Heyuannia yanshini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ajancingenia yanshini szócikkből átirányítva)
Heyuannia yanshini
Evolúciós időszak: Késő kréta
A Heyuannia yanshini profilja
A Heyuannia yanshini profilja
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Oviraptorosauria
Család: Oviraptoridae
Nem: Heyuannia
, 2002
Faj: H. yanshini
Tudományos név
Heyuannia yanshini
(Barsbold, 1981)
Szinonimák
  • Ingenia yanshini Barsbold, 1981
  • Ajancingenia yanshini Easter, 2013
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Heyuannia yanshini témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Heyuannia yanshini témájú kategóriát.

A Heyuannia yanshini a hüllők (Reptilia) osztályának dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a hüllőmedencéjűek (Saurischia) rendjébe, a Theropoda alrendjébe és az Oviraptoridae családjába tartozó faj.

A maradványokat a mongóliai Bajanhongor megyében, az Ingeni-Hobur-alföldön találták 1981-ben, korábbi nevét, az Ingeniát is erről kapta. Később kiderült, hogy ez a név már foglalt, ugyanis Ingenia mirabilis (Gerlach, 1957) néven egy fonálférget tartanak számon, így a dinoszaurusznak 2013-ban Jesse Easter egy új nevet, az Ajancingeniát javasolta. A fajnevet, a yanshini-t meghagyták változatlanul.[1] 2017-ben az Oviraptoridae családon belüli, további törzsfejlődés (philogenesis) kutatások következtében, Funston és társai - akik a kutatást végezték - rájöttek, hogy ez az állat nagyon közeli rokonságban áll egy másik 2002-ben felfedezett dinoszaurusszal, a Heyuannia huangival Lü, 2002; így újból át lett nevezve.[2]

Jellemzői[szerkesztés]

A Heyuannia yanshini egy 1,5-2 méter hosszú és 25 kilogramm testtömegű oviraptoszaurusz volt, amely Dél-Mongólia területén élt, mintegy 70-66 millió évvel ezelőtt, a késő kréta korszakban. A theropodák közé tartozott, és lehetséges, hogy vetélytársa volt közeli rokonának, az Oviraptornak, a terület és táplálék szempontjából. Még nem tisztázott, hogy mivel táplálkozott, de mindenevőnek képzelik el. Tápláléka között szerepeltek a rovarok, tojások, házas állatok, kisebb állatok, gyökerek, magok, dögök és növényzet. Összesen 24 tojást tojhatott, amelyeket kiköltött és talán gondozott is, éppen úgy, mint az Oviraptor és a Citipati.[3]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. doi:10.11646/zootaxa.3737.2.6
  2. (2017. április 5.) „Oviraptorosaur anatomy, diversity and ecology in the Nemegt Basin”. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology. DOI:10.1016/j.palaeo.2017.10.023.  
  3. Barsbold, R. (1981). "Bezzubye khishchnye dinozavry Mongolii." [Toothless carnivorous dinosaurs of Mongolia.]. Trudy -- Sovmestnaya Sovetsko-Mongol'skaya Paleontologicheskaya Ekspeditsiya, 15: 28-39, 124. [in Russian, w/ English summary].

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Heyuannia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]