A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás
(The Guardians of the Galaxy Holiday Special)
2022-es amerikai televíziós különkiadás

RendezőJames Gunn
Vezető producer
  • Kevin Feige
  • Louis D'Esposito
  • Victoria Alonso
  • Brad Winderbaum
  • James Gunn
  • Sara Smith
  • Simon Hatt
AlapműGuardians of the Galaxy
Műfaj
ForgatókönyvíróJames Gunn
Főszerepben
ZeneJohn Murphy
OperatőrHenry Braham
VágóGreg D'Auria
Gyártás
GyártóMarvel Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
  • Atlanta
  • Grauman's Chinese Theatre
  • Atlanta Country Club
  • Trilith Studios
Játékidő40 perc
Forgalmazás
ForgalmazóDisney Platform Distribution
Bemutató
Eredeti adóDisney+
Eredeti magyar adóDisney+
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőÉjjeli Vérfarkas
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsorÉn vagyok Groot
További információk
SablonWikidataSegítség

A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás (eredeti cím: The Guardians of the Galaxy Holiday Special) 2022-es amerikai szuperhősfilm, amit James Gunn rendezett és írt. Gyártója a Marvel Studios, forgalmazója a Disney Platform Distribution. A Marvel-moziuniverzum (MCU) második különkiadása. A főszerepben Chris Pratt, Dave Bautista, Karen Gillan,Pom Klementieff, Vin Diesel és Bradley Cooper látható.

A filmet az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon 2022. november 25-én a Disney+ mutatja be.[1][2]

Cselekmény[szerkesztés]

A Galaxis Őrzői megvásárolják a Tudásteret a Gyűjtőtől, és a támadás után elkezdik újjáépíteni, és új tagként felveszik Cosmót. Karácsony közeledtével Kraglin Obfonteri elmeséli az Őrzőknek, hogyan tette Yondu Udonta tönkre Peter Quill karácsonyát gyerekkorában. Mantis beszél Drax-szal arról, hogy találjanak egy tökéletes ajándékot Quillnek, mivel az még mindig depressziós Gamora eltűnése miatt. Megemlíti Draxnak azt is, hogy ő Quill féltestvére, mivel mindkettőjük apja közös, Ego, de nem hajlandó elmondani Quillnek az igazságot, mert fél, hogy emlékeztetné őt apja szörnyű tetteire. Miután ötletelnek, megegyeznek, hogy elmennek a Földre, és elhozzák Quill gyerekkori hősét, Kevin Bacont.

Mantis és Drax a Földre repülnek, és Los Angelesben szállnak le, ahol megpróbálják megkeresni Bacont. Végül, miután képeket kapnak a rajongóktól és elmentek egy bárba, egy turistabolt tulajdonosától kapnak egy sztár térképet, és annak segítségével megtalálják Bacon otthonát Beverly Hillsben. Bacon, aki a családját várja haza, megrémül Mantis és Drax megjelenésétől, és megpróbál elmenekülni. Rendőrök érkeznek a segítségükre, de Mantis az erejével transzba ejti őket és Bacont is. Amikor visszatérnek Tudástérbe, Mantis és Drax megtudják, hogy Bacon színész, és nem igazi hős. Később az Őrzők karácsonyi ünnepséggel lepik meg Quillt, aki azonban kiborul, amikor megtudja, hogy Bacont akarata ellenére elrabolták, és követeli, hogy vigyék haza. Obfonteri azonban meggyőzi Bacont, hogy maradjon, azzal, hogy elmondja neki, hogyan inspirálta Quill hősiességét. Bacon beleegyezik, hogy maradjon és az Őrzőkkel ünnepelje a karácsonyt, mielőtt hazatérne. Később Quill és Mantis kibékülnek, amikor utóbbi felfedi az igazságot a családi kapcsolatukról, míg Quill elárulja a teljes történetet, amikor Udonta elfogadja Quill karácsonyi ajándékát, és odaadja neki a blastereit.

