Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-12-07

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Alpaka másodszor[szerkesztés]

Sajnos nem érezzük illetékesnek magunkat ebben a kérdésben, a Wikipédia Tudakozója csak enciklopédiába, lexikonba való témákkal foglalkozik.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Engem nem a tengerimalac érdekelne,hanem a láma fajta azaz Alpaka.Köszönöm a segítséget. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 89.216.69.115 (vitalap | szerkesztései) 2009. december 7., 20:34

Továbbra is igaz, hogy ide olyan kérdéseket várunk, amik után egy lexikonban vagy enciklopédiában nézne utána az ember, és az alpaka állatok beszerzési lehetőségei nem tartoznak ebbe a kategóriába.Sajnos nem tudunk segíteni. Egy tipp azonban: ha valahol, hát az állatkertben tudni fogják.

Karmelaüzenőlap 2009. december 7., 20:54 (CET)[válasz]

Általános tudnivalók az alpakatartásról

Eva Corcorannak hívnak. Magyar származásomra büszke vagyok. Ír származású, amerikai férjemmel Atlanta közelében élünk az Egyesült Államokban, ahol sok más elfoglaltság és üzleti tevékenység mellett alpaka tenyésztéssel foglalkozunk. Férjem Jack 2002-ben vágott bele az alpaka tenyésztésbe, kezdetnek két vemhes nőstényt vásárolt. Mára (2009. január) ezt a számot 15-re sikerült feltornásznunk. Az alpakatartással kapcsolatos infromáció nagyrészét, amit ezen a weboldalon közzéteszek, 3 éves személyes tapasztalatból nyertem. Kérdésekre szívesen válaszolok.

Dencey vita 2009. december 7., 22:29 (CET)[válasz]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Tisztelt (kik is?)!
Azt szeretném megtudni, hoyg mióta van divatban, hogy az országoknak himnuszuk legyen?
Azt is kérditek, hogy hol kerestem. Hát itt, nálatok, a himnusz cikkben. Nincs benne, ne is nézzétek.
Csak úgy kiváncsiságból kérdem, abszolút nem sürgős vagy fontos. Ha mégis válaszoltok, köszönöm.
H. K.
--Hallali44 vita 2009. december 7., 20:45 (CET)[válasz]

Egy diáklány 2006-os blogjában találtam egy menüpontot: LECKÉK, s abban egy DOC-fájlt: A középkori himnuszköltészetről szól. Ennek bevezető első része végén említi: az első országhimnuszok a XVIII. században keletkeztek. Kézenfekvő: hiszen ekkorra alakult ki az önálló polgárság, erős saját kultúrával, ezzel együtt saját politikai világnézettel: a nacionalizmussal. A mi Spanyolország_himnusza szócikkünk állítja: ez a legrégibb himnusz, 1761-ben említik először... - vitorlavita 2009. december 7., 23:15 (CET)[válasz]

Pianó vagy pianínó - hogyan helyes?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Melyik a jó, a pianó, vagy a pianinó? Itt kerestem, de pianó nincs, a pianinóra meg azt ajánlja a keresőtök, hogy panini.
Köszike! Follijó.
--Follijó vita 2009. december 7., 21:04 (CET)[válasz]

Mindkettő helyes.

A piano szónak két jelentése van: piano <olasz szó>:

  1. A zenei dinamikára vonatkozó zenei előadói utasítás: halkan, csendesen, lágyan. A forte ellentéte, jele a kottában p. Számos fokozata van: pp (pianissimo), mp (mezzopiano, meglehetősen halkan), molto piano (nagyon halkan), più piano (még halkabban). Gyakori az fp (fortepiano, erősen, rögtön elhalkítva), az sp (subito piano, azonnal, hirtelen halkan) utasítás is. Jelzése első feltűnése (16. sz. vége, 17. sz. eleje) óta többször változott.
  2. Több nyelven (pl. francia, angol) a zongora neve.

A pianíno szó csak hangszert jelent, a szó az olasz piano szónak kicsinyítőképzős alakja. A pianínó függőleges testű, négyszögletes alakú kis zongora. Előképei a függőleges építésű zongorák voltak (pl. a zsiráf-, a líra-zongora), amelyektől abban különbözik, hogy rezonánsszekrénye közvetlenül a talapzat és a pedál, nem pedig a klaviatúra fölött kezdődik. A kalapácsok a húrokat felülről ütik, nem alulról.

vitorlavita 2009. december 7., 22:16 (CET)[válasz]

Mióta korongoznak?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Tisztelet Tudósok! Mióta van korongozás? A fazekasságban néztem, de ott nincs. Máshol nem néztem. Köszönöm, f. Mária
--Feucht Mária vita 2009. december 7., 21:14 (CET)[válasz]

Találtam egy DOC-fájlt: Az agyag a címe, az agyagozásról szól, 13 oldalon keresztül. A 7. oldal utolsó bekezdésének első mondata: A korongozás eredete a Kr. e. 5000 körüli évekre tehető. Több szó erről nincs. Lelőhely, forrás nincs megadva. Egyelőre ennyi... - vitorlavita 2009. december 7., 22:36 (CET)[válasz]

Az angol Wikipédia fazekasságról szóló szócikke is időszámítás előtt 4000-és 6000 közé teszi a korongozás megjelenését az ősi Mezopotámiában, nyomtatott, angol nyelvű forrásokat jelöl meg. Stewe Feedback 2009. december 8., 06:29 (CET)[válasz]