Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-12-09

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sath-Okh lengyel-indián író[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Szervusztok, nem kérdezni szeretnék, hanem választ fölajánlani. Találtam egy régebbi kérdést Sath Okh íróról, miszerint nem fordítható-e le a róla található lengyel nyelvű cikk. Fölajánlásom a következő: az általam azóta (Wikipédián) talált lengyel, orosz, angol és német nyelvű cikkekből készítenék egy fordítást. Régóta működő műfordító vagyok német, angol és orosz nyelvből, lengyelre pedig van segítségem. Fogalmam sincs, mi az az IP cím. Email címem: (törölve)@freemail.hu

--84.3.49.153 (vita) 2009. december 9., 14:43 (CET)[válasz]

1. válasz:

A tudakozóban feltett kérdésekre általában itt válaszolunk, bár kérdésed jellege alapján a kezdők számára létrehozott kocsmafalra való. Ha komolyabb munkába szeretnél fogni javaslom, hogy regisztrálj szerkesztőként, (díj- és fájdalommentes) ami megkönnyíti a kommunikációt és a segítséget. Stewe Feedback 2009. december 9., 15:19 (CET)[válasz]

2. válasz:

Azzal persze tisztában kell lenned, hogy a Wikipédián nincs mód arra, hogy fordítómunkádért fizetséget kapj, az egyetlen haszon az az öröm, hogy hozzájárultál egy nagyszerű dologhoz. Örömmel látunk szerkesztőtársunkként!
Ha eddig még nem volt dolgod wikis szerkesztéssel, akkor érdemes a már meglévő cikkeken végzett apróbb javításokkal bemelegítened, elolvasni a segítséglapokat, és csak azután elkezdeni idekattintva: Sath-Okh a cikkírást Stanisław Supłatowiczról.
Kérdésedre: Az IP cím az a szám, ami a gépedet a világhálón azonosítja. A te esetedben: 84.3.49.153. Ebben a cikkben: IP-cím olvashatsz bővebben az IP-címről.
Karmelaüzenőlap 2009. december 9., 22:38 (CET)[válasz]

De jó lesz! Gyerekkorom egyik oszlopa volt A Sós Sziklák Völgye! - Orion 8 vita 2009. december 10., 20:57 (CET)[válasz]

Bohumil[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kedves Wikipédia!szeretnék a lehető legtöbb mindent megtudni egy cseh faluról(talán város) , melynek neve: Bohumil szeretnék mindent megtudni róla, történelme,sajátosságai, lakosairól, egyszóval mindent...(különösen örülnék egy webcímnek IS, hogy én is megkereshessem...) előre köszönöm: slipknoter

--188.156.7.81 (vita) 2009. december 9., 14:45 (CET)[válasz]

1.válasz:

A google térképen rajta van, tehát létezik: Bohumil Kostelec nad Černými Lesy, Csehország
Dencey vita 2009. december 9., 15:21 (CET)[válasz]

2.válasz:

Nekem úgy tűnik, hogy a Google térképe egy Bohumil nevű utcára mutat...
A cz:Bohumil egy szót sem ejt arról, hogy a férfi keresztnéven kívül volna még más jelentése is a szónak...
A Google bohumil -hrabal -music -djbohumil hatmilliós találati listája oldalakon át csak valaki keresztneveként idézi-emeli ki a bohumil szót. (Az első találat: Szerkesztő:Bohumil!)
Az en:Kostelec szócikk nem ismeri Kostelec nad Černými Lesy nevű községet/várost, pedig felsorol jónéhány csehországi Kostelecet...
A de:Kostelec szintén egy egyérteműsítő lap, az első helyen hozza de:Kostelec_nad_Černými_Lesy-t.
Ez a szócikk nem tartalmazza a bohumil szót...
vitorlavita 2009. december 9., 21:28 (CET)[válasz]

Galilei[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

mit állapított meg a Hold felszínéről?

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 82.141.181.16 (vitalap | szerkesztései) 2009. december 9.,16:55

Válasz:

Írd be a Wikipédia ablakának jobb szélén található keresőablakba: Galilei , majd kattints arra a gombra a keresőablak alatt, ami így néz ki: Menj, és máris megtalálod a keresett cikk(ek)et. Ha elolvasod. megkapod a kérdésedre a választ... - vitorlavita 2009. december 9., 17:26 (CET)[válasz]

Kiegészítés:

A Galileo Galilei szócikkben a kérdésre vonatkozóan ez olvasható:

"Ő volt az első, aki hegyeket és krátereket vélt felfedezni a Holdon, amire a felszínen látható fény-árnyék mintákból következtetett. Ezen megfigyelések segítségével becsülte meg a hegységek magasságát. Majd arra a következtetésre juttatta, hogy a Hold „durva és egyenetlen, csakúgy mint a Föld felszíne maga” és nem tökéletes gömb, mint ahogy Arisztotelész gondolta."

