Cetotheriidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cetotheriidae
Evolúciós időszak: Késő oligocén - jelen
Törpe simabálna (Caperea marginata)
Törpe simabálna (Caperea marginata)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Sziláscetek (Mysticeti)
Csoport: Chaeomysticeti
Csoport: Thalassotherii
Család: Cetotheriidae
Brandt, 1872
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cetotheriidae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cetotheriidae témájú kategóriát.

A Cetotheriidae az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a cetek (Cetacea) alrendágába tartozó család.

A családba 1 recens faj tartozik.

A korábbi ismeretek szerint, ez a cetcsalád fosszilisnak számított, hiszen körülbelül a késő oligocén korszakban jelent meg és a kora pleisztocén korszakban ki is halt. Azonban 2013-ban, R. Ewan Fordyce és Felix Marx törzsfejlődéses (philogenesis) kutatások következtében, rájöttek, hogy a ma még élő törpe simabálna (Caperea marginata), nem a többi mai simabálnával (Balaenidae), hanem a Cetotheriidae-fajokkal mutat szorosabb rokonságot. Emiatt ezt az állatfajt bevonták a Cetotheriidae-k közé, így feltámasztva a fosszilisnak vélt cetcsaládot. Ezzel az elképzeléssel nem ért egyet minden kutató; szerintük a Neobalaenidae-t és a Cetotheriidae-t, testvércsoportokként kéne kezelni.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi 2-3 alcsalád, 1 élő nem és 17-20 fosszilis nem tartozik (az alábbi lista, a 2007-ben Steeman,[1] a 2014-ben Eli Adli et al.,[2] valamint a Fossilworks adatai szerint van elkészítve):

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. M. E. Steeman (2007). „Cladistic analysis and a revised classification of fossil and recent mysticetes”. Zoological Journal of the Linnean Society 150 (4), 875–894. o. DOI:10.1111/j.1096-3642.2007.00313.x.  
  2. (2014) „Herpetocetus morrowi (Cetacea: Mysticeti), a new species of diminutive baleen whale from the Upper Pliocene (Piacenzian) of California, USA, with observations on the evolution and relationships of the Cetotheriidae”. Zoological Journal of the Linnean Society 170 (2), 400–466. o. DOI:10.1111/zoj.12108.  
  3. (2014) „Novye rody usatykh kitov (Cetacea, Mammalia) iz miotsena Severnogo Kavkaza i Predkavkaz'ya. 3. Zygiocetus gen. nov. (srednii sarmat, Adygeya)”. Paleontological Journal 48 (5).  
  4. (2008) „Cetotheres from the early Middle Miocene Bihoku Group in Shobara District, Hiroshima Prefecture, West Japan”. Miscellaneous Reports of the Hiwa Museum for Natural History 49 (2), 1–66. o.  
  5. (2006) „Titanocetus, a new baleen whale from the middle Miocene of northern Italy (Mammalia, Cetacea, Mysticeti).”. Journal of Vertebrate Paleontology 26 (2), 344–354. o. DOI:[344:tanbwf2.0.co;2 10.1671/0272-4634(2006)26[344:tanbwf]2.0.co;2].  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cetotheriidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a List of extinct cetaceans#Suborder_Mysticeti című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.