Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2021-07-12

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Fogyást segítő orvosi készítmény[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a sok helyen reklámozott Reduslim valódan orvosok álltal összeállított készítmény vagy csak kamu.

Köszönettel Tóth Bernadett

--2A01:5D0:967C:ED00:501C:E864:4D0B:73B0 (vita) 2021. július 12., 09:37 (CEST)[válasz]
Mi nem adhatunk orvosi tanácsot kapszulákról, ezt sokkal jobb lenne a háziorvosoddal megbeszélni, úgyhogy én csak a saját véleményem írom le, ami nem minősül orvosi tanácsnak: attól, hogy valamit orvosok állítanak össze, még nem lesz csodatabletta, az orvosok között is vannak sajnos pénzéhesek, akik bármihez eladják a nevüket)
Az én személyes véleményem, 20 kiló leadása után, hogy a fogyáshoz nem csodatabletták kellenek, hanem egyszerű matek: kevesebb kalória be, több kalória ki: vagyis kisebb adagokat enni, egészségesebb ételeket, csökkenteni a hozzáadott cukrok mennyiségét, több zöldséget és rostot enni, és választani egy olyan mozgásformát, amit élvezel és hetente többször legalább fél órában meg tudsz csinálni. A tablettákkal lehet, hogy hamarabb lefogysz, de nem fogod tudni tartani a súlyodat, nem véletlenül nevezik fogyókúrának, a kúra mindig rövid ideig tartó dolog. Ha hosszú távon tartani szeretnéd a leadott kilókat, akkor életmódváltásra van szükség. Lassabban fogsz fogyni, de sokkal eredményesebben hosszú távon. Muszáj megérteni, hogy olyan nincs, hogy mindent eszek, ahogy eddig, beveszek valami csoda bors- meg zöldtea-kivonatot és nem fogok elhízni. A test nem így működik. Ha nem égeted el, amit bevittél, akkor a test raktározni fog, mindegy, milyen kapszulát szedsz mellé. Nekem működött a naponta többször kevesebbet koncepció, a cukor redukálása és a testmozgás növelése. Ezek olyasmik, amiket később is tartani tud az ember. Ajánlom a kaloriabazis.hu használatát, ami segít követni, mennyi kalóriát viszel be. Sok sikert a céljaidhoz! Xia Üzenő 2021. július 12., 09:52 (CEST)[válasz]
Tökéletesen egyetértek @Xia véleményével!
És örülök a következő két mondatának, mert ezt kell minden lefogyni akarónak megértenie: „Ha hosszú távon tartani szeretnéd a leadott kilókat, akkor életmódváltásra van szükség.” és „Ha nem égeted el, amit bevittél, akkor a test raktározni fog, mindegy, milyen kapszulát szedsz mellé.”
Az egészségesebb táplálkozás tanácsa mellé én még azt teszem hozzá, hogy nem állandóan éhesnek kell lenni, hanem az eddigiekhez képest több rostos ételt (több nyers kosztot) enni, kicsit több vizet inni, hogy a gyomrod ne üresen korogjon, hanem szinte szokásosan dolgozzon, a beleiddel együtt. (Az emberi emésztés a cellulózt nem tudja hasznosítani, végülis kiürül.)
vitorlavita 2021. július 12., 10:49 (CEST)[válasz]
Igen, a napi 2-3 liter víz nagyon fontos, ha nem iszunk eleget, a sejtek ragaszkodni kezdenek ahhoz a kevéshez, amit kapnak és ekkor kezd el az ember "vizesedni"; amikor először elkezd az ember rendszeresen 2-3 liter vizet inni, a szervezet megkönnyebbül és elengedi a tartalékolt vizet: ezzel is lehet 2-3 kilót fogyni. Fontos a sóháztartás egyensúlya is, tűl sok só esetén azért tartja a vizet, mert a só megköti, túl kevés só esetén pedig amint picit nagyobb mennyiséghez jut a szervezet (pl. megeszik valaki hosszú sókoplalás után egy szelet füstölt szalonnát), azonnal felcuppantja a só a bevitt vizet. Nem egyszerű a dolog, de utánaolvasással és kísérletezgetéssel mindenki megtalálhatja a saját szervezetének szükséges egyensúlyt, és ami a legfontosabb: ez egyénenként változó! Ami mennyiségileg bejött Julinak, nem biztos, hogy működik Ancsinak. Az alap matek változatlan (kevesebb kalória be, több ki), ezen belül kísérletezni kell. Nekem három évembe telt rájönni, hogy a túl sok szénhidrát nekem nagyon káros, akkor is, ha kalórián bellül maradok, de a túl kevés mellett meg nem funkcionálok (mások meg pl. tök jól elvannak keto étrenden iszonyú kevés szénhidráttal). Az én optimumom kb napi 150-200g szénhidrát, edzésnapon több, pihenőnapon kevesebb. Sok fehérje, moderált mennyiségű zsír. Én ezzel érzem jól magam. :) de másnak más felállás működik jobban, ezt pedig ki kell tapasztalni. Xia Üzenő 2021. július 12., 12:09 (CEST)[válasz]
