Ace Ventura: Állati nyomozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ace Ventura: Állati nyomozó
(Ace Ventura: Pet Detective)
1994-es amerikai film
RendezőTom Shadyac
ProducerJames G. Robinson
Vezető producerGary Barber
Műfajvígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneIra Newborn
OperatőrJulio Macat
VágóDon Zimmerman
JelmeztervezőBobbie Read
Gyártás
GyártóMorgan Creek Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszínFlorida Florida
Játékidő86 perc
Költségvetés15 000 000 USD
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 II. kategória (F/4180/J)
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
72 217 396
USD
Világszerte
107 217 396
USD
Kronológia
KövetkezőAce Ventura 2.: Hív a természet
További információk
SablonWikidataSegítség

Ace Ventura: Állati nyomozó (a DVD magyar borítóján: Ace Ventura – Állati nyomozoo, eredeti cím: Ace Ventura: Pet Detective) 1994-ben bemutatott amerikai film, amelynek főszereplője Jim Carrey és Courteney Cox. Az élőszereplős játékfilm rendezője Tom Shadyac, producere James G. Robinson. A forgatókönyvet Jack Bernstein írta, a zenéjét Ira Newborn szerezte. A mozifilm a Morgan Creek Productions gyártásában készült, a Warner Bros. forgalmazásában jelent meg. Műfaja filmvígjáték.

Amerikában 1994. február 14-én mutatták be a mozikban.

15 millió dolláros költségvetéséhez képest 100 millió dollár feletti bevételt termelt. Világszerte nagy siker lett, Jim Carrey beinduló karrierjének is fontos mérföldköve volt. Egy folytatás készült hozzá Ace Ventura 2 – Hív a természet címmel 1995-ben, egy három évados animációs sorozat, és egy spin-off rajzfilm, az Ace Ventura – Állati nyomozoo junior.

Magyarországon két szinkronos változat készült belőle, amelyből az elsőt 1995. január 19-én adták ki VHS-en, a másodikat 2011. március 5-én a Universal Channel-ön vettették le a televízióban.

Cselekmény[szerkesztés]

Ace Ventura egy különc nyomozó Miamiban, akinek specialitása az elszökött vagy ellopott állatok visszaszerzése. Munkájával nem keres túl sokat, ami miatt késésben van a lakbérrel, és még a miami rendőrségen is kinevetik, Lois Einhorn hadnaggyal az élen. Két héttel a Super Bowl előtt elrabolják a Miami Dolphins csapatának kabalaállatát, a Hópihe nevű delfint. Melissa Robinson, a delfin ügyvivője felbérli Ace Venturát, hogy találja meg az elveszett állatot.

Hópihe medencéjében való kutakodása közben Ace talál egy ritka, háromszög alakú követ, ami az 1984-es amerikai futball-bajnoki gyűrűkben található. Ace azt gyanítja, hogy a milliárdos Ronald Camp raboltathatta el az állatot, mert ő ismert arról, hogy különféle ritka vagy egzotikus fajokat gyűjt be. Ace és Melissa bejutnak Camp partijára. Szerét ejti, hogy megnézze Camp kezén a gyűrűt, amelyből nem hiányzik a kő, így kihúzható a gyanúsítottak listájáról. Ennek alapján egyértelműnek látszik: a Miami Dolphins 1984-es bajnokcsapatának valamelyik tagja lophatta el a delfint. Kalandos úton leellenőrzi mindegyikőjük gyűrűjét, de egyikből sem hiányzik a kő.

Eközben Roger Podacter, a csapat vezetője, rejtélyes módon meghal, miután lezuhan a lakása erkélyéről. Einhorn szerint öngyilkosság volt, míg Ace Ventura szerint megölték, és ezt be is bizonyítja. Nem sokkal később rájön, hogy a csapatnak volt még egy játékosa: Ray Finkle, aki eddig azért maradt ki a képből, mert a szezon közben érkezett. Finkle elrontott egy rúgást a kupadöntőben, és emiatt a Miami Dolphins veszített, emiatt a karrierje pedig romba dőlt. Ace elhatározza, hogy megkeresi, de csak az idős szüleit találja otthon. Tőlük megtudja, hogy Finkle Dan Marinót hibáztatta azért, mert elrontotta a rúgást, ugyanis a labda fűzővel befelé volt, nem kifelé. Ebbe teljesen beleőrült és elmegyógyintézetbe zárták.

Ace figyelmezteti a rendőrséget, hogy vigyázzanak Marinóra, de későn: egy reklámfilmforgatásról elrabolják. Ace a rendőrségre megy, ahol előadja Einhornnak a teóriáját: Hópihét és Marinót is Ray Finkle raboltatta el, hogy bosszút állhasson. A delfin azért kellett, mert megkapta Finkle régi mezszámát és tud egy trükköt, amivel gólt lő. Ezen túlmenően azt is gyanítja Ace, hogy Finkle ölhette meg Roger Podactert. Einhorn elismerését fejezi ki és nyíltan kikezd Ace-szel.

