Collateral – A halál záloga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Collateral – A halál záloga
(Collateral)
2004-es amerikai film

Rendező Michael Mann
Producer
  • Michael Mann
  • Julie Richardson
Vezető producer
Műfaj
Forgatókönyvíró Stuart Beattie
Főszerepben
Zene James Newton Howard
Operatőr
Vágó
  • Jim Miller
  • Paul Rubell
Gyártás
Gyártó
OrszágUSA Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol, magyar
Forgatási helyszín Long Beach
Játékidő 120 perc
Költségvetés 65 millió amerikai dollár
Képarány 4:3, 16:9
Forgalmazás
Forgalmazó DreamWorks (USA)
Paramount Pictures (világszerte)
UIP Duna (Magyarország)
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 217 764 291 amerikai dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Collateral – A halál záloga (eredeti cím: Collateral) 2004-ben bemutatott amerikai bűnügyi thriller. A film főszereplője Jamie Foxx és Tom Cruise.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Max Los Angeles-i taxisofőr, akinek egyhangúan telnek napjai. Álma egy saját taxitársaság megalapítása, ám ehhez sok pénz és több évi munka szükséges. Egy este fuvarhoz hívják, az utas Vincent, a bérgyilkos (ez csak később derül ki). Vincentnek tetszik Max helyismerete, ezért felajánlja, hogy egész éjszakára kibérli Max taxiját 600 dollárért.

Az első útjukon az áldozat egy drogkereskedő, aki az ablakon át kizuhan a lakásból, miután Vincent lelövi. Max taxijának tetejére esik, ahol vérnyom maradt utána. Max először megdöbben, majd Vincent felszólítására eltünteti a vérnyomokat, a holttestet berakják a csomagtartóba, majd irány a következő gyilkosság. Nem sokkal később egy rendőr állítja meg őket, az ellenőrzésen majdnem megtalálják a csomagtartóban lévő holttestet. Vincent azonban zsarolja Maxot a rendőr lelövésével, ezért megússzák az ellenőrzést.

Maxot folyamatosan hívogatja a főnöke a taxi rádióján és a helyzetéről érdeklődik. Ő értesíti Maxot, hogy Max anyja, aki egy ideje kórházban van, és akit Max minden nap meg szokott látogatni, érdeklődött a holléte felől. Vincent ragaszkodik hozzá, hogy Max ne változtasson a napi rutinján, ezért együtt elmennek a kórházba Max anyját meglátogatni.

Gyilkosság gyilkosság után jön, majd Max korábbi utasa lesz a célpont, egy ügyésznő, aki Maxnak titkon tetszik. Nem hagyhatja, hogy megöljék, ezért megpróbálja megállítani Vincentet, de ez nem sikerül, így a célpontnak kell szólnia. A történet utolsó percei egy metróban játszódnak, ahol Max súlyosan megsebesíti Vincent-et, aki a metróban meg is hal, de ahogy azelőtt mondta, ha valakit megölnek egy nyilvános helyen, senki nem fogja észrevenni. Vincent is így hal meg, a metróban, az utasok között. Max-nek sikerül megmentenie szerelmét, és még Vincent megölése előtt megsemmisíti a meggyilkolandók listáját.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]