Zastava M72

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zastava M72
M72B1.jpg

Típus golyószóró
Ország  Jugoszlávia
Gyártó Zastava Arms
Alkalmazás
Alkalmazás ideje 1973-tól napjainkig
Háborús alkalmazás Délszláv háború, Enduring Freedom hadművelet, Iraki háború
Műszaki adatok
Űrméret 7,62 mm
Lőszer 7,62×39 mm
Tárkapacitás 30, 40 töltényes szekrénytár, 75 töltényes csigatár
Működési elv gázelvezetéses, forgó zárfejes reteszelésű
Tömeg5,5 kg
Fegyver hossza1025 mm
Csőhossz542 mm
Csőtorkolati sebesség745 m/s
Irányzék típusa állítható nyílt irányzék, kiegészítő foglalat szükséges optikai irányzék számára

A Zastava M72 egy 7,62 milliméteres golyószóró, melyet a Zastava Arms fejlesztett és gyártott. Az M72 a szovjet gyártmányú RPK golyószórón alapul.

Leírás[szerkesztés]

A Zastava M72/M72A gázüzemű, léghűtéses, sorozatlövő fegyver. A golyószóróhoz az M43 típusú 7,62×39 mm-es töltényt használják. Fatusával és behajtható villaállvánnyal készült. A fegyver a szovjet RPK golyószóró másolata, de bizonyos részleteiben eltér attól. A fegyvert nem látták el optiaki irányzékok felszerelését lehetővé tévő szereléksínnel, fatusája eltérő alakú, a szokványos AK–47 gépkarabélyokéhoz hasonló. A tokja megerősített, hordfogantyúval nem rendelkezik. A puskacső belül nem krómozott, így sokkal pontosabb az RPK-nál, viszont fokozottan ügyelni kell a fegyvercső gondos kitisztítására korrozív gyúelegyet tartalmazó lőszerekkel végzett lövészet után. Az M72 csak nehéz fegyvercsővel készül, ellentétben az orosz és román változatokkal, melyekhez könnyű és nehéz csöveket is gyártanak.

Változatok[szerkesztés]

A Zastava Arms két változatát gyártotta a fegyvernek, az M72 és az M72A típusokat. Irakban Tabuk név alatt többféle változatát gyártották az M70A és az M72 fegyvereknek. A Century Arms International öntöltő fegyvereket szerel össze amerikai gyűjtők és sportlövők számára, ezekhez a fegyverekhez amerikai gyártmányú tokokat, raktárkészletről származó M72 alkatrészeket és néhány helyben gyártott kisebb alkatrészeket használnak.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zastava M72 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Zastava M72 LMG
A Wikimédia Commons tartalmaz Zastava M72 témájú médiaállományokat.