Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre/Magyarország és Mongólia kapcsolatai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Magyarország és Mongólia kapcsolatai[szerkesztés]

„Én, a jelölő igazolom, hogy a jelölt szócikk megfelel a „jó szócikk” kritériumainak”.Szilas vita 2019. november 28., 16:31 (CET)

Kezdete: 2019. november 28., vége: 2019. december 12.

Állásfoglalások[szerkesztés]

Bővebb információ a Wikipédia:Jószócikk-státusz elnyerésének folyamata oldalon.

  • Symbol support vote.svg A kritériumokat ellenőriztem és a teljesülésüket tanúsítom. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2019. november 29., 10:02 (CET)
  • Symbol support vote.svg A kritériumokat ellenőriztem és a teljesülésüket tanúsítom. – Porbóllett vita 2019. december 1., 12:31 (CET)
  • Symbol support vote.svg A kritériumokat ellenőriztem és a teljesülésüket tanúsítom.Palotabarát vita 2019. december 4., 00:01 (CET)
  • Symbol support vote.svg A kritériumokat ellenőriztem és a teljesülésüket tanúsítom.Ogodej vitalap 2019. december 5., 00:03 (CET)

Megjegyzések és kérdések[szerkesztés]

Ugyan a magyar tudományos kapcsolat bekerült a cikkbe és ezúton is köszönet érte, ám arról lehet tudni valamit, hogy adott esetben Mongóliában működik-e valahol, valamely egyetemen magyar tanszék, vagy végeznek-e a mongolok magyarokkal kapcsolatos kutatásokat?– Porbóllett vita 2019. november 29., 15:03 (CET)

Erre nem találtam forrást.– Szilas vita 2019. november 29., 15:23 (CET)
Én sem, pedig mongol nyelven is kerestem. – Porbóllett vita 2019. december 1., 06:14 (CET)
Forma és stílus[szerkesztés]
  • Ez a mondat olyan fura valahogy: "Ez volt a szerencséje Magyarországnak is, amely a mongolok hódítási hatósugara szélén helyezkedett el, és a tatárjárás pusztítása így időben korlátozott maradt." Persze értem, hogy mire gondolt a költő, amikor a tatárjárás időben korlátozott mivoltáról ír, hogy ti. idejöttek, aztán meghalt Ögödej, ezért kivonultak, és mindez nagyon hamar zajlott le; csak valahogy mégse áll össze, fura ez az "időben korlátozott maradt" kifejezés. Amúgy meg ki tudja, meddig maradtak volna itt, ha a nagykán éppen akkor nem hal meg? - Tündi vita 2019. december 2., 11:29 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Ezt a mondatot találtam: "Az 1968 és 1974 között felépült magyar segítséggel és irányítással felépült darhani húskombinát az elkészülte után is magyar Állatforgalmi és Húsipari Tröszt „védnöksége” alatt működött." A felesleges "felépült"-et kivettem, valamint beraktam egy plusz névelőt a második "magyar" elé. Csak azért jegyzem meg, mert már ketten tanúsították a cikket, és mindketten átsiklottak rajta. - Tündi vita 2019. december 2., 11:50 (CET)

  • Az utolsó fejezetben nem értem, hogy Apatóczky disszertációjának címét miért kell csupa nagybetűvel írni. - Tündi vita 2019. december 2., 12:12 (CET)
Köszi az észrevételeket és javításokat, átírtam a csupa nagybetűt is.– Szilas vita 2019. december 2., 14:30 (CET)
Köszi!

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Több helyen is javítottam olyasmit, hogy pl. "Nálunk és Mongóliában". Ahogy mondani szoktuk, a Wikipédia magyarul írt, de nem magyar lexikon, tehát egy külföldinek az, hogy "nálunk" nem jelent sokat, plusz a külföldi is belejavíthat akár ebbe a cikkbe is (bár erre tényleg nincs nagy esély :-)), és ő tuti nem írja azt, hogy "nálunk" Magyarországra gondolva. - Tündi vita 2019. december 2., 14:46 (CET)

Tartalom[szerkesztés]
  • Másolt részek kiszűrése
  • A bevezetőbe kellene egy félmondat arról, hogy mindkét ország szocialista lett, ezért jöttek létre kapcsolatok a KGST-n keresztül. - Tündi vita 2019. december 2., 12:05 (CET)
Beleírtam.
  • Két helyen is olvasom, hogy a tájékozottabb mongol közvélemény barátként tekint a magyarokra a korai történelmünk alapján. Mennyire korai történelemről beszélünk? És mi a véleménye a tájékozottabb mongol közvéleménynek a nem túl baráti tatárjárásról? - Tündi vita 2019. december 2., 12:05 (CET)
A sztyeppei nomád életmódot folytató magyarokra gondolnak. Dzsingisz kán mongol nemzeti hős, a magyarországi hadjárataik kétoldalú kapcsolatainkban nemigen kerülnek szóba. De találtam olyan forrást, miszerint ugyanők kb. ugyanabban a korban Iránban kulturális missziót hajtottak volna végre... :-))
  • Van a cikkben az a tökjó gif arról, hogyan nőtt és omlott össze a Mongol Birodalom. Lehetne valami jelmagyarázat a képaláírásban arról, hogy a végén a zöld és sárga területek kiknek a fennhatósága alá kerültek? - Tündi vita 2019. december 2., 12:19 (CET)
Minden szín mongol terület még a gif végén, annyi a különbség köztük, hogy különböző Dzsingisz-utódok uralkodtak ott. Beírtam. – Szilas vita 2019. december 2., 14:24 (CET)
Köszi! - Tündi vita 2019. december 4., 14:24 (CET)
Források[szerkesztés]