Alsó-sziléziai vajdaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Alsó-Sziléziai vajdaság szócikkből átirányítva)
Alsó-sziléziai vajdaság (województwo dolnośląskie)
Az Alsó-sziléziai vajdaság címere
Az Alsó-sziléziai vajdaság címere
Az Alsó-sziléziai vajdaság zászlaja
Az Alsó-sziléziai vajdaság zászlaja
Közigazgatás
Ország Lengyelország
SzékhelyWrocław
Járások száma26
Járási jogú városok száma4
Községek száma169
Az Alsó-sziléziai vajdaság járásai
Az Alsó-sziléziai vajdaság járásai
Forgalmi rendszámD
ISO 3166-2PL-DS
Földrajzi adatok
Terület19 946,74 km²
IdőzónaCET (UTC+1)
Népesség
Teljes népesség2 915 245 fő (2012. dec. 31.)[1]
Népsűrűség146,15 fő/km²
Az Alsó-sziléziai vajdaság weboldala

Az Alsó-sziléziai vajdaság, lengyelül: województwo dolnośląskie, 1999-ben létrehozott közigazgatási egység, Lengyelország 16 vajdaságának egyike. Központja Wrocław. Területe 20 000 km², ami az ország területének 6,4%-a. Megközelítőleg 3 millió lakossal rendelkezik (az összlakosság 7,6%-a) és a lakosság növekedése 20%-kal magasabb az országos átlagnál.

Látnivalók[szerkesztés]

Az Alsó-sziléziai vajdaság domborzati térképe

Alsó-Szilézia különleges régió; a számos lehetőség, látnivaló és alkalom régiója. Lengyelország délnyugati részén helyezkedik el, Németország és Csehország határán, a legjobb lehetőséget kínálva a munkához, a szabadidő aktív eltöltéséhez és a szórakozáshoz mind a belföldiek mind a Lengyelországból és más országokból érkező turisták számára.

Alsó-Szilézia folyórendszerét az Odera és mellékfolyói alakították; azonkívül nagy számú mesterséges tó és érdekes vízesés található itt. Területének nagy része erdős, ami magában foglalja a Szudéta- és Alsó-sziléziai-erdőt is.

Az alsó-sziléziai táj látványos és változatos. A vajdaság déli részén található a szép és magas hegység – a Szudéták – legmagasabb csúcsával a Śnieżkával (1602 méter tengerszint feletti magasság). Alsó-Szilézián keresztül folyik Lengyelország második legnagyobb folyója – az Odera – festői kanyarokat és medencéket alkotva. Nyugati részén Bory Dolnośląskie (egy erdőség) szépségével és titokzatosságával vonzza a turistákat. A Milickie-tavak a vajdaság keleti részén szintén számíthat a turisták figyelmére. Híres még különleges növény- és állatvilágáról is. Két nemzeti park – a Karkonoski és a Góra Stołowe – és kilenc kisebb park emeli a régió szépségét.

Időjárása Lengyelország más régióival összehasonlítva mérsékelt. A Sziléziai-alföld (Nizina Śląska) nagyon mérsékelt, enyhe telekkel, de a vajdaság hegyes, déli része a leghidegebb és legesősebb Lengyelországban.

Turizmus és pihenés[szerkesztés]

Ha figyelembe vesszük Alsó-Szilézia természeti adottságait és földrajzát, a legcsodálatosabb hely az aktív kikapcsolódásra mindenkinek, aki sportolni szeretne – mind nyáron, mind télen. Turistautak sűrű hálózata vonzza a turistacsoportokat a természettel való kapcsolat felfedezésére. Két nemzeti parkot külön érdemes felkeresni – a Karkonoskit és a Stołowe hegységet, bár Alsó-Szilézia más részein is nagyon vonzó helyeket lehet találni. Ezen felül a Szudétákban 2000 km turistaút is található, a Fő Szudéta út, ami Paczkówból Świeradów-Zdrójba vezet, 350 km hosszú. Változatos utak vezetnek a Szudétákon keresztül, kiváló lehetőséget kínálva azok számára, akik a sportolás azon ágát művelik, amelyet nordic walking-nak neveznek – ez új, de nagyon népszerű formája a szabadidő aktív eltöltésének. A gyaloglás ezen formája kombinálva a természet csodálatával és a hegyek szépségével alkalmas az aktív pihenésre és az újra feltöltődésre.

