Capcom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Capcom
TípusNemzetközi nagyvállalat
Alapítva1939. május 30.
SzékhelyJapán, Csuo-ku prefektúra, Oszaka
Cím540-0037 Japán, 3-1-3 Csuo-ku prefektúra, Oszaka, Ucsihirano-utca
VezetőkKenzó Cudzsimotó (vezérigazgató és alapító)
Ismertebb személyekHaruhiro Cudzsimotó (vezérigazgató-helyettes)
AlapítóCudzsimoto Kenzó
Iparágvideójáték-ipar
Forma
Termékekszoftver
Árbevétel61 milliárd jen / 128 milliárd forint évente (2017-es adat)
Alkalmazottak száma2000 (2018-as adat)
LeányvállalataiCapcom Pictures

Capcom U.S.A Beeline Interactive Capcom Mobile USA Capcom Europe Capcom Asia Capcom Korea

DiceTV-Capcom Games
Tőzsdetokiói tőzsde

Capcom (Japán)
Capcom
Capcom
Pozíció Japán térképén
é. sz. 34° 41′ 15″, k. h. 135° 30′ 41″Koordináták: é. sz. 34° 41′ 15″, k. h. 135° 30′ 41″
A Capcom weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Capcom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Capcom co., Ltd. (Japán nyelven: 株式会社カプコン Hepburn-féle átírással: Kabushiki-gaisha Kapukon) egy 1979-ben megalapult japán videójáték fejlesztő- és kiadó cég. Legismertebb játékai közé tartozik a(z) Resident Evil, Devil May Cry, Monster Hunter,Street Fighter, Mega Man, Sengoku BASARA, Ace Attorney, Onimusha, és a Breath of Fire. Fennhatósága eleinte csak Japánra terjedt ki, mára már azonban az egyik legnagyobb nemzetközi nagyvállalattá nőtte ki magát. Több észak-amerikai, illetve európai leányvállalattal is rendelkezik.

Története[szerkesztés]

A Capcom előde a Kenzó Cudzsimotó által, 1979 május 30-án megalapított I.R.M Corporation volt. Ebben az időben Cudzsimotó még az Irem Corporation elnöke is volt egyben, mely a későbbi Capcomhoz hasonlóan szintén videójátékok fejlesztésével, illetve azok forgalmazásával foglalkozott. Egészen 1983-ig mind a két cég vezetői pozícióját Cudzsimotó töltötte be, nem sokkal később azonban pénzügyi nehézségekre, valamint magánéleti problémákra hivatkozván első cégének, az Irem Corporation-nek vezérigazgatói posztjától váratlanul megvált.

Az I.R.M Corporation elsősorban elektronikus játéktermi gépek készítésével és forgalmazásával foglalkozott. Egyedüli vetélytársának a hasonló foglalkozáskörű Japan Capsule Computers Corporation bizonyult, azonban a feleslegesnek ítélt versengések helyett a két cég 1981-re összeállt és Sambi Corporation Ltd. néven kezdte el gyártani termékeit. 1989-ben Kenzó Cudzsimotó javaslatára az új cég egy névváltoztatáson ment keresztül, az új név pedig a Capcom lett, mely a Japan Capsule Computers Corporation nevéből tevődik össze (Capsule Computers).

Attól eltekintve, hogy a vállalat első terméke az 1983-as pénzbedobós Little League volt, első hivatalos játéka az egy évvel későbbi, 1984-es Vulgus nevet viselte. Ezen árkádgépes korszaka azonban nem volt hosszú életű, a Nintendo Entertainment System otthoni játékkonzol 1985-ös sikerét követően a Capcom is egyre inkább a konzolok pártfogója lett, elsősorban a Commodore 64-re, valamint IBM PC DOS-ra kezdett el játékokat gyártani.

Sokan a Capcomot tartják az utolsó nagy kétdimenziós játékfejlesztőnek, mivel egészen 2006-ig szinte csak is kizárólag sík tereket alkalmazó szoftvereket programozott. Eleinte viszont nem is nagyon volt más választása a cégnek, mivelhogy sem a Nintendo Entertainment System, sem pedig a DOS fájlok nem voltak képesek háromdimenziós grafikák megjelenítésére. Ennél fogva hosszú ideig kitartottak a kétdimenziós fejlesztés mellett, mely nem is bizonyult rossz döntésnek a későbbiekben: a Capcom által készített videójátékok zöme ugyanis pont a kétdimenziós, leginkább japán rajzfilmekhez hasonlítható grafikájuk miatt lettek kedveltek a játékosok körében.

