Alekszej Vlagyimirovics Vorobjov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alekszej Vlagyimirovics Vorobjov
Életrajzi adatok
BecenévAlex
ÁlnévAlex Sparrow
Született1988. január 19. (36 éves)
Tula, Szovjetunió
Származás Oroszország
Pályafutás
Műfajokpop, dance, folk
Aktív évek2005 –
Hangszerharmonika
Hangtenor
Tevékenység
KiadókUniversal Music Russia

Alekszej Vlagyimirovics Vorobjov weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Alekszej Vlagyimirovics Vorobjov témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Alekszej Vlagyimirovics Vorobjov (művésznevén gyakran Alex Sparrow, illetve angolos átírásban Alexey Vorobyov) (Tula, 1988. január 19. –) orosz énekes, dalszövegíró, színész.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Alekszej tehetségét már nagyon fiatalon felfedezték. Szegény családban nőtt fel, szülei mindent megtettek azért, hogy zenei tanulmányokat végezhessen. Művészeti középiskolát végzett harmonikára szakosodva, majd a Gnesins Jazz Főiskolát, és a híres Moszkvai Művész Színház stúdió-iskolájában is tanult.

17 évesen megnyerte az X-Faktor orosz verzióját, majd 2007-ben megkapta az orosz MTV „Év felfedezettje” díját. Alekszej az énekés mellett színészkedett is, de tánctehetségét is többször bizonyította. Filmjeiben nem használt dublőrt, ő maga szerepelt a legveszélyesebb jelenetekben is. 2010-es albumán RedOne-nal dolgozott, a nemzetközi zenei életben nevét angolra fordítva, Alex Sparrow-ként akart ismertséget szerezni.

2011. március 4-én bejelentette a Pervij Kanal, hogy ő fogja képviselni Oroszországot a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon, a németországi Düsseldorfban. A versenyen az angol nyelvű Get You című, RedOne által szerzett dalt adta elő. A műsor döntőjében a tizenhatodik helyet szerezte meg, 77 pontot összegyűjtve.

Autóbalesete[szerkesztés]

2013 januárjában súlyos, életveszélyes autóbalesetet szenvedett, aminek következtében arcának egy része teljesen összeroncsolódott. 2013. január 24-én visszanyerte emlékezetét, de teste részlegesen lebénult, arca eltorzult, műtétek sora várt rá. A sajtóban ugyan halálhírét keltették, de az erről szóló hírek nem voltak igazak. Mivel sérülései súlyosak, az elvégzendő műtétek pedig kockázatosak voltak, az orvosai nem zárták ki az elhalálozás lehetőségét.[1][2][3][4][5][6] A balesetből való lassú felépülését követően visszatért az énekesi, színészi pályára.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alexey Vorobyov című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]