ASLAV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ASLAV
Egy ASLAV–25
Egy ASLAV–25

Típuspáncélozott szállító harcjármű
Fejlesztő ország Ausztrália
 Kanada
Harctéri alkalmazás
GyártóGeneral Motors Diesel Division
Gyártási darabszám257
Háborús részvétel
Általános tulajdonságok
Személyzet3+6 fő
Hosszúság6,53 m
Szélesség2,62 m
Magasság2,69 m
Tömeg13,2 t
Páncélzat és fegyverzet
PáncélzatIsmeretlen
Elsődleges fegyverzet25 mm M242 gépágyú 720 lövedékkel
Másodlagos fegyverzet7,62 mm FN MAG 58 géppuska 1000 lövedékkel
Műszaki adatok
MotorDetroit Diesel 6V-53T dízelmotor
Teljesítmény205 kW (275 LE)
Felfüggesztésfüggetlen
Sebesség120 km/h
Fajlagos teljesítmény15,53 kW/t
Hatótávolság660 km
A Wikimédia Commons tartalmaz ASLAV témájú médiaállományokat.

Az Australian Service Light Armoured Vehicle (ASLAV, magyarul ausztrál könnyű páncélozott harcjármű) az ausztrál változata a Light Armoured Vehicle (LAV–25) harcjárműnek, melyet a General Dynamics Land Systems Canada tervezett és gyártott a U.S. Marines-nak. A kezdeti tervezet a MOWAG Piranha 8×8 volt, de a járművet újratervezték, hogy kielégítse az észak-amerikai igényeket és az Egyesült Államok haderejének követelményeit. A jármű nagy mobilitású, nyolckerekű, kétéltű páncélozott harcjármű, melyet felderítő és járőröző műveletekre használnak.

Történet[szerkesztés]

1990-ben egy évig tartó tesztelést és értékelést szervezett 15 könnyű páncélozott járművön a 2. Lovassági ezred A százada, melyeket a U.S. Marine Corps-tól béreltek. Az esemény arra szolgált, hogy kiderítsék, a kerekek járművek milyen teljesítményt mutatnak az ausztráliai körülmények között, és milyen változtatásokat kell eszközölni.

1992-ben az ASLAV program második szakaszában az ausztráliai Defence Materiel Organisation 113 darabot szerzett a kanadai gyártmányú LAV járművek ausztráliai változatából az ausztráliai hadsereg számára. 1997-re a 2. Lovassági ezredet teljesen felszerelték az ASLAV-okkal.

Az ASLAV program harmadik szakaszában jóváhagyták további 144 jármű vásárlását. A járművekre már egyre több helyileg gyártott és összeszerelt alkatrész került, mint a General Dynamics Land Systems - Australia által gyártott LAV–25 tornyok.

A járműveket a kiképzőegységeknek és a 2. Lovassági ezrednek szánták. A második szakasz járműveit továbbfejlesztették és a 2./14. Könnyű Lovasezredhez rendelték. Ezzel felszerelték a hadsereg két páncélozott felderítő egységét ASLAV-okkal.

Tervezet[szerkesztés]

Az ASLAV nyolckerekes kivitelű (képes négy, illetve nyolckerék-meghajtásra), kétéltű, maximális utazósebessége műúton 120 km/h, hatótávolsága pedig 600 km. A jármű harctéri mobilitása kitűnő, a kerekek fel vannak szerelve egy tömör másodlagos gumival, ennek köszönhetően a jármű működőképes akkor is, ha mind a nyolc kereke kilyukadt.

A harmadik szakasz fejlesztései között szerepelt a lézeres távolságmérő, a legújabb generációs hőkamera, 24 V DC elektromos meghajtású torony és a továbbfejlesztett felfüggesztés.

