Rk 95 Tp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rk 95 Tp
Rk 95 Tp
Rk 95 Tp

Típusgépkarabély
Ország Finnország
GyártóSAKO
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1995-től napjainkig
Használó ország Finnország
Háborús alkalmazásAfganisztáni háború
Műszaki adatok
Lőszer7,62x39 mm
Tárkapacitás30 töltényes szekrénytár
Működési elvgázelvezetéses, forgó zárfejes reteszelésű
Tömeg3,7 kg
Fegyver hossza935 (kihajtott válltámasszal) mm
Csőhossz420 mm
Elméleti tűzgyorsaság600 - 750 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség715 m/s
Irányzék típusanyílt irányzék
A Wikimédia Commons tartalmaz Rk 95 Tp témájú médiaállományokat.

Az Rk 95 Tp egy finn gyártmányú gépkarabély, melyet a finn haderő használ. Kereskedelmileg használt típusjelzése M95.

Szerkezet és kialakítás[szerkesztés]

Az Rk 95 Tp-t eredetileg az RK 62-es szolgálati gépkarabély leváltására tervezte a SAKO fegyvergyártó cég, 1988 - 1990. között. A fegyver az RK 62-esen alapul, de az eredeti fegyver koncepciójához képest a tűzváltókar fogantyúját a fegyvertest bal oldalán helyezték el, a kakas elsütőbillentyűjét pedig egy fémdarabbal borították be. Az Rk 95 Tp-t behajtható válltámasszal látták el, és képessé tették a fegyvert puskagránát kilövésére.

Az Rk 95-ös működési elve a Kalasnyikov-gépkarabélyok működési elvén alapul, gázelvezetéses, forgózáras kialakítású. A fegyver - akárcsak elődtípusa - a 7,62 × 39 mm-es köztes lőszert használja, a lőszerellátást a 30 db lőszert befogadó szekrénytár biztosítja, a tárak polimerből készülnek. Az Rk 95 tárjai felcserélhetőek az AK–47 és AKM tárjaival is. A fegyver hagyományosan nyílt, acélból készült irányzékkal rendelkezik, de optikai irányzékkal is felszerelhető. A gépkarabélyra adott esetben villaállványt vagy egy 40 mm-es gránátvetőt is fel lehet szerelni.

Változatok[szerkesztés]

A fegyver standard változata mellett kifejlesztettek egy félautomata típust (civil használatra), melyet M92S típusjelzéssel láttak el. A gépkarabélynak egy kereskedelmi célokra gyártott vairánsa is van, mely a kisebb 5,56×45 mm NATO lőszer kilövésére alkalmas.

Források[szerkesztés]