Ezután ő és Melissa az elmegyógyintézetbe mennek, ahol Ace ápoltnak tetteti magát. Ray Finkle személyes holmijai között talál egy érdekes újságcikket: eszerint a hatóságok befejezték a kutatást egy eltűnt turista, bizonyos Lois Einhorn után. Hosszas elmélkedés után rájön, hogy Ray Finkle és Lois Einhorn ugyanaz a személy: Finkle felvette az eltűnt turistanő személyazonosságát, átoperáltatta magát, majd a miami rendőrségnél kezdett el dolgozni, hogy megvalósíthassa a bosszúját.

A kupadöntő napján Ace követi Einhornt, aki a kikötő egyik raktárához megy – itt tartják foglyul Hópihét és Dan Marinót. Einhorn ráhívja a rendőrséget és azt állítja, hogy nincs ellene bizonyítéka. Melissa, Ace barátja, Emilio segítségével egy túszdrámát színlel, hogy meghallgathassák, hogyan bizonyítja be Ace a történteket.

Ace elkezdi bizonygatni, hogy Lois Einhorn férfi, de nem jár sikerrel. Végül Dan Marino segítségével leplezi le, hogy a pénisze még mindig megvan – erre jött rá Roger Podacter is, és ezért kellett meghalnia. Einhorn rátámad Ace-re, aki kikerüli a támadást, majd felfedezi, hogy az ujján ott a gyűrű, amelyből hiányzik a kő. Ezt követően nincs akadálya, hogy Hópihe és Dan Marino is eljussanak a meccsre.

Ace Venturát személyesen köszöntik, de ő kellemetlen helyzetbe kerül: egy albínó galambot akar megfogni, amelyért jó pénzt kaphat a becsületes megtaláló – de a Philadelphia Eagles kabalafigurája elijeszti őt. Összeszólalkoznak és a végén össze is verekednek.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
1. magyar szinkron
(InterCom, 1994)
2. magyar szinkron
(Universal Channel, 2011)
Ace Ventura Jim Carrey Kerekes József
Melissa Robinson Courteney Cox Tallós Rita Juhász Réka
Lois Einhorn Sean Young Nyírő Bea Tallós Rita
Emilio Tone Loc Várkonyi András Mészáros András
Dan Marino Orosz István Sarádi Zsolt
Riddle Noble Willingham Bodor Tibor
Roger Podacter Troy Evans Csendes Olivér
Ronald Camp Udo Kier Kassai Károly Kárpáti Levente
Aguado John Capodice Kisfalussy Bálint Koroknay Géza
Vinnie Frank Adonis Horányi László
Woodstock Raynor Scheine
Ron Tiny Ron Albert Péter
Doktor David Margulies
Delfinidomár Manuel L. García
Martha Judy Clayton Fodor Zsóka
Mr. Finkle Bill Zuckert Galgóczy Imre Izsóf Vilmos
Mrs. Finkle Alice Drummond Czigány Judit Bókai Mária
Szexi nő Rebecca Ferratti Biró Anikó
Shickadance Mark Margolis Uri István
Kutyatulajdonos Randall „Tex” Cobb Végh Ferenc Schneider Zoltán
Énekes a koncerten Chris Barnes

Érdekességek[szerkesztés]

  • Jim Carrey forgatókönyvíróként is segédkezett a film elkészítésében.[1]
  • A film első heti bevétele 12 115 105 dollár volt, a film teljes bevétele pedig 72 217 396 dollárra rúgott.[2]
  • A film elején cameoszerepben felbukkan a Cannibal Corpse együttes.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Jelölések

  • 1995 – Kids' Choice Awards – Kedvenc film
  • 1994 – MTV Movie Awards – Legjobb alakítás vígjátékban, Jim Carrey
  • 1995 – Arany Málna díj – Legrosszabb alakítás, Jim Carrey (egyszerre jelölték az Ace Venturáért, a Dumb és Dumberért valamint a A Maszkért)

Elnyert díjak

  • 1995 – ASCAP Film and Television Music Awards – Legnyereségesebb film, Ira Newborn
  • 1995 – Blockbuster Entertainment Awards – Legjobb férfi főszereplő, és legjobb kezdő, Jim Carrey
  • 1995 – Kids' Choice Awards – Kedvenc szereplő, Jim Carrey
  • 1995 – London Critics Circle Film Awards – Az év legjobb kezdő színésze, Jim Carrey

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az Ace Ventura: Állati nyomozó az IMDB-n. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
  2. Az Ace Ventura: Állati nyomozó az IMDB-n - Box Office/Business. (Hozzáférés: 2009. november 24.)

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Ace Ventura: Az állati nyomozó témában.