Baglyaskő vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baglyaskő
Baglyaskő vára légi felvételen
Baglyaskő vára légi felvételen
Mai településSalgótarján

ÉpültA tatárjárás után
ElhagytákA 15. században
(Elhagyták)
ÁllapotaCsekély rom
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Baglyaskő (Magyarország)
Baglyaskő
Baglyaskő
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 06′ 27″, k. h. 19° 47′ 27″Koordináták: é. sz. 48° 06′ 27″, k. h. 19° 47′ 27″

Baglyaskő vára Salgótarjánhoz tartozik — a beépített területtől nyugatra, a Karancs u. 78 címen. Egy kis vulkáni kúpra építette a tatárjárás után a Kacsics nemzetség Illés ága; mára csak nyomai láthatók. A Baglyaskő (Bogloskw) nevet erről a dombocskáról kapta.

A várrom a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark egyik kiemelt geológiai értéke, geosite-ja.

Fekvése[szerkesztés]

Romjai a Salgótarján központjából Karancsalja felé vezető 2206-os út mellett állnak, amely út Litkével köti össze a várost. Az erődítményt két sziklatömb közé, több szintre építették ki. A sziklák közötti kettős védvonal föltehetőleg facölöpökkel megerősített, vesszőfonatos földfalakból állhatott.

Története[szerkesztés]

Történetéről kevés írásos emlék maradt fenn. Valószínűleg a Kacsics nemzetség Illés ága építette a tatárjárás után — feltehetően Péter nógrádi ispán (1246–1271). Először 1268-ból említi oklevél, amely rögzíti, hogy amíg Péter ispán V. István mellett harcolt, addig hívei, Póka és Barnabás azzal is kitűntek, hogy távollétében őrizték várát. A várat és a hozzá tartozó Baglyasalja falut (1950 óta ugyancsak Salgótarján része) Péter halála után hasonnevű fia (II. Péter) örökölte.[1] A 14. század elején a vár még mindig II. Péter birtokai közé tartozott. Amikor nemzetség tagjai 1310-ben Csák Mátéhoz csatlakoztak, ezt a várat is alárendeltségébe adták. 1312-ben Károly Róbert király a rozgonyi csata után elvette a várat, és 1313-ban a hívének, a Kacsics nemzetségből egyedül hozzá csatlakozott, Folkus ágbeli Szécsényi Tamás erdélyi vajdának adományozta. Őt 1327-ben a budai káptalan iktatta birtokba.

A vár jelentős szerepet nem játszott, nevét a 15. században már nem is említették. A vár alatti Baglyas nevű falu a 15. század közepén már Somoskő tartozéka volt. A falak maradványait a helybéliek bontották el, hogy házaik építéséhez használják fel.

Régészeti feltárását a 2010-es évek végén, szlovák–magyar együttműködésben kezdték el. Ennek első lépése a lelőhely lézeres távérzékeléses felmérése volt; emellett drónfelvételek is készültek. A fás szárú növényzettel nem borított részeket talajradarral is átvilágították — az elektromágneses impulzusok másfél-két méter mélységig adtak képet az eltemetett tárgyakról. A felszínt fémkeresővel is végigkutatták, és az eredmények alapján négy feltáró szelvényt jelöltek ki. Az ásatásokat a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum irányítja. A fémkeresővel talált tárgyak között a huszita időszakból származó, valamint Mohács utáni, Ferdinánd-kori darabok is előkerültek, korai Árpád-koriak azonban nem. Ez arra utal, hogy az 1300-as évek elején elpusztult Árpád-kori várat később újraépítették, védműveit megerősítették.

A vármaradványok alól a neolitikus zselízi kultúra leletei, középső rézkori és késő rézkori maradványok kerültek elő, valamint a korai/középső bronzkori hatvani és a késő bronzkori Kyjatice-kultúra számos maradványa. A kiásott tárgyakat a vizsgálatuk és konzerválásuk után kiállításon mutatják be. Ehhez a vár maradványai mellett kiépítik a Baglyaskő Látogatóközpontot.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]