Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2013-04-28

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ón előfordulása Magyarországon[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy ón hol található Magyarországon?
--84.0.161.219 (vita) 2013. április 28., 20:57 (CEST)[válasz]
válasz
Az ón pegmatitos telepeken, greizen gránit repedéseiben rakódik le. Legfontosabb érce a Kassziterit, Magyarországon nem található, a többi 12 ércről mégcsak magyar szócikk sincs. Javaslom hogy egy nagyobb könyvtárban nézz utána a kohászati és ásványtani könyvek között, hátha volt valahol középkori bánya. --Rodrigó 2013. április 29., 14:51 (CEST)[válasz]

A d végű igék felszólító módban[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Tisztelt Szerkesztő, Segítő!
Segítségét szeretném kérni a "D" végű igék felszólító módban való helyes használatára. Hány "d"-vel kell írnom a pld: hozdd magaddal.egy "d"-t, vagy kettőt írunk?
Válaszukat előre is köszönöm ,tisztelettel:N. Szilvia
--46.251.14.119 (vita) 2013. április 28., 21:56 (CEST)[válasz]
válasz

Ebben konkrétan egyet. Ami most még eszembe jut (nézd, lásd, fogd, stb.) abban is. Ahol magánhangzó van előtte, ott kell két d (add, fogadd, tedd.) Alensha 2013. április 28., 22:12 (CEST)[válasz]

(Szerkesztési ütközés után)

Az ige szótári alakja: kijelentő mód, jelen idő, egyes szám, harmadik személy.
Az általad mondott példa szótári alakja (azaz kijelentő módú jelen idejű egyes számú harmadik személyű alakja): hoz. Ennek végződése nem d betű, tehát nem nevezzük d végű igének.
Példák d végű igékre: ad, (meg)fed, mond, (meg)told, tud stb.
Mivel a felszólító mód egyes számú második személyű alakjában a rag: -d (a tárgyas igeragozásban), ezért így írjuk ezen igék ilyen alakját: hozd és add, fedd (meg), mondd, toldd (meg), tudd.
vitorlavita 2013. április 28., 22:16 (CEST)[válasz]