Számos hostel és vendégház ajánl meleg ételt, lehetőséget a pihenésre és alvóhelyet a fáradt turisták számára.

A hegyi kerékpározás és a kerékpáros turizmus szerelmesei is kielégítő lehetőségeket találnak Alsó-Sziléziában. A Szudéták híres bámulatos kerékpárútjairól. A Jizera-hegység (Iser) útjait kifejezetten a kerékpárral ide látogatóknak alkották - alacsony dombok, széles utak és festői látvány fogadja a Karkonosze-hegységbe érkezőket. Jól kiépített, kényelmes utakat találnak mind a családi turizmus kedvelői, mind egyéb vállalkozó kedvű kerékpárosok. Az amatőr kerékpározásra széles lehetőségeket kínál Janowicki-érchegység, a Sowie-hegység, a Bystrzyczkie-hegység, az Orlickie-hegység vagy a Śnieżnika-hegység is.

Az emberek előnyben részesítik a könnyű utakat, nem kifejezetten a hegyekben. Természetesen ilyet is találhatnak Alsó-Sziléziában. Előkészítettek néhány érdekes turistautat kifejezetten a számukra. Közöttük található a "Liczyrzepa" a Szudéták nyugati részén, "Dolina Bobru" egy festői út a folyókanyarulatokban, "Obwodnica Jeleniogórska" Kotlina Jeleniogórska minden látnivalóival, az Európai Ciszterci Út amelyet a "Földalatti Látványosságok Útjá"-nak is hívnak, amely a terület változatos csodáihoz vezet, amelyek mélyen a föld alatt találhatóak.

Az aktív sportolás más formáinak kedvelői is ki tudják elégíteni igényeiket Alsó-Sziléziában. Rudawy Janowickie és Sokoliki a legnépszerűbb helyek a hegymászók számára. A gyakorlott hegymászók Szczeliniecz Wielki vagy Śnieżne Kotły hegyoldalain gyakorolhatják tudásukat. Az előbbi a Stołowe-hegységben, az utóbbi a Karkonosze-hegységben található. Rengeteg mászható szikla található a Szudétákban, amely népszerű a sportág amatőrjei körében.

A repülősportok rajongóinak is lehetőséget nyújt Alsó-Szilézia. Kifejezetten ilyen a Szybowcowa-hegy, ami Jelenia Góra környékén helyezkedik el. Az amatőr lovasok (népszerű lovasoktató központ van a Książ kastély környékén), barlangkutatók és horgászok mindig találnak látványos helyeket maguknak. A horgászok tavi pisztrángokat Ziemia Kłodzkában (Kłodzko területén, híres város Alsó-Sziléziában), folyami pisztrángokat pedig a Kwisa folyóban horgászhatnak. Minden horgász találhat olyan helyet, ahol rengeteg hal van.

Az egyik legnépszerűbb tevékenység a kincsek és titkok keresése valamint az aranymosás. Az amatőr történészek sokat tudnak a második világháború titkairól és tudják, hogy a Sowie-hegység vágatai számos titkot rejtenek.

A téli sportok amatőr rajongóinak szintén széles lehetőségeik vannak – főleg síelni. A téli sportok legnagyobb centrumai Szklarska Porębában és Karpaczban vannak a Karkonosze-hegységben, azonkívül a Czarna-hegy a Śneżnik-középhegységben és Zieleniec az Orlickie-hegységben. Nem csak a természet szépségét, de jól kiépített infrastruktúrát és minden szükségeset megtalálnak az előbb említett helyeken. Nem feledkezhetünk meg azonban a kisebb sí- és snowboard központokról sem, mint Świeradów Zdrój, Dziwiszów/Łysa Góra, Kamienica Stronie Śląskie közelében vagy a Sowie-hegység jól ismert helyei.

A Szudéta-hegység széles lehetőséget kínál a sífutáshoz. A Bieg Piastówot – az esemény rengeteg résztvevőt vonz a világ minden tájáról és a legnagyobb ilyen típusú rendezvény Lengyelországban – minden évben megrendezik Polana Jakuszyckában, az Izerskie-hegységben. A legnépszerűbb hely a sízők körében Sokołowsko a Suche-hegységben és az Orlickie- és Bystrzyckie-hegység ösvényei a legjobbak a sífutáshoz. Jamrozowa Polana, amely biatlon stadionjával Duszniki Zdrój közelében helyezkedik el, egyike Alsó-Szilézia fürdőinek.

