Carmen Villani

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carmen Villani
Carmen Villani 1975-ben
Carmen Villani 1975-ben
Életrajzi adatok
Született1944. május 21. (79 éves)
 Olaszország
Ravarino, Modena megye
Pályafutás
Műfajokyé-yé, pop, szving, rhythm and blues
Aktív évek19592004
Hangszerének
Tevékenység
KiadókBluebell Records
A Wikimédia Commons tartalmaz Carmen Villani témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Carmen Villani (Ravarino, 1944. május 21. –) olasz popénekes és színésznő. Aktív éveiben emlékezetes hanggal és kiemelkedő zenei érzékkel rendelkezett, sokoldalú előadóművész volt, akitől nem álltak távol a gospel és a blues műfajai sem.[1] A korai olasz beatzene egyik legkiválóbb reprezentánsaként tartják számon, akinek a nevéhez több nagy filmsláger is fűződik. Bár inkább csak a hazájában volt ismert, ott azonban rendszeres szereplője volt a slágerlistáknak, és az olasz nemzeti televízió számos, az egész országban sugárzott zenei műsorának is visszatérő résztvevője volt. Miután az 1970-es évek elején lehanyatlott a zenei karrierje, filmvígjátékokban vállalt szerepet.

Pályája[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Carmen Villani a Modena megyei Ravarino településen született; énekesi pályája mindössze 15 éves korában indult, amikor megnyert egy országos tehetségkutató versenyt a castrocarói zenei fesztiválon, 1959 augusztusában, a szving stílusban írt "Quando una ragazza (a New Orleans)" című számmal. Ezt követően lemezfelvételi szerződést írt alá a Bluebell Records kiadóval, első kislemezére két dal került, mindkettőt Fred Buscaglione jegyezte, aki el is hívta a fiatal énekesnőt a saját, Asternovas nevű együttesébe szólistának. Buscaglione megismertette Carmen Villanival az amerikai szving stílust is, ami aztán az egész pályáját meghatározta. Az együttműködés mégsem tarthatott sokáig, Buscaglione ugyanis 1960. február 3-án életét vesztette egy autóbalesetben.[1][2]

Villani szólókarrierje ettől függetlenül tovább folytatódott, mivel a Bluebell kiadó 1961-ben két újabb kislemezét is kiadta. Ekkoriban debütált a filmvásznon is: a Paolo és Vittorio Taviani, illetve Valentino Orsini által rendezett, Un uomo da bruciare című filmjében az énekesnőt alakította. Miután a film a velencei filmfesztiválon elnyerte a kritikusok nagydíját, a Bluebell kapott a kínálkozó lehetőségen, és országos kampányt indított az énekesnő filmes dalaiból összeállított lemez befuttatására. Ez hozta meg Villani első slágerlistás sikerét, amit a "Brucia" című dallal ért el.[2][3] Felfigyeltek rá a nemzeti televízióban is, ahol egyre több zenés műsorba, tv-showba hívták szerepelni.

1963-ban a "Io sono così" című dallal vett részt a Cantagiro fesztiválon, amely Burt Bacharach "The Love of a Boy" című szerzeményének olasz nyelvű változata volt. Az előadás hatására Bacharach azonnal lehetőséget ajánlott számára az "Anyone Who Had a Heart" című szám olasz verziójának felvételére is, ezt azonban a Bluebell elutasította – így 1964-ben Petula Clark vihette sikerre a számot, amely az év 21. legnagyobb példányszámban eladott lemeze lett Olaszországban.[3][4]

Beatzenei évek (1964–1966)[szerkesztés]

1964-ben Carmen Villani a beatzene felé fordult, bár első ilyen stílusban kiadott lemeze nem ért el jelentős sikereket. Úgy döntött ezért, hogy a stílusváltás mellett imázst is vált, amihez addigi barna haját szőkére festette, lefogyott, és öltözködésén is igyekezett változtatni; új megjelenésével az 1965-ös Sanremói Dalfesztiválon lépett először a közönség elé. Nagy sikere volt még ezekben a "Bada Caterina" című dallal, amely a Nino Manfredi és Catherine Spaak főszereplésével forgatott Házasságtörés olasz módra (Adulterio all'italiana) című film főcímdala lett, és egy olyan lázadó lány képét jelenítette meg a nézők előtt, aki egész éjszaka csak táncolni akar, szembehelyezkedve a felnőttek szigorú szabályaival is.[5] A szókimondó szöveg és a húzós ritmika hatására olasz tinilányok ezrei azonosultak a karakterrel, és rendszeresen magasra feltekert hangerővel hallgatták Villani számát. Mindez az ő további pályájának alakulására is hatással volt, mert több ezt követő száma is hasonlóan protestáló szellemben készült, mint például a "Mille ghitarre contro la guerra" (magyarul: ezer gitár a háború ellen), amit egy 1966-os fesztiválon adott elő. A Bluebell által kiadott utolsó kislemez egyben a beatkorszakának végét is jelentette.

Fonit Cetra (1967–1970)[szerkesztés]

Színészi pálya[szerkesztés]

Filmrendező férjének, Mauro Ivaldinak köszönhetően Villani, a zenés színpadokat otthagyva a filmvásznakra lépett át, ahol számos főszerepet kapott pikáns olasz vígjátékokban. Az 1970-es évek végég a Playboy és Playmen magazinoknak is modellt állt. Az 1980-as években volt néhány visszatérési kísérlete a zenei életbe, ám ezek sikertelenek maradtak. Később, az 1990-es években szerepelt a Roma birbona című musical színpadi előadásaiban, 2004-ben pedig meghívott előadóként közreműködött a Ridillo együttes Weekend al Funkafè című lemezének felvételénél.

Dalai válogatáslemezeken[szerkesztés]

Carmen Villani számos dala szerepelt az 1960-as években kiadott olasz popzenei válogatás-albumokon, mint például a Beat in Cinecittà és a Women in Lounge című lemezeken.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Carmen Villani. Radio Italia Musica. [2011. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 7.)
  2. a b Carmen Story. Ciociari.com
  3. a b Carmen Villani. Ready steady girls! (readysteadygirls.eu)
  4. I singoli più venduti del 1964 (Biggest-selling singles of 1964. HitParadeItalia
  5. Bada Caterina. HitParadeItalia

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Carmen Villani című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.