Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre 
Ez a kör, melynek egy szelete hiányzik még, a jószócikk-jelölteket szimbolizálja.

Ezen az oldalon tehetsz javaslatot, ha egy szócikket érdemesnek tartasz arra, hogy megkapja a „jó szócikk” státuszt. További részletek a „Javaslattétel jó szócikkre” fülön.

A jószócikk-státusz bevezetése 2013. augusztus 19-én történt meg. A jó cikkek száma jelenleg: 327.

Jószócikk-státusz elnyerésének folyamata

Az eljárás folyamatáról részletesen ezen a lapon tájékozódhatsz. Legalább 3 hónapja regisztrált szerkesztő jelölhet jó szócikket, és vehet részt az eljárásban. Az ellenvéleményeket indokolni kell. Az eljárás sikeres lezárultával a szócikk címe mellett balra egy zöld plusz ikon (Symbol support vote.svg) jelzi majd a jószócikk-státuszt.

Javaslat jószócikk-státusz elnyerésére lépésről lépésre
 1. Nézd meg a jó szócikkek kritériumait, és bizonyosodj meg arról, hogy a javasolt szócikk megfelel ezeknek.
 2. Helyezd el a {{cikktörténet}} sablont az állapot=jszj paraméterrel a javasolt cikk vitalapján.
 3. Az új javaslattételhez szükséges allap létrehozásához írd be a jelölendő szócikk nevét az alábbi dobozba.

  Az allapon a következőket kell tenned:
  1. Cseréld le az első szakasz címében a szöveget a javasolt szócikk címére.
  2. Az első szakaszban:
   • írd alá az „Én, a jelölő” kezdetű kijelentést.
   • írj indoklást vagy bármi egyéb közlendőt. Ez nem kötelező, de egyes esetekben kifejezetten ajánlott (pl.: ha rövid a szócikk annak ellenére, hogy feldolgoztál minden elérhető forrást).
   • a {{hol tartunk}} sablon segítségével add meg a kezdő és a két hét múlva esedékes befejező dátumot, valamint az időpontot.
  3. Mentsd el a munkalapot.
 4. Ezután írd be a munkalapnak a nevét ennek a lapnak a Jelölés fejezetének aljára, a következő formában:
  {{Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre/SZÓCIKK CÍME}}.
Jószócikk-státusz felülvizsgálat kezdeményezése lépésről-lépésre
 1. Nézd meg a jó szócikkek kritériumait, és bizonyosodj meg arról, hogy a javasolt szócikk nem felel meg ezeknek.
 2. A cikk vitalapján a {{cikktörténet}} sablon állapot paraméterét változtasd jszf-re.
 3. Ott kattints az Írd le véleményed hivatkozásra.
  A megnyíló szerkesztőablakban egy előre elkészített lapvázlatot fogsz látni, a következő másolatát: Wikipédia:Javaslatok jó szócikkek felülvizsgálatára/munkalap készítése preload.
 4. Az első sorban a „A javasolt szócikk címe” szöveget cseréld le az általad jelölt szócikk címére.
 5. Ezután az „Én a jelölő, tanúsítom, hogy a jelölt cikk nem felel meg a jó szócikkekkel szemben elvárt követelményeknek. Az eljárásról értesítettem a cikk íróját, eredeti jelölőjét Xxxx-et (ha még aktív szerkesztő).” mondatot értelemszerűen egészíts ki, majd helyezz el négy hullámvonalat utána (~~~~).
 6. Mentsd el az új munkalapot.
 7. Írd be a munkalapnak a nevét ennek a lapnak a Státusz megvonása fejezetének aljára, a következő formában:
  {{Wikipédia:Javaslatok jó szócikkek felülvizsgálatára/SZÓCIKK CÍME}}.


Jelölés[szerkesztés]

Lady Gaga-diszkográfia[szerkesztés]

„Én, a jelölő igazolom, hogy a jelölt szócikk megfelel a „jó szócikk” kritériumainak”.Varhegy vita 2019. január 13., 16:59 (CET)

Kezdete: 2019. január 13., vége: 2019. január 27.

Állásfoglalások[szerkesztés]

Bővebb információ a Wikipédia:Jószócikk-státusz elnyerésének folyamata oldalon.