A Czarna-hegy körüli utak, a Śnieżnika-hegység (Glatzi-hegység), és a Bialskie-hegység útjai a legjobb síutak. A Bardzkie ösvényei és a Sowie-hegység a legfestőibbek.

A különleges klimatikus feltételek, az ásványvizek jelenléte valamint Alsó-Szilézia hegyes tájai az oka a híres és magas minőséget képviselő fürdők létrejöttének. Az egészségközpontok – amelyekből 11 található a régióban - jól ismertek építészeti megoldásaikról, amelyek harmonizálnak a hegyek csodálatos tájképével. A lehetőségek széles választékát nyújtják a pihenéshez, a feltöltődéshez és a gyógyuláshoz. Speciális klíma, ásvány- és gyógyvizek segítik sok betegségből a kigyógyulást. Alsó-Szilézia fürdői jól ismertek gazdag kulturális életükről, amelynek szimbóluma Chopin Nemzetközi Zongorafesztivál Duszniki Zdrójban. Ez a legrégibb zongorafesztivál az egész világon. E miatt látogatja rengeteg turista és páciens Alsó-Szilézia fürdőit.

Történelem és történelmi titkok[szerkesztés]

Alsó-Szilézia gazdag történelmi hagyományokkal rendelkező régió, tele titkokkal és megoldatlan rejtélyekkel. Az elmúlt századokban 4 hatalom harcolt a terület feletti hatalomért. Alsó-Szilézia számos háború és invázió színhelye volt.

Városai[szerkesztés]

Az alsó-sziléziai vajdaságban 91 város van, melyek közül 3 járási jogú.

1. Jelenia Góra
2. Legnica
3. Wrocław
4. Bardo
5. Bielawa
6. Bierutów
7. Bogatynia
8. Boguszów-Gorce
9. Bolesławiec
10. Bolków
11. Brzeg Dolny
12. Bystrzyca Kłodzka
13. Chocianów
14. Chojnów
15. Duszniki-Zdrój
16. Dzierżoniów
17. Gryfów Śląski
18. Góra
19. Głogów
20. Głuszyca
21. Jawor
22. Jaworzyna Śląska
23. Jedlina-Zdrój
24. Jelcz-Laskowice
25. Kamienna Góra
26. Karpacz
27. Kowary
28. Kudowa-Zdrój
29. Kąty Wrocławskie
30. Kłodzko
31. Leśna

32. Lubawka
33. Lubań
34. Lubin
35. Lubomierz
36. Lwówek Śląski
37. Lądek-Zdrój
38. Mieroszów
39. Milicz
40. Mirsk
41. Międzybórz
42. Międzylesie
43. Niemcza
44. Nowa Ruda
45. Nowogrodziec
46. Oborniki Śląskie
47. Oleśnica
48. Olszyna
49. Oława
50. Piechowice
51. Pieszyce
52. Pieńsk
53. Piława Górna
54. Polanica-Zdrój
55. Polkowice
56. Prochowice
57.Prusice
58. Przemków
59. Radków
60. Siechnice
61. Sobótka
62. Stronie Śląskie

63. Strzegom
64. Strzelin
65. Syców
66. Szczawno-Zdrój
67. Szczytna
68. Szklarska Poręba
69. Ścinawa
70. Środa Śląska
71. Świdnica
72. Świebodzice
73. Świeradów-Zdrój
74. Świerzawa
75. Trzebnica
76. Twardogóra
77. Wałbrzych
78. Wiązów
79. Wleń
80. Wojcieszów
81. Wołów
82. Wąsosz
83. Węgliniec
84. Zawidów
85. Zgorzelec
86. Ziębice
87. Ząbkowice Śląskie
88. Złotoryja
89. Złoty Stok
90. Żarów
91. Żmigród

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rocznik Statystyczny - Województwa Dolnośląkiego. (Hozzáférés: 2014. augusztus 3.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Lower Silesian Voivodeship
A Wikimédia Commons tartalmaz Alsó-sziléziai vajdaság témájú médiaállományokat.