Felépítése[szerkesztés]

Fejlesztői Stúdiók[szerkesztés]

Alapításának első pár évében a Capcom mindössze csak három fejlesztőcsapattal rendelkezett. Az első vezetője Tokuro Fudzsivara, a másodiké Takasi Nisijama, a harmadiké pedig Joshiki Okamoto volt. Idővel egyre több és több csoport alakult meg, melyeknek egy része 2002-re egybeolvadt, egy nagy fejlesztőgárdát alkotván ezzel.

Ez a fejlesztőgárda három nagy részre van felosztva a cégen belül. Az egyes számú csoport felelős a nemzetközi (elsősorban észak-amerikai, illetve európai célközönségek számára készített) játékok fejlesztéséért, illetve forgalmazásáért. Ide tartozik például a Resident Evil, a Devil May Cry és a Dead Rising. A kettes számú csoport felelős a túlnyomórészt online tartalommal bíró játékok fejlesztéséért, illetve forgalmazásáért. Ide a Street Fighter, a Marvel vs. Capcom és még sok egyéb széria tartozik. A hármas számú csoport pedig az elsősorban japán célközönség számára szánt játékok fejlesztéséért, illetve forgalmazásáért felelős. Példaként a Monster Hunter, Sengoku BASARA és Ace Attorney játékokat lehetne megemlíteni.

Leányvállalatok[szerkesztés]

Az Oszaka prefektúrában található oszakai központi irodán, valamint az R&D Capcom főépületen kívül a vállalatnak van még egy irodája Tokióban is (Sindzsuku Micui épület), valamint a Mie prefektúrához tartozó Igában. Nemzetközi téren összesen 15 leányvállalattal büszkélkedhet, melyek nagy része Észak-Amerikában, Európában, illetve Kelet-Ázsiában található.

Egyéb termékek[szerkesztés]

A fejlesztők amellett, hogy árkád, otthoni, online, mobil és pacsinkó játékokat is készítenek, saját játéktermeket is üzemeltetnek Japánban Plaza Capcom néven.

Egy 1998-ban létrehozott leányvállalatuk, a Suleputer, pedig CD-k, DVD-k és egyéb médiumok árusításáért felelős a Sony Music Entertainment Media közreműködésével.

Játékai[szerkesztés]

A Capcom 1987-ben indította el az egyik legismertebb videójáték sorozatát, a Street Fighter szériát, mely mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend a verekedős játékok körében. Világszerte összesen több mint 30 millió példány került már eladásra a különböző kiadásaiból és részeiből. A cég még ugyanebben az évben mutatta be egy másik szériáját is, a Mega Man-t, mely eladások terén mára már szintén megközelíti a 30 milliót.

A vállalat 1996-ban adta piacra a Resident Evil-ként ismert túlélő horror szériáját, mely valóságos pénzügyi sikernek számított a maga 90 millió példányos eladási számával. A sorozat első részének sikeréből kifolyóan a Capcom már a következő évben nekilátott egy új rész elkészítéséhez, ám idővel felhagyott az eredeti elképzeléseivel és helyette egy teljesen új játékot mutatott be a játékosközönségnek; a Devil May Cry-t. Bár ezeket a játékokat elsősorban csak Sony konzolokra gyártották, idővel más egyéb videójáték konzolokra is áthelyezték őket. 2004-ben a cég megint csak egy új szériát indított el Monster Hunter néven, mely meghaladta a 45 milliós eladási számot.

Eltekintve attól, hogy a Capcom-nak megvannak a saját jogilag levédett videójátékai, nem ritka az, hogy összeáll más fejlesztőcsapatokkal. Közreműködött például a Lost Planet: Extreme Condition, Dead Rising, Dragon's Dogma, Asura's Wrath és a Zack and Wiki játékok fejlesztésében, valamint segített publikálni több nyugati videójátékot is Japánban, leginkább olyanokat, melyeket más ázsiai cégek nem vállaltak el.

