Bősze Ádám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bősze Ádám
Született1968. május 20. (55 éves)[1]
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • zenetudós
  • zenekritikus
  • műsorvezető
  • régiségkereskedő

A Wikimédia Commons tartalmaz Bősze Ádám témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bősze Ádám (Budapest, 1968. május 20.) magyar zenetörténész, zenei antikvárius, 2008 óta a Bartók Rádió műsorvezetője, 2010 óta a Magyar Antikváriusok Egyesületének elnöke, több kulturális rendezvény és zenei közvetítés moderátora.

Élete[szerkesztés]

Bősze Ádám (2020)

Gyermekként szüleivel Balatonaligán lakott, mert édesapja a Badacsonyi Állami Gazdaság főmérnöke volt, ő „hozta be” Magyarországra a Traubisoda márkát, amelyet a Gazdaság balatonvilágosi üzemében gyártottak. 10 éves volt, amikor édesapja meghalt (1978), a család visszaköltözött Budapestre. Ádám a Váci utcai általános iskolába járt. 1982-ben felvételt nyert az Eötvös József Gimnáziumba, családja azonban az esztergomi Ferences Gimnázium íratta be.[2] A gimnáziumban szerette meg a zenét, tanult meg gitározni.

Érettségi után sikertelenül felvételizett a Színművészeti Főiskolára, saját visszaemlékezése szerint Esztergályos Károly „rúgta ki”.[2] Ezután belépett a ferences rendbe, szerzetesként a Ferences Hittudományi Főiskolán, majd ezzel párhuzamosan – a rend beleegyezésével – a Zeneakadémia zenetudományi szakán tanult. Tanárai között találjuk Kroó Györgyöt és Komlós Katalint.[3] Budapesten és Esztergomban templomokban orgonált, iskolában ének-zenét tanított. Nyolc év után kilépett a rendből, világi pályára lépett, diplomát szerzett a Zeneakadémián.[2]

Pályáját zenekritikusként(wd) kezdte a Magyar Nemzet kulturális rovatánál, Lőcsei Gabriella rovatvezető keze alatt. Rövid ideig az akkor induló Budapest Rádió szerkesztőségvezetője volt. Ezzel párhuzamosan riporterként és zenei műsorok műsorvezetőjeként dolgozott a Magyar Televízióban, a TV2-nél és a Duna Televízióban. Volt évfolyamtársaival megalapította a Gramofon c. zenei szakfolyóiratot. 2004-ben megalapította saját zenei antikváriumát, később a Magyar Antikváriusok Egyesületének aktív tagjává vált.[3]

2008 és 2023 között a Bartók Rádió munkatársa, a Muzsikáló reggel és Muzsikáló délelőtt adásainak műsorvezetője. Moderálta az MTV Hogy volt! műsorát. Rendszeres házigazdája és szakkommentátora volt a New York-i Metropolitan Operaházból és a Bayreuthi Ünnepi Játékok előadásairól élőben adott operaprodukcióknak. Rendszeres házigazdája a „Kaposfest”-nek, a Cziffra György Fesztiválnak és a Bartók Plusz Operafesztiválnak is.

2010-től kezdve a Magyar Antikváriusok Egyesületének elnöke.[3] 2017 nyarán mutatta be az első magyar zenei standupot #Szeretnekahallgatók címmel, amelyet a Bőszekund című második sorozat követett.

2018-ban megkapta a Prima díjat Magyar Sajtó kategóriában.[4]

Zenei ismeretterjesztő előadássorozatokat tart, melyek közül a legnépszerűbbek: „Nagy zenészek, nagy szerelmek”, „Mendelssohnék karanténban”, „Forradalmi etűdök”.

Általa vezetett egyéb kulturális programok, műsorok[szerkesztés]

Karikatúra[szerkesztés]

  • 2020-ban felbukkant a Napirajz című webképregény-sorozat „univerzumában” egy rádiós zenei szerkesztőként, komolyzenei hangversenyek közvetítőjeként dolgozó karakter, akinek, azon túl, hogy megjelenésében is hasonlított Bősze Ádámhoz, a neve is egy, az övéből képzett, majdnem hibátlan anagramma volt (Dáma Özséb), ráadásul a Bartók Rádióra emlékeztető nevet viselő Bőrtok Rádió hallgatóit tudósította a rajzolt színhely-város, Szecső kulturális eseményeiről. Bősze Ádám facebookos[5] és Instagramos reakciói[6] is azt mutatták, hogy nem pusztán azonosította magát a rajzolt karakterrel, de örömmel is fogadta az így szerzett extra népszerűséget.

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://adambosze.com/about/
  2. a b c Pethő Tibor: Bősze Ádám: Annyira bénán loptunk, hogy rögtön lebuktunk. magyarnemzet.hu/archivum, 2017. február 1. [2019. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 10.)
  3. a b c Bősze Ádám honlapja. Bemutatkozás. adambosze.com. [2019. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 12.)
  4. Prima Primissima díj. Korábbi díjazottak, 2018.. primissima.hu. [2019. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva].
  5. [1]
  6. [2]

Kapcsolódó információk[szerkesztés]