Weddell-fóka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Weddell-fóka
Érdeklődő Weddell-fóka
Érdeklődő Weddell-fóka
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Öregcsalád: Úszólábúak (Pinnipedia)
Család: Fókafélék (Phocidae)
Alcsalád: Barátfóka-formák (Monachinae)
Nemzetség: Lobodontini
Nem: Leptonychotes
Gill, 1872
Faj: L. weddellii
Tudományos név
Leptonychotes weddellii
(Lesson, 1826)
Szinonimák
Szinonimák

a nem szinonimái:

  • Leptonyx Gray, 1837
  • Poecilophoca Lydekker, 1891

a faj szinonimái:

  • Otaria weddellii Lesson, 1826
  • Leptonychotes leopardina (C. E. H. Smith, 1839)
  • Leptonychotes leopardinus Wagner, 1946
  • Leptonychotes leptonyx (Moseley, 1879)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Weddell-fóka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Weddell-fóka témájú médiaállományokat és Weddell-fóka témájú kategóriát.

A Weddell-fóka (Leptonychotes weddellii) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a fókafélék (Phocidae) családjába tartozó faj.

Nemének az egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A Weddell-fóka élőhelye a déli sarkvidék parti vizeire korlátozódik, de a zajló jég határáig nem merészkedik el. E fóka állománya körülbelül félmillió egyedből áll.

Megjelenése[szerkesztés]

A Weddell-fóka hossza 300 centiméternél is nagyobb lehet. A nőstény testtömege körülbelül 500 kilogramm, a hím valamivel kisebb. A szőrzet a hátán csaknem fekete, hasán szürke árnyalatú, oldalán világosabb és foltokkal tarkított. Bőre alatt vastag zsírréteg található, amely megvédi a fagytól. A fej a többi testrészhez képest aránytalanul kicsi. A vízi életmódhoz való alkalmazkodás során hátsó lába úszólábbá alakult. A szárazföldön kevésbé veszi hasznát. Születésekor a Weddell-fókabébi egy lanugónak (gyapjas szőr) nevezett barna vagy szürke színű, bolyhos szőrzetet visel, a hátán sötét csíkkal. Tömege 27 kilogrammig terjedhet, hossza körülbelül 1,2 méter. Testtömege a tápláló anyatejnek köszönhetően napi egy kilogrammal gyarapodik.

Életmódja[szerkesztés]

A vízben magányos, a parton társas. Tápláléka halakból, tintahalakból és krillből áll. Vélhetően 25 év feletti kort is elérhet.

A földfelszínen 34-féle, emberi fül számára is hallható hangot képes kiadni, víz alatt pedig 9-féle hangot azonosítottak az ultrahang tartományban, ezek trillázások, sípolások és idegen hangzású csipogások. A kiadott hangok frekvenciája mind meghaladja a 21 kHz-et, 30 vagy akár 49,8 kHz is lehet. Egyszerre több frekvenciájú hangot is képes kiadni. A kutatók még nem állapították meg ezeknek a hangoknak a funkcióját, ami lehet echolokáció, mivel ez a fókafaj akár 600 m mélységbe is képes lemerülni vadászat közben, így ott, a sötétben ez a képesség hasznos lehet (amit a delfinek és denevérek is használnak). Más fókafajokban egyelőre még nem figyelték meg ultrahangok kiadását.[1]

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 3–6 éves korban érik el. A párzási időszak októberben és novemberben van. A megtermékenyített petesejt néhány hónapig a nőstény méhében pihen, mielőtt fejlődésnek indulna, így az utód a megfelelő időben, az antarktiszi tavasz idején jön a világra. A vemhesség 11 hónapig tart. Rendszerint csak egy utód jön a világra.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]