Örökkévalók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Örökkévalók
(Eternals)
2021-es amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőChloé Zhao
ProducerKevin Feige
Műfaj
ForgatókönyvíróChloé Zhao
Főszerepben
ZeneRamin Djawadi
OperatőrBen Davis
Vágó
  • Craig Wood
  • Dylan Tichenor
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő156 perc
Költségvetés200 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/26081/2021)
Bevétel
  • 402 064 899 $ (világszerte)
  • 164 870 234 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőShang-Chi és a tíz gyűrű legendája
KövetkezőPókember: Nincs hazaút
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Örökkévalók témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Örökkévalók (eredeti cím: Eternals) 2021-ben bemutatott amerikai szuperhősfilm a Marvel Studios gyártásában. A film a Marvel-moziuniverzum (MCU) huszonhatodik filmje. Rendezője Chloé Zhao, írója Matthew K. Firpo, Ryan Firpo és Jack Kirby. A főszerepben Angelina Jolie, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Salma Hayek, Brian Tyree Henry, Ma Dongszok, Lia McHugh és Lauren Ridloff látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon többször elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. Tervezett bemutatója Amerikában 2021. november 5.,[1] Magyarországon 2021. november 4. [2]

Cselekmény[szerkesztés]

I. e. 5000-ben tíz Örökkévaló jött a Földre Arishem bíró parancsára, hogy megvédjék azt a Deviánsoktól: Aiak, Szirszé, Druig, Ikarisz, Phaisztosz, Szipor, Kingo, Gilgames, Théné és Makar. A tízes évszázadokon át együtt működött. 1521-ben kivégezték az utolsó Deviánsokat, igy ideiglenesen külön váltak, amíg a bíró nem jelentkezik.

500 évvel később, napjainkban Szirszé és Szipor Londonban él. Szirszé a Természettudományi Múzeumban dolgozik, a párjával Dane Whitman-nel (aki egy halandó), miután 500 éve szakított Ikarisszal. Egy este rájuk támad Kro, akit a hirtelen felbukkanó Ikarisz elüldöz. Szirszé felfedezi, hogy a Deviáns Aiak sebbegyógyító erejét használta, majd a trió elindul, hogy megkeressék a többieket. Először Dél-Dakotába mennek Aiakhoz, de felfedezik, hogy Kro megölte őt. Kiderül, hogy Aiak Szirszére ruházta azt a képességet, hogy tudjon beszélni Arishemmel. Arishem elmondja, hogy a Föld egyfajta keltetőként szolgál, hogy előhozzák Tiamutot, az Égit. Az Égi úgy tud a bolygóból kiemelkedni, ha elég ember él a bolygón és a pittyenés hatására sikerült ez elérni. Azt is felfedi többek között, hogy az Örökkévalók igazából nem is élnek, hanem Arishem hozta létre őket.

Miután Kingót, Thénét és Gilgamest megtalálták, elmennek Druighoz Amazóniába, ahol Druig az elméjével egy emberkolóniát irányít. A Deviánsok itt is megtámadják őket. A csata közben Gilgames meghal és Kro elszívja az erejét. A maradék Deviánsokat Ikarisz és Szirszé elintézik. Ezután elmennek Phaisztoszért. A Domon pedig megtalálják Makart. Ikarisz elmondja, hogy ő tudott a kiemelkedésről. Druig telepátiával kideríti, hogy Ikarisz ölte meg Aiakot. Ikarisz elhagyja a csapatot és vele megy Szipor is, mert szerelmes belé. Kingo is elhagyja a csapatot, mert nem akar megküzdeni Tiamuttal.

Makar megtalálja a kiemelkedés helyét. Szirszé kitalálja, hogy altassák el Tiamutot, és Phaisztosz kifejleszti az egyesült elmét, amin keresztül az Örökkévalók energiát tudnak egymásnak átadni. A helyszínre érve Ikarisz es Szipor megtámadják őket. Ikarisz látszólag megöli Druigot. Szirszé elindul, hogy végezzen Tiamuttal Szipor megszúrja, de Druig leüti Sziport. Közben megérkezik Kro, de Théné hamar végez vele. Phaisztosz leláncolja Ikariszt. Ikarisz végül kiszabadul, de az érzelmei miatt képtelen végezni Szirszével. Szirszé aktiválja az egyesült elmét, amihez Ikarisz és Szipor is csatlakozik, majd jéggé változtatja Tiamutot. A vereséget látva Ikarisz belerepül a Napba, Szirszé pedig Szipor kérésére halandó emberré változtatja a lányt. A csapat különválik: Druig, Théné és Makar elmennek a Domoval a többi Örökkévalóért, míg Szipor, Szirszé, Kingo és Phaisztosz a Földön marad. Arishem megjelenik és közli, hogy elégedetlen, majd elviszi őket.