Platina játékai[szerkesztés]

A cég egy listát vezet azon játékairól, melyek meghaladták az egymilliós eladási számot. Ezen játékait „Platina játékoknak” hívja, melyekből egy 2018 december 31-ei adat szerint mára már több mint 80 darab van. Az alábbi táblázatban az első 10 termék látható, felül a cég eddigi legkelendőbb játékával.

Cím Megjelenés dátuma Platformok Eladások száma
Monster Hunter World 2018 Januárja PlayStation 4, Xbox One, PC 11.9 millió darab
Resident Evil 5 2009 Márciusa PlayStation 3, Xbox 360 7.4 millió darab
Resident Evil 6 2012 Októbere PlayStation 3, Xbox 360 7.2 millió darab
Street Fighter II 1992 Júniusa Super Nintendo Entertainment System 6.3 millió darab
Resident Evil 7: Biohazard 2017 Januárja PlayStation 4, Xbox One, PC 6.1 millió darab
Resident Evil 2 1998 Januárja PlayStation 4.96 millió darab
Monster Hunter Freedom 3 2010 Decembere PlayStation Portable 4.9 millió darab
Monster Hunter Generations 2015 Novembere Nintendo 3DS 4.3 millió darab
Monster Hunter 4 Ultimate 2014 Októbere Nintendo 3DS 4.2 millió darab
Monster Hunter 4 2013 Szeptembere Nintendo 3DS 4.1 millió darab

Kritikák[szerkesztés]

2012-ben többen is éles kritikával illették meg a céget, mivel hogy az olyan internetes felületről letöltendő játékbeli tartalmakért kért el pénzt, melyek már eleve a játék részei voltak, csak éppenséggel nem voltak elérhetőek. A Capcom természetesen minden vádat tagadott, mely ezzel, a lehúzásnak nyugodt szívvel nevezhető eladási módszerével volt kapcsolatos és bár per soha sem lett az ügyből, a 2012-ben piacra dobott játékainak zöme (legfőképpen a Street Fighter X Tekken) nem végeztek valami fényes helyen az eladási listákon. Ám nem ez volt az egyetlen olyan eset, amikor a vevők hangot emeltek a vállalat döntéseivel szemben. Példának okáért a Capcom rendszeresen csak és kizárólag Japánban adott ki egyes videójátékokat (Sengoku BASARA videójáték sorozat), indokolatlanul és váratlanul rekesztett be előre bejelentett projecteket (Mega Man Legends 3), valamint feloszlatta a Clover Studio-t, egyik sikeres leányvállalatát, mert az nem volt hajlandó együttműködni többé. 2015-ben a cégnek teljes mértékben vissza kellett vonnia a PlayStation 4-es játékkonzolra kiadott Ultra Street Fighter IV nevezetű játékát a boltokból, mivel az oly szinten hemzsegett a technikai hibáktól, hogy szinte játszhatatlan volt. 2016-ban pedig hasonlóképpen kellett elbánnia a Street Fighter V első kiadásával az egyjátékos mód rövidsége, valamint a folyamatosan összeomló online szerverek miatt.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Capcom Vancouver

Egyéb vállalatok[szerkesztés]

Név Alapítás dátuma Alapító
Arika 1995 november 1. Akira Nisitani az ARMtech-től.
Crafts & Meister 2004 június 1. Noritaka Funamizu és Kacuhiro Szudó.
Game Republic 2003 július 1. Joshiki Okamoto.
Inti Creates 1996 május 8. Takuja Aizu.
Level-5 Comcept 2010 december 1. Keidzsi Inafune a Comcept-től.
PlatinumGames 2007 október 1. Sindzsi Mikami, Acusi Inaba, Hideki Kamija és Tacuja Minami.
Tango Gameworks 2010 március 1. Sindzsi Mikami.
UTV Ignition Games 2001 szeptember 26. Savaki Takejaszu az Ignition Tokyo stúdióval; az UTV Ignition Games leányvállalatával.
Clover Studio 2004 július 1. Sindzsi Mikami és Acusi Inaba.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Capcom című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.