AEK–971

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
AEK–971
AEK-97110-copy.jpg

Típus gépkarabély
Ország Oroszország
Alkalmazás
Használó ország Oroszország
Műszaki adatok
Űrméret 5,45 mm vagy 7,62 mm
Lőszer 5,45 × 39 mm vagy 7,62 × 39 mm
Tárkapacitás 30 db
Működési elv gázműködtetésű, forgózáras reteszelésű, ellensúlyos
Tömeg 3,3 kg (tár nélküll) kg
Fegyver hossza 965 mm
720 mm (behajtott válltámasszal) mm
Csőhossz 450 mm
Elméleti tűzgyorsaság 900 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség 880 m/s
Irányzék típusa nyílt vagy optikai

Az AEK–971 az oroszországi Kovrovi Gépgyárban kifejlesztett gépkarabély, amelynek 7,62 mm-es és 5,45 mm-es változata is ismert. Jellemzője a hátrarúgás csökkentésére alkalmazott ellensúlyos kialakítás.

Története[szerkesztés]

A fegyvert Szergej Ivanovics Koksarov tervezte. A fejlesztés során a fő cél egy sorozatlövés során jobban kontrollálható, kisebb szórású fegyver kialakítása volt. Ezt a fegyver visszarúgásának csökkentésével érték el. Szórása az AK-sorozat fegyvereinél 15-20%-kal kisebb. Az AEK–971 azonban alulmaradt Gennagyij Nyikonov AN–94-esével szemben, igaz, azt is csak kis sorozatban gyártják, és csupán a különleges alakulatoknál alkalmazzák. Az AEK–971 csak a csapatpróbákig jutott, de a jövőbeni alkalmazása nem kizárt. Az AN–94-nél ugyanis jóval egyszerűbb felépítésű, annál könnyebb, olcsóbb, könnyebben karbantartható fegyver.

Szerkezeti kialakítása[szerkesztés]

Az AEK–971 gázműködtetésű fegyver. Működési alapelve a Kalasnyikov-gépkarabélyokkal megegyező, gázdugattyús, forgózáras kialakítású. A fegyver hátrarúgásának csökkentésére a zárszerkezettel ellentétes irányban mozgó ellensúlyt alkalmaznak. Az előre és a hátrafelé mozgó egyenlő tömegek impulzusa kioltja egymást. Az ellensúly fogasléces kialakítású, egy kis fogaskerék kapcsolja össze a zárkerettel, így a két ellentétes tömeg mozgása egymáshoz kötött, a zár hátramozgásakor az ellensúly előre mozog, a zár visszafele mozgásakor pedig hátrafelé. A gázhengert egyik oldalról az ellensúlyon lévő dugattyú, a másik végén a hagyományos gázdugattyú zárja. A gázhengerbe bejutó lőporgázok az ellensúlyt előre, a zárkeretet hátrafelé mozgatják.

A fegyver fémből készült, de az előágy, a markolat és a tusa műanyag borítást kapott. Az előremozgó ellensúly miatt a gázhengere hosszú, egészen a csőtorkolatig ér. A 7,62 mm-es változathoz az AK–47, az 5,54 mm-es változathoz az AK–74 íves szekrénytára használható. Háromféle üzemmóddal rendelkezik: egyeslövés, rövid (3 lövéses) sorozat, valamint a hosszú sorozat. Az üzemmód állítása a fegyver jobb oldalán lévő rövid kialakítása tűzváltó karral lehetséges. Irányzéka hagyományos nyílt irányzék, de optikai irányzék rögzítésére szolgáló sínnel is rendelkezik. A gépkarabélyra szurony és gránátvető rögzíthető. Rögzített, merev tusával, valamint behajtható válltámasszal rendelekző változata is készült. A fegyver tervezett élettartama 10 000 lövés.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz AEK–971 témájú médiaállományokat.