Karabinek-granatnik wz. 1960

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kbkg wz. 1960

Típusgépkarabély
Ország Lengyelország
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1960-tól napjainkig
Használó ország Lengyelország
Műszaki adatok
Űrméret7,62 mm
Lőszer7,62×39 mm
Tárkapacitás10, 30 töltényes szekrénytár
Működési elvgázelvezetéses, forgó zárfejes reteszelésű
Tömeg4,65 kg
Fegyver hossza1075 mm
Csőhossz415 mm
Elméleti tűzgyorsaság600 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség710 m/s
Irányzék típusaállítható nyílt irányzék, kiegészítő foglalat szükséges optikai irányzék számára
A Wikimédia Commons tartalmaz Kbkg wz. 1960 témájú médiaállományokat.

A Karabinek-granatnik wzór 1960 (1960-as karabély-gránátvető modell) az AK–47 lengyel változata, amely képes puskagránátok kilövésére is.

A gránátvetőt a puskacső elülső végébe kellett belecsavarni. A gránátvető irányzékát a hátsó irányzék helyére rögzítették. A gázkiömlő furat jobb oldalán egy szelepet helyeztek el, amivel a gránát kilövésekor keletkezett gázokat a fegyverben tarthatták.

Mikor gránátlövésre használták a fegyvert, egy speciális gumipárnát erősítettek fel a puskatusára és egy speciális 10 töltényes tárat helyeztek be. A tár különlegessége az volt, hogy hagyományos, lövedékes töltényt nem lehetett belerakni. A fegyvernek készült egy hagyományos, puskagránát kilövésére nem alkalmas változata is.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kbkg wz. 1960 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.