Rk 95 Tp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rk 95 Tp
Rk 95 Tp
Rk 95 Tp

Típus gépkarabély
Ország  Finnország
Gyártó SAKO
Alkalmazás
Alkalmazás ideje 1995-től napjainkig
Használó ország  Finnország
Háborús alkalmazás Afganisztáni háború
Műszaki adatok
Lőszer 7,62x39 mm
Tárkapacitás 30 töltényes szekrénytár
Működési elv gázelvezetéses, forgó zárfejes reteszelésű
Tömeg3,7 kg
Fegyver hossza935 (kihajtott válltámasszal) mm
Csőhossz420 mm
Elméleti tűzgyorsaság600 - 750 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség715 m/s
Irányzék típusa nyílt irányzék

Az Rk 95 Tp egy finn gyártmányú gépkarabély, melyet a finn haderő használ. Kereskedelmileg használt típusjelzése M95.

Szerkezet és kialakítás[szerkesztés]

Az Rk 95 Tp-t eredetileg az RK 62-es szolgálati gépkarabély leváltására tervezte a SAKO fegyvergyártó cég, 1988 - 1990. között. A fegyver az RK 62-esen alapul, de az eredeti fegyver koncepciójához képest a tűzváltókar fogantyúját a fegyvertest bal oldalán helyezték el, a kakas elsütőbillentyűjét pedig egy fémdarabbal borították be. Az Rk 95 Tp-t behajtható válltámasszal látták el, és képessé tették a fegyvert puskagránát kilövésére.

Az Rk 95-ös működési elve a Kalasnyikov-gépkarabélyok működési elvén alapul, gázelvezetéses, forgózáras kialakítású. A fegyver - akárcsak elődtípusa - a 7,62 × 39 mm-es köztes lőszert használja, a lőszerellátást a 30 db lőszert befogadó szekrénytár biztosítja, a tárak polimerből készülnek. Az Rk 95 tárjai felcserélhetőek az AK–47 és AKM tárjaival is. A fegyver hagyományosan nyílt, acélból készült irányzékkal rendelkezik, de optikai irányzékkal is felszerelhető. A gépkarabélyra adott esetben villaálványt vagy egy 40 mm-es gránátvetőt is fel lehet szerelni.

Változatok[szerkesztés]

A fegyver standard változata mellett kifejlesztettek egy félautomata típust (civil használatra), melyet M92S típusjelzéssel láttak el. A gépkarabélynak egy kereskedelmi célokra gyártott vairánsa is van, mely a kisebb 5,56×45 mm NATO lőszer kilövésére alkalmas.

Forrás[szerkesztés]