A stáblista közepén lévő jelenetben megjelenik Eros és Pip, majd előbbi közli, hogy tudja, hova kerültek a földi Örökkévalók.

A stáblista végén Dane felnyit egy ládát, amiben egy kard található, majd Penge megkérdezi tőle, hogy készen áll-e.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3] Leírás
Szirszé Gemma Chan[4] Gombó Viola Lotti Az Örökkévalók tagja, aki szereti az embereket és képes manipulálni az élettelen anyagokat. A jelenben múzeumi kurátorként jelenik meg, ahol Dane Whitmannel jár.
Ikarisz Richard Madden[5][6] Bárnai Péter Az egyik legerősebb Örökkévaló. Képes repülni és lézer csíkot lő ki szeméből.
Kingo Kumail Nanjiani[6] Kovács Lehel Az Örökkévalók tagja, aki a tenyeréből energialövedéket tud lőni. A Földön bollywoodi filmsztár.
Szipor Lia McHugh[6] Stern Hanna Az Örökkévalók kis termetű tagja, aki illúziókat tud kreálni.
Phaisztosz Brian Tyree Henry[6] Gémes Antos Az Örökkévalók tagja, feltaláló.
Makkar Lauren Ridloff[6] Nem szólal meg Az Örökkévalók tagja, aki siketnéma és szupergyors.
Druig Barry Keoghan[4] Katona Péter Dániel Egy zárkózott Örökkévaló tag, aki képes manipulálni mások elméjét.
Gilgames Ma Dongszok[6][7] Mészáros Máté A leghatalmasabb Örökkévalók tag.
Karun Harish Patel Kassai Károly Kingo inasa.
Dane Whitman Kit Harington[4] Fehér Tibor Halandó ember, aki a londoni Természettudományi Múzeumban dolgozik. Szirszével jár.
Aiak Salma Hayek[6][8] Pikali Gerda Az Örökkévalók vezetője, aki képes más lényeket meggyógyítani.
Théné Angelina Jolie[5][9] Lévay Viktória Az Örökkévalók tagja, a háború istennője, bármilyen fegyvert képes létrehozni.
Kro Bill Skarsgård (hang) Pataki Ferenc A Deviánsok vezetője.
Arishem David Kaye (hang) Zöld Csaba Égi, létrehozta az összes életet az univerzumban, bíró.
Ben Haaz Sleiman Varga Gábor Phaisztosz férje.
Jack Esai Daniel Cross Kovács András Bátor Phaisztosz fia.
Fiú Zain Al Rafeea eredeti hang Mezopotámiai lakos.
Eros / Űrróka Harry Styles Kenéz Ágoston Thanos testvére.
Pip, a troll Patton Oswalt (hang) Hannus Zoltán Eros segítője.
Eric Brooks / Penge Mahershala Ali (hang) Csankó Zoltán Félig ember, félig vámpír.

Magyarul olvasható[szerkesztés]

  • James Hill: Mítoszok és legendák. Thor, az Örökkévalók, a Fekete Párduc és a Marvel-univerzum epikus eredete; ford. Sepsi László; Kolibri, Bp., 2021

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Thanos megalkotója szerint az Őrült Titán visszatér az Örökkévalókban. IGN. (Hozzáférés: 2021. április 26.)
  2. Filmbemutatóink – Fórum Hungary. Fórum Hungary. (Hozzáférés: 2021. április 26.)
  3. Örökkévalók - Szinkronkritika. Szinkronjunkie. (Hozzáférés: 2021. november 8.)
  4. a b c Marvel Confirms Kit Harington for 'Eternals,' Sets 'Black Panther II' Date. The Hollywood Reporter , 2019. augusztus 24. (Hozzáférés: 2019. augusztus 25.)
  5. a b Kit, Borys: Marvel Studios' 'The Eternals' Finds Its Director With Chloe Zhao. The Hollywood Reporter, 2018. szeptember 21. [2018. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 21.)
  6. a b c d e f g SDCC 2019: All of the Marvel Studios News Coming Out of Hall H at San Diego Comic-Con. Marvel.com, 2019. július 21. [2019. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 21.)
  7. González, Umberto: Marvel Studios Taps Ma Dong-seok for 'The Eternals' (Exclusive). TheWrap , 2019. április 17. [2019. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 17.)
  8. D'Alessandro, Anthony: ‘The Eternals’ Details Unveiled At Marvel’s Comic-Con Panel, Angelina Jolie Surprises Hall H; Pic To Open November 2020. Deadline Hollywood , 2019. július 20. [2019. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 20.)
  9. Kit, Borys: Kumail Nanjiani in Talks to Join Angelina Jolie in Marvel's 'The Eternals' (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2019. április 5. [2019. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 5.)


További információk[szerkesztés]