A szócikkben, amelyet ettől természetesen még érdemes végigolvasni, a Galilei által készített rajzokról is van egy kép. Megfigyelésének a jelentőségét az adja, hogy mindaddig senki nem tudta, hogy az égbolton látható Hold miféle jelenség. Most nem tudom megtalálni, hogy kitől, de egy ókori görög tudóstól írásos nyom maradt arról a véleményről, hogy a hold gömb alakú, a holdfázisok alakjából megsejtve ezt. De a gömb mibenléte misztikus rejtély maradt. Galilei azt látta, hogy a hold felszíne a földhöz hasonló talajnak látszik, kráterekkel, hegyekkel, ebből következően a hold lehet ugyanolyan bolygószerű égitest is, mint amilyen a Föld. Ez a meglepően prózai lehetőség ugyanakkor persze felveti az izgató kérdést, hogy ha a hold nem valami égi tünemény, hanem a földhöz hasonló kőzetbolygó, akkor mi tartja meg ott fent, "az égen". Az ilyen tágulása a megfigyelt jelenségek határainak mindig felkínálják a lehetőséget, hogy a korábban csak egyetlen példa alapján levont tudományos tanulságok érvényességét próbára tegyük az új területen is, és ha az érvényesség nem tartható, akkor tudjuk, hogy más magyarázatnak kell utánanézni. Ilyen új tanulság lett a Föld kitüntetett, központi helyzetének megszűnése, a világűr sejtésének megszületése, de végül a gravitációs erő is. - Orion 8 vita 2009. december 10., 20:53 (CET)

Kiegészítés a kiegészítéshez:

Az Orion 8 által említett ókori tudós a Periklész uralkodása alatt élt Klazomenai-i Anaxagorasz volt. A hold és nap gömbölyűségéről vallott nézeteire az Anaxagorászról szóló, de inkább a filozófiai vonatkozásokat előtérbe helyező magyar cikk ugyan nem tér ki, de az alábbi, hivatkozásokkal is bőségesen ellátott lapon erről is olvashatni:

Mivel Anaxagorasz az égitesteket gömbölyű szikláknak, nem pedig isteneknek tekintette, és más ateista nézeteket is hangoztatott, száműzték Athénból.

Karmelaüzenőlap 2009. december 10., 22:03 (CET)

Köszönöm! - Orion 8 vita 2009. december 10., 22:23 (CET)[válasz]

Tandíjmentesség[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kedves Wikipédia!

Két diplomával rendelkezem és célom egy harmadik diploma megszerzése is, és tudni szeretném, van-e még arra lehetőség, hogy még egy évet tandíjmentesen elvégezzek, ha már 8 félévet államilag finanszírozottként végeztem első diplomám megszerésekor, mert nemrég hallottam ilyen lehetőségről. Erről szeretnék tájékoztatást kapni!

Tisztelettel!

Ákos

--Bogis vita 2009. december 9., 17:31 (CET)[válasz]

1.válasz:

Sajnos nem, ha már van egy diplomád, akkor az összes többiért fizetni kell. – الانشاء üzi / پيغام 2009. december 9., 23:36 (CET)[válasz]

2. válasz:

2005. évi CXXXIX. törvény a felsőoktatásról 161. § (2) bekezdése szerint:
(2) E törvény hatálybalépése után az, aki igazolja, hogy a felsőoktatási intézményben költségtérítéses képzésben szerzett oklevelet, az 53-55. § alapján jogosult igénybe venni az államilag támogatott hallgatói képzést. Azoknál, akik 2006. január 1-je után felsőoktatásban szerzett oklevéllel vagy bizonyítvánnyal kezdenek újabb felsőfokú tanulmányokat és nem tudják igazolni, hogy tanulmányaikat költségtérítés fizetése mellett folytatták, az 55. § (2)-(3) bekezdésének alkalmazásában - bármely képzési ciklus esetén - azt kell vélelmezni, hogy hét félévet vettek igénybe államilag támogatott képzésként. E vélelemmel szemben a hallgató a beiratkozáskor igazolással élhet.
vitorlavita 2009. december 10., 11:44 (CET)[válasz]
Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni megteheti-e ? a munkaadó , hogy bejelentés nélkül , megszünteti az alkalmazotti adókedvezményt. Januárban nyilatkoztam , hogy kérem........most önhatalmulag az októberi fizetésnél már nem kaptam meg. Van erre vonatkozóan valamilyen törvény ? Szeretném Én eldönteni , hogy az adóforinjaimat mikor fizetem be az államnak........ kérdésem : jogosan cselekedett-e a cégem amikor figyekmeztetés nélkül megszüntette az alkalmazotti adókedvezményemet... Választ előre is megköszönve........Üdv

Nagy György

--84.224.137.30 (vita) 2009. december 9., 22:32 (CET)[válasz]

1. válasz:

Rád - gondolom - az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 48.§ (12) bekezdésének a) pontja érvényes, amely így szól:

(12) A bevételt terhelő adóelőleg megállapításánál az (1)-(10) bekezdés rendelkezései szerint kiszámított összeget csökkenti:
a) a magánszemély által legkésőbb a kifizetés (a juttatás) időpontjában tett nyilatkozat alapján a havi adójóváírás, amely - figyelemmel az adójóváírásra irányadó rendelkezésekre is - az adott havi bér(ek) összegének 18 százaléka, de jogosultsági hónaponként legfeljebb 11 340 forint, azzal, hogy az adóelőleg megállapításánál a havi adójóváírás nem érvényesíthető, ha a munkáltató, kifizető által az adóévben kifizetett (juttatott) bevételek alapján meghatározott adóelőleg-alapok összege - az adott kifizetést (juttatást) is figyelembe véve - meghaladja a jogosultsági határt;

Hozzáfűzöm ugyanezen törvény 33. § (3) bekezdését:

(3) A jogosultsági határ az adóévre 1 millió 250 ezer forint.

Kiemeltem ebből pirossal azt, ami veled történhetett!
Emberi nyelvre lefordítva: akinek bruttó jövedelme - havonta összegezve - eléri az egy évre megállapított 1 250 000 Ft-os jogosultsági határt, az attól kezdve - az év hátralévő hónapjaiban - már nem jogosult további adójóváírásra.

vitorlavita 2009. december 10., 10:53 (CET)

Sajnáljuk, de nem tekintjük, nem is tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Csak azt tudjuk ajánlani, hogy ilyen jellegű kérdéseiddel fordulj szakemberhez.