Nem hirdeti egyetlen gyógyszertár sem. Sem receptre, sem recept nélkül. Ennek alapján azt mondom: nem szabad bevenni (hacsak a háziorvos nem ajánlja). MZ/X vita 2021. július 14., 18:09 (CEST)[válasz]
@Jzana, egyetértek veled! - vitorlavita 2021. július 15., 09:40 (CEST)[válasz]
@Jzana sajnos attól, hogy a gyógyszertárban kapható valami, még lehet hoax készítmény. Egy rakás fogyitabletta/fogyiital kapható gyógyszertárakban, sajnos :( ahogy mindenféle homeopátiás készítmények is, miközben már rég bebizonyították, hogy semmiféle hatóanyagtartalommal nem bírnak. Mégis kérheted a gyógyszertárban. És sampont meg arckrémet is, szóval nem támaszkodnék arra, hogy ha gyógyszertárban kapható, akkor nyugodtan szedje valaki a fogyitablettát. Xia Üzenő 2021. július 15., 21:14 (CEST)[válasz]
Nahát, ezt nem gondoltam volna! Én, naiv! Tényleg, sok mindent árulnak!
Igaz, én csak azért járok patikába, hogy a felírt gyógyszereket váltsam ki. Nem bámészkodok a sorbaállás közben sem, mert - igaz, csak azokat ismerem fel, amelyek - a tévéreklámokban is idegesítenek! (Nemrég megszámoltam: egy majdnem negyedórás reklámblokkban tizenhárom reklámból kilenc az egészségem generálásjavítására próbált rábeszélni. És mind csodaszer! ... A más témájú többi is csak pénzköltésre próbál rávenni... Persze, reklám!)
De kamu, nem hiteles szereket is árulnak a patikák, azt nem gondoltam! Eddig ezt a pláza-üzleteknek tulajdonítottam! ... "Eladó az egész világ!" (Mefisto rondója Gounod Faust c. operájából)
vitorlavita 2021. július 16., 09:06 (CEST)[válasz]
@Vitorla a patikák árulnak táplálékkiegészítőket is, azok hatékonyságát pedig senki nem ellenőrzi. A legtöbb fogyicuccot táplálékkiegészítőként hozzák forgalomba, nem gyógyszerként, így semmilyen hivatalos vizsgálaton nem esnek át. Magyarországon csak bejelentési kötelezettsége van a gyártónak, a címkét és az adatlapot kell beszolgáltatni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felé, ami alapján az intézet kockázatértékelést végez. [1] Azt viszont nem vizsgálják, hogy a készítmény hatásos-e. Néha lebuknak random ellenőrzéseknél vagy bejelentés alapján, de sajnos addigra sokan megveszik és megeszik ezeket. Xia Üzenő 2021. július 16., 12:12 (CEST)[válasz]
Annyival kiegészíteném az infókat, hogy 1. a készítmény vegyi tartalmát be kell vizsgálni, illetve hogy 2. annyi van-e benne, mint ami rá van írva a címkéjére. A magyar hatósági vizsgálat ezt a kettőt tanúsítja. (azt hiszem, ez két különálló vizsgálat).
Nem értem miért lenne baj, ha valaki egy ilyen szert kipróbál saját magán? Egyrészt ugye van a placebo hatás, tehát lesz, akinél "hatásos" lesz a szer, a tartalmától függetlenül. Másrészt lehet, hogy mondjuk csak vitaminokat meg ásványi anyagok bizonyos arányú keverékét tartalmazza, és ha valakinek azok közül hiánya volt, akkor ő is kedvező hatásról fog beszámolni.
A hatékonyság ellenőrzése egyrészt: nagyon nehéz, egy csomó önkéntes alany kell hozzá + ellenőrzött körülmények + ellenőrző személyzet + technikai háttér. Másrészt: nincs rá pénz, hogy ezeket a vizsgálatokat megfinanszírozzák. Harmadrészt: a gyógyszergyártó lobbi + orvosok ellenérdekeltek (a háziorvos valószínűleg nem fogja ajánlani, mert nem onnan kapja a fizetését), tehát egyik sem fogja ajánlani, hogy próbáld ki a konkurencia termékét.
Nehéz okosnak lenni. Azon a szinten óvodáskor után túl kellene lépni, hogy "ha orvos ajánlotta, akkor biztos jó". misibacsi*üzenet 2021. július 16., 18:14 (CEST)[válasz]