 • Symbol support vote.svg A kritériumokat ellenőriztem és a teljesülésüket tanúsítom. @Varhegy: A bevezetőeben azt hogy ezidáig öt nagylemeze jelent meg és a többi..javítottam arra, hogy 2018-ig. Szerintem szerencsésebb így, mint eddig meg addig meg hasonló szavakat használni. Persze így is majd mindig aktualizálni kell, de támogatom. – Gerry89 vita 2019. január 14., 09:45 (CET)
 • Symbol support vote.svg A kritériumokat ellenőriztem és a teljesülésüket tanúsítom. Kirtap92 vita 2019. január 15., 10:53 (CET)

Megjegyzések és kérdések[szerkesztés]

Forma és stílus[szerkesztés]
Tartalom[szerkesztés]
 • A bevezetőben tisztázni kellene, mit értünk "siker" alatt. A legtöbb eladott példányszámot? A legtöbb első helyezést a slágerlistákon? Valami mást? - Tündi vita 2019. január 16., 10:12 (CET)
 • Abban a mondatban, hogy "...a The Fame és a The Fame Monster együttes eladása átlépte a 15 milliót világszerte", a matekóra jut eszembe, amikor ha a diák nem írt mértékegységet, a tanár megkérdezte, "15 mi? 15 krumpli?" :-). Szóval szerintem 15 millió darabról van szó, de érhető akár 15 millió dollár is. - Tündi vita 2019. január 16., 10:12 (CET)
 • A táblázatban az albumadatok oszlopban van egy olyan, hogy "Allmusic" és utána csillagok. Ez mit jelent? Miért az albumadatok oszlopban van? A Metacritic értékelés szintén miért tartozik az albumadatok közé? Nekem az albumadat az lenne, hogy ki adta ki, mikor, milyen formátumban, kik a szerzők és előadók. A többi már csak kritikai értékelés. - Tündi vita 2019. január 16., 10:12 (CET)
Köszi az észrevételeket. Ez egy diszkográfiáról szóló cikk, szerintem egyértelmű, hogy mit értünk siker alatt (pont azt amit leírtál, helyezéseket és pl. az eladások után kapott minősítéseket). A 15 milliót javítottam. Lehet velem van a baj, de én nem látom semmi kivetnivalót abban, ha az album adatoknál szerepelnek kritikusi vélemények (ezt az AllMusic csillagokkal, a Metacritic pontszámmal jelzi), végül is oda tartoznak, külön oszlopot értelmetlen lenne csinálni. – Varhegy vita 2019. január 16., 11:57 (CET)
Szerintem nem teljesen egyértelmű, mit értünk egy albumnál siker alatt. Lehet eladott példány, lehet díjeső, lehet slágerlistás helyezés, még az is lehet, hogy ezek hatással vannak egymásra, de szerintem pontosítani kell. Pl. rögtön a 2. mondatban: "Első stúdióalbuma, amivel második helyezést ért el az Egyesült Államokban". De nincs leírva, hol, milyen listán lett második? A slágerlistán? Az eladási listán? Nem mindegy... A platinaminősítésből gondolom, hogy az eladásin, de nem minden olvasó tudhatja, mi fán terem a platinalemez. Ami az Allmusicot meg a másikat illeti, szerintem az utólagos értékelés és kritika nem albumadat, mert nem statikus, változhat. Az album szerzője, kiadója ugyanaz marad, a kiadás dátuma is. De az értékelés nem. Pl. rögtön az első lemeznél a Metacritic adat 100/71, de a forrás szerint is 2 éves az adat. Az nem baj, ha a cikkben ezek szerepelnek, csak nem itt kellene. - Tündi vita 2019. január 16., 12:23 (CET)
Utóbbiban továbbra sem tudok egyetérteni, ezek is adatok az albumról, amik már NEM változnak. Azok a kritikák, amik beleszámítanak a pontozásba, az album megjelenését követő 1-2 héten belül megszületnek, onnantól kezdve a pontszám változatlan marad, tehát ebből a szempontból nem mérvadó, hogy 2 éves a forrás. - Varhegy vita 2019. január 16., 13:15 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés azt mindenképp oda kellene írni, hogy melyik listára vonatkozik a "második helyezés". Amerikában egy rakás lista van, csak a Billboardnak van vagy 20 listája. A slágerlistát általában az eladási adatok is befolyásolják, egyébként (meg ma már a streaming stb), de azért jó pontosítani az ilyesmit, mert nem mindegy, hogy pl. egy lemez a "nagy" Billboard 200-on volt második vagy mondjuk a Billboard Popon, a heti, havi vagy az éves listán... Xia Üzenő 2019. január 17., 16:30 (CET)

Szerintem az értékeléseknek nem sok keresnivalója van a diszkográfia szócikkben. Minden albumnak van saját szócikke. Ráadásul miért épp ez a két oldal lett kiválasztva a sok közül? Miért 2? Miért nem 3 vagy 4? Vagy 1? Xia Üzenő 2019. január 17., 16:35 (CET)

Kivettem az értékeléseket a cikkből. Varhegy vita 2019. január 18., 14:11 (CET)
Források[szerkesztés]


Státusz megvonása[szerkesztés]