Az észak-ausztráliai hőség speciális problémákat idézett elő a járművek legénységei szempontjából, mivel a belső hőmérséklet elérte az 55 °C-ot. Az ASLAV-ot felszerelték légkondicionálóval, amely csökkenti a belső hőmérsékletet. Az ASLAV-ok sokoldalúságát növeli a Mission Role Installation Kit (MRIK, magyarul feladatkör felszerelés készlet) használata, melynek segítségével egy egyszerű járműtestből többféle variációt lehet előállítani. Ez egy egyedi ausztrál módosítás, a tervezési és fejlesztési munkálatokat is Ausztráliában végzik.

Harctéri alkalmazás[szerkesztés]

Az ASLAV-okat az ausztrál hadsereg Kelet-Timorban, Irakban és Afganisztánban vetette be.

Változatok[szerkesztés]

A fent említett MRIK használatával és a három különféle járműtest típussal az ausztrál hadsereg a következő változatokat fejlesztette ki:

ASLAV Type I[szerkesztés]

  • ASLAV–25 (Reconnaissance - Felderítő) - Háromfős személyzettel ellátott felderítő jármű, melyet egy M242 25 mm Bushmaster gépágyúval és két 7,62 mm FN MAG 58 géppuskával szereltek fel. Hasonló a LAV–25 járműhöz.

ASLAV Type II[szerkesztés]

  • ASLAV-PC (Personnel Carrier - Lövészpáncélos) - Kétfős személyzettel ellátott jármű, melyet egy .50-es kaliberű M2 Browning géppuskával szereltek fel. 7 felderítő katona szállítására alkalmas. A szabványos géppuskafoglalatot lecserélték egy Kongsberg Protector RWS távirányítású fegyverállomásra, amely képes befogadni egy 12,7 mm-es géppuskát vagy egy Mk 19 40 mm-es automata gránátvetőt. A kanadai Bison páncélozott járművön alapul.
  • ASLAV-C (Command - Parancsnoki jármű) - A járművet további rádióberendezésekkel és rádióantennákkal, térképasztallal, tárolórekeszekkel és ülőhelyekkel látták el. Fegyverzete egy .50-es kaliberű M2 géppuskából áll, habár az Irakban és Afganisztánban szolgáló járműveket felszerelték a Kongsberg Protector RWS rendszerrel.
  • ASLAV-S (Surveillance - Járőröző jármű) - Egy járőrözésre specializált jármű hőkamerával, lézeres távolságmérővel, nappali televíziós kamerával és csatatéri megfigyelő radarral, RASIT vagy AMSTAR radarral van ellátva. Fegyverzete egy .50-es kaliberű M2 géppuska.
  • ASLAV-A (Ambulance - Mentőautó) - Orvosi felszereléssel és hordágyakkal felszerelve ez az ASLAV három fekvő vagy hat ülő sérültet képes szállítani. Egy .50-es kaliberű M2 géppuskával van felszerelve.

ASLAV Type III[szerkesztés]

  • ASLAV-F (Fitter - Javítójármű) - Mentő-vontató jármű HIAB 650 daruval felszerelve, személyzetét a Royal Australian Electrical and Mechanical Engineers (RAEME) katonái adják. Fegyverzete egy 7,62 FN MAG 58 géppuska. Az afganisztáni járműveket Kongsberg Protector RWS rendszerrel látták el.
  • ASLAV-R (Recovery - Műszaki-mentő) - Műszaki-mentő jármű csörlővel ellátva, személyzete a RAEME katonái közül kerülnek ki, sérült és elakadt járművek helyreállítására használják. Fegyverzete egy 7,62 FN MAG 58 géppuska. Az iraki és afganisztáni járműveket Kongsberg Protector RWS rendszerrel látták el.

Galéria[szerkesztés]

ASLAV–25 a Puckapunyal múzeumban
ASLAV páncélozott harcjárművek Irakban, 2006. Az ASLAV–25 mögött lévő ASLAV-PC egy Kongsberg Protector RWS rendszerrel van ellátva
ASLAV-A Mentőautó Talisman Sabre 2007 hadgyakorlat alatt

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az ASLAV című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]