Bereniké (szeleukida királyné)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bereniké
Bereniké Phernophorosz
Életrajzi adatok
UralkodóházPtolemaida-dinasztia
Születetti. e. 275 körül
Alexandria
Elhunyti. e. 246
Antiokheia
ÉdesapjaII. Ptolemaiosz
ÉdesanyjaI. Arszinoé
Testvére(i)
HázastársaII. Antiokhosz
GyermekeiAntiokhosz
SablonWikidataSegítség

Bereniké (görög betűkkel: Βερενίκη, más néven Bereniké Phernophorosz, „Hozományvivő” vagy Bereniké Szüra, „Szíriai”; i. e. 275 körül[1]i. e. 246) ptolemaida kori egyiptomi hercegnő és szeleukida királyné volt, II. Ptolemaiosz és I. Arszinoé leánya, II. Antiokhosz szeleukida uralkodó felesége.

Élete[szerkesztés]

II. Ptolemaiosz egyiptomi ptolemaida király lánya volt első feleségétől, I. Arszinoétól. Két fivére volt, a későbbi III. Ptolemaiosz, valamint Lüszimakhosz. Mikor i. e. 253-ban II. Ptolemaiosz és II. Antiokhosz szeleukida uralkodó békekötésével véget ért a második szíriai háború, Berenikét férjhez adták Antiokhoszhoz, aki emiatt elvált első feleségétől, I. Laodikétől, és Bereniké születendő gyermekeit tette meg örököséül.

I. e. 246-ban, Ptolemaiosz halálát követően Antiokhosz visszament első feleségéhez, Laodikéhez, és nem sokkal később meghalt, feltehetőleg mérgezés következtében. Bereniké régensként kívánt uralkodni csecsemő fia, Antiokhosz nevében, de Laodiké mindkettejüket megölette. Bereniké fivére, III. Ptolemaiosz követte apjukat a trónon; hogy megbosszulja testvére halálát, hadat üzent a szeleukidáknak, és a harmadik szíriai háború során megölte Laodikét. Ezt a bibliai Dániel könyve is említi.[2][3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Berenice Phernophorus. Egyptian Royal Genealogy . [2015. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 24.)
  2. Dániel 11:6
  3. John H. Walton, Victor H. Matthews and Mark W. Chavalas. IVP Bible Background Commentary, 2000.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Berenice (Seleucid queen) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

Külső hivatkozások[szerkesztés]