Ugrás a tartalomhoz

AKM

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
AKM

Típusgépkarabély
OrszágSzovjetunió
Alkalmazás
Háborús alkalmazásVietnam, Afganisztán, Irak-Iráni háború, Csecsen háború, Iraki háború
Műszaki adatok
Űrméret7,62 mm
Lőszer7,62×39 mm
Tárkapacitás30 töltényes szekrénytár
Működési elvgázelvezetéses, forgó zárfejes reteszelésű
Tömeg3,1 (4) kg kg
Fegyver hossza880 mm
Csőhossz415 mm
Elméleti tűzgyorsaság600 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség715 m/s
A Wikimédia Commons tartalmaz AKM témájú médiaállományokat.
Az AKMSZ – az AKM behajtható válltámaszos változata – (fent) és az AK–47 (lent)

Az AKM az AK–47 továbbfejlesztett változata. A továbbfejlesztés fő szempontja a könnyebb gyárthatóság volt, bár kezelhetőségi fejlesztéseket is végeztek rajta. Könnyebb fegyver, amely 1959-es kifejlesztését követően 1961-ben lépett szolgálatba, széles körben felhasználva a sajtoltfém-részeket, valamint a műanyagot. Rendelkezik egy tűzgyorsaság-szabályzóval (kakaskésleltető), csőszájfékkel (a csőszájfék jobb oldali irányban van levágva, ami megszüntette a fegyver fel- és jobbra rángását), és fenntartja az elődje tüzelésének magas és pontos értékeit. Felszerelhető fénykibocsátó vagy infravörös távcsővel és egy több rendeltetésű bajonettel. A fegyver beszerezhető akár fatusával, akár visszahajtható fém válltámasszal, amely változatot AKMSZ-nek neveztek el.

Az AKM ma is népszerű a különböző szabadságharcos csoportok körében, és bár az AK–74 modernebb fegyver, ez a mai napig a legelterjedtebb Kalasnyikov-változat. A 20. századi történelem során rengeteg helyen került felhasználásra, Vietnámtól Afganisztánon át egészen az 1990-től 1995-ig tartó délszláv háborúig.

E fegyveren történt néhány átalakítás az AK-47-hez képest. A tár feletti nagy négyszögletes bemélyedést egy kisebb romboid alakúra cserélték, és beiktatták a kakaskésleltetőt (lövéskor egy pillanatra ellenáll a kakas előre irányuló mozgásának, így a tűzgyorsaság 750 lövés/ percről 650-re csökkent, így sorozatlövéskor kezelhető a fegyver). Viszont a tervezők mintha rosszul mérték volna fel az említett módosítások következményeit, így a fegyver nézőkéjét átkalibrálták 1000 méterre, noha ekkora távolságot még az akkoriban újonnan kifejlesztett M43-as tölténnyel sem lehet elérni.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:AKM
A Wikimédia Commons tartalmaz AKM témájú médiaállományokat.