Ali (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ali
(Ali)
2001-es amerikai film

RendezőMichael Mann
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene
OperatőrEmmanuel Lubezki
VágóWilliam Goldenberg
JelmeztervezőMarlene Stewart
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő157 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2001
  • 2001. december 11.
  • 2002. augusztus 15. (Németország)[1]
Korhatár12 II. kategória (F/1220/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ali 2001-ben bemutatott amerikai életrajzi sportdráma, amelynek társírója, producere és rendezője Michael Mann.

A film a Will Smith által alakított Muhammad Ali bokszoló életének tíz évét mutatja be 1964 és 1974 között: a nehézsúlyú bajnoki cím megszerzését Sonny Listontól, az iszlám hitre való áttérését, a vietnámi háború elleni kritikáit és a bokszból való száműzését, a visszatérését, hogy 1971-ben Joe Frazier ellen küzdjön, és végül a cím visszaszerzését George Foremantől az 1974-es Rumble in the Jungle küzdelemben. Ezenkívül kitér az Egyesült Államokban Malcolm X és Martin Luther King Jr. meggyilkolását követő nagy társadalmi és politikai felfordulásra is.

A további szerepeket Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright és Mykelti Williamson alakítja.

A projekt 1992-ben kezdődött, amikor Paul Ardaji producer megvásárolta Muhammad Ali élettörténetének filmes jogait. Ardaji 1992-ben meglátogatta Alit az 50. születésnapján, és meggyőzte: engedélyezze, hogy film készüljön az életéről.

2000 februárjában jelentették be, hogy Mann átvette a rendezői posztot, miután Oscar-díjra jelölték A bennfentes című filmért. A film készítése 2001. január 11-én kezdődött Los Angelesben 105 millió dolláros költségvetésből. A forgatás New Yorkban, Chicagóban, Miamiban és Mozambikban is zajlott.[2]

A film általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, azonban bevételi szempontból megbukott. Will Smith és Jon Voight Oscar-jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő, illetve a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Cselekmény[szerkesztés]

A film Muhammad Ali sportbeli felemelkedését mutatja be: a Sonny Liston ellen 1964-ben megnyert nehézsúlyú ökölvívó-világbajnokságtól egészen a legendás, George Foreman elleni Rumble in the Jungle bokszmeccsig, amelyre 1974-ben Zaire-ben került sor.

A bokszbajnok életének e tíz legmozgalmasabb és legmeghatározóbb éve alatt találta meg új identitását afroamerikai muszlimként, aki megszabadult a rabszolgaság örökségétől. Az elején megismerhetjük a polgárjogi mozgalom vezetőjéhez, Malcolm X-hez fűződő kapcsolatát, és azt is, később hogyan határolódott el tőle. Ali sikeresen harcolt a vietnámi háborús besorozás ellen, ami majdnem a karrierje végét jelentette. A végletekig elment, hogy győzedelmeskedjen ellenfeleivel szemben, akikkel verbálisan is felvette a harcot. A film nemcsak Muhammad Ali legnagyobb győzelmével ér véget, hanem azzal is, amikor az őszinte küzdelem világhírű ikonjává vált.

A film kitér a nőkhöz fűződő megosztó viszonyára is. Első, nagyon rövid életű házassága alkalmával azt követelte, hogy felesége, Sonji térjen át az iszlám hitre. A házasság azonban meghiúsult, mert Sonji nem akarja betartani az Ali által megkövetelt iszlám öltözködési szabályokat. Második felesége Zaire-be utazott, mert nem akarja elveszíteni őt, miután Ali egyik viszonya nyilvánosságra került.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Will Smith Cassius Clay Jr. / Cassius X / Muhammad Ali Csík Csaba Krisztián
Jamie Foxx Drew Bundini Brown Zámbori Soma
Jon Voight Howard Cosell Szokolay Ottó
Mario Van Peebles Malcolm X Laklóth Aladár
Ron Silver Angelo Dundee Szersén Gyula
Jeffrey Wright Howard Bingham Wohlmuth István
Jada Pinkett Smith Sonji Roi Zsigmond Tamara
James Toney Joe Frazier Bácskai János
Michael Bentt Sonny Liston Faragó András
Joe Morton Chauncey Eskridge Faragó András
Barry Shabaka Henley Herbert Muhammad Versényi László
Nona Gaye Belinda Ali Pikali Gerda
Don King Mykelti Williamson Karácsonyi Zoltán

Bevételi adatok[szerkesztés]

Az Ali 2001. december 25-én, karácsony napján került a mozikba. A nyitóhétvégén 2446 moziban összesen 14,7 millió dolláros bevételt hozott. A film világszerte összesen 87,7 millió dolláros bevételt termelt. A magas gyártási és marketingköltségek miatt a film végül 100 millió dolláros veszteséget okozott a Columbia Picturesnek.[4] A film sikertelenségét részben a konkurens A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége okozta.

Alternatív változatok[szerkesztés]

A filmet 2001-ben mutatták be a mozikban, 157 perc hosszúsággal. Ez a változat 2002. április 30-án jelent meg DVD-n.[5] Mann ezután újravágta a filmet, és egy új, 165 perces változatot készített, amely 2004. június 1-jén jelent meg DVD-n[6] rendezői változat formájában (The Director's Cut). Körülbelül 4 percnyi mozis anyagot eltávolítottak, míg Mann 14 percnyi korábban nem látott anyagot visszatett a filmbe.[7] A rendezői változathoz tartalmazza Mann audiokommentárját is. A film mozis változata 2009-ben Franciaországban Blu-ray-en, 2012-ben pedig Németországban jelent meg. 2016-ban Mann egy harmadik vágást készített, jelentősen átdolgozva a filmet Ali halála után. Törölt egy mérkőzést, és olyan jeleneteket és felvételeket tett bele, amelyek Ali életének politikai oldalára összpontosítanak.[8] Ez a változat 152 perces, és 2017. január 17-én jelent meg Blu-Rayen az Amerikai Egyesült Államokban Commemorative Edition néven.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
  2. Cathy Dunkley. „IEG punches up 'Ali' deal”, Variety, 2001. május 8. (Hozzáférés: 2014. október 14.) 
  3. Ali - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 4.)
  4. Zoë Ettinger: 20 films no one expected to lose money at the box office. Insider Inc. , 2020. június 15. (Hozzáférés: 2020. július 7.)
  5. Ali DVD Release Date April 30, 2002. [2017. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 18.)
  6. Ali - The Director's Cut, 2004. június 1.
  7. Ali Comparison. MovieCensorship.com. (Hozzáférés: 2015. március 7.)
  8. Fleming, Mike Jr.: Michael Mann On Muhammad Ali, Will Smith & His New Cut Of 'Ali'. deadline.com , 2017. január 17.
  9. Ali Blu-ray. blu-ray.com

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ali (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]