A stáblista utáni jelenetben Mordály és Cosmo segítenek feldíszíteni Groot karácsonyfát, de véletlenül leesik róla a fényfüzér.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3] Leírás
Peter Quill / Űrlord Chris Pratt[4] Miller Zoltán A galaxis őrzői félig ember, félig égi vezetője. Gyerekként elrabolták a Földről és Yondu nevelte fel.
Luke Klein (gyerek, hang) Vida Bálint
Drax, a pusztító Dave Bautista[4] Ifj. Jászai László A galaxis őrzői harcos tagja. A családját Ronan megölte Thanos megbízásából.
Nebula Karen Gillan[4] Varga Gabriella A galaxis őrzői tagja. Thanos örökbefogadott lánya és Gamora testvére.
Mantis Pom Klementieff[4] Bogdányi Titanilla A galaxis őrzői empatikus erővel rendelkező tagja.
Groot Vin Diesel[4] (hang) Dézsy Szabó Gábor A galaxis őrzői faszerű tagja. Mordály cinkosa.
Mordály Bradley Cooper[4] (hang) Kálloy Molnár Péter A galaxis őrzői tagja. Egy genetikailag módosított mosómedve.
Kraglin Obfonteri Sean Gunn[5] Szatmári Attila Yondu volt első tisztje.
Bzermikitokolok Rhett Miller Kádár-Szabó Bence Űrlénybanda a Tudástérben.
Kortolbookalia Murry Hammond Nem beszél
Sliyavastojoo Ken Bethea Nem beszél
Phloko Philip Peeples Nem beszél
Yondu Udonta Michael Rooker[6] (hang) Scherer Péter A fosztogatók kékbőrű kalóza, aki Quill apa figurája és az Őrzők tagja.
önmaga Kevin Bacon[1] Rékasi Károly Quill számára hős, ezért a többi Őrző üldözi.
Kozmó Maria Bakalova[7] (hang) Kereki Anna Kozmikus kutya, akit a Szovjetunió küldött az űrbe.
önmaga Kyra Sedgwick (hang) Götz Anna Kevin Bacon felesége.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

A film készítése[szerkesztés]

2020 decemberében Kevin Feige, a Marvel Studios elnöke bejelentette A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás című új televíziós különkiadást, amelyben a Galaxis őrzői szerepelnek, és amelyet James Gunn, A galaxis őrzői filmek írója és rendezője fog írni és rendezni.[8] 2020 decemberében Gunn azt mondta, hogy ez "az egyik kedvenc történetem", egy olyan "őrült és szórakoztató történet, amilyen csak lehet", amellyel kapcsolatban "az évek során végtelenül idegesítette Feige-et".[9] Gunn hozzátette, hogy a különkiadás élőszereplős lesz és kánon a Marvel-moziuniverzum (MCU) számára, és megjegyezte, hogy gyerekkorában rajongott a Star Wars Holiday Special (1978) című filmért.[10]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatása 2022 februárjában kezdődött meg a Atlantában.[11] A forgatás 2022 áprilisában fejeződött be.[12]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Woerner, Meredith: Guardians of the Galaxy Kidnap Kevin Bacon in 'Holiday Special' Trailer, Coming in November. Variety , 2022. október 25. [2022. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  2. Novemberi újdonságok a Disney+ hazai kínálatában (frissítve). Sorozatjunkie. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  3. A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás magyar hangjai. ISzDb. (Hozzáférés: 2022. december 5.)
  4. a b c d e f Oddo, Marco Vito: Will Poulter Comments on Adam Warlock Casting for 'Guardians of the Galaxy Vol. 3': "I Feel Very Lucky". Collider , 2021. október 20. [2021. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  5. Anderton, Joe: Guardians of the Galaxy Holiday Special won't feature the whole team. Digital Spy , 2022. május 18. [2022. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  6. Perry, Spencer: Former Guardians of the Galaxy Star to Return in New Holiday Special. ComicBook.com , 2022. október 25. [2022. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  7. Taylor, Drew: 'Guardians of the Galaxy Holiday Special' Trailer Features Christmas Cheer With Kevin Bacon (Video). TheWrap , 2022. október 25. [2022. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  8. Dinh, Christine: James Gunn Returns to Write and Direct 'The Guardians of the Galaxy Holiday Special' Ahead of 'Guardians of the Galaxy 3'. Marvel.com , 2020. december 10. [2020. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  9. Petski, Denise: 'Guardians Of The Galaxy' Holiday Special, Baby Groot Series Set For Disney+. Deadline Hollywood , 2020. december 10. [2020. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  10. Gunn, James [@JamesGunn]: Even seeing this here makes me laugh. One of my favorite stories ever, which I have bugged @Kevfeige endlessly about over the years. I can't believe we're actually doing this. And, yes, I unironically loved the Star Wars Holiday Special as a kid., 2020. december 10. [2020. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  11. Travis, Ben: Zoe Saldana On The 'Bittersweet' Guardians Of The Galaxy Vol 3: 'James Gunn Has Written A Beautiful Story' – Exclusive. Empire , 2022. február 15. [2022. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 5.)
  12. Lutz, John: 'Guardians of the Galaxy Holiday Special' Wraps Filming. Collider , 2022. május 1. [2022. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 5.)

További információk[szerkesztés]