb torziós mérlege

Charles Augustin Coulomb (ejtsd: sárl ogüszten [dö] kulom) (Angoulême, 1736. június 14.Párizs, 1806. augusztus 23.) francia fizikus, leginkább a Coulomb-törvény megalkotásáról nevezetes. A törvény szerint két elektromos töltés közti erő arányos a töltések szorzatával és fordítottan arányos a köztük lévő távolság négyzetével. A Coulomb-erő egyike az atomi reakcióban szerepet játszó alapvető erőknek.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Párizsban folytatott matematikai és fizikai tanulmányainak befejeztével katonai pályára lépett. Szolgálatának ellátása mellett már ekkor foglalkozott tudományos munkával. Hadmérnökként kilenc évet töltött a Karib-térségben Martinique szigetén, s megromlott egészségben tért haza Franciaországba. A francia forradalom kitörése után egy kis birtokra vonult vissza Bloisba, és a tudományos kutatásnak szentelte magát. 1802-ben közoktatási felügyelőnek nevezték ki.

Az angol Joseph Priestley elektromos taszítási törvényét vizsgálva jutott el saját törvényének megfogalmazásához. A Priestley-törvényben szerepet játszó elektromos erők mérésére érzékeny eszközt fejlesztett ki, 1785-1789 között tette közzé eredményeit.

Gépek súrlódását, szélmalmokat, fém- és selyemszálak rugalmasságát is vizsgálta. Az elektromos töltés egysége az ő tiszteletére kapta a coulomb nevet. Két test száraz felülete között fellépő súrlódást Coulomb-súrlódásnak is nevezik szemben a viszkózus folyadék belső súrlódásával.

Egyike azon 72 tudósnak, akiknek neve szerepel az Eiffel-torony oldalán.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Szemtanú sorozat – Elektromosság
  • Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete (1981)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Augustin de Coulomb témájú médiaállományokat.