Waszlavik László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Waszlavik László
Waszlavik László portré.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Waszlavik László József
Becenév Gazember Petőfi Velorex Sámán Bőgatya Szabadcsapat Ullmann Mónika
Született 1951december 16. (68 éves)
Miskolc
Pályafutás
Műfajok punk, világi, népzenei
Aktív évek 1979-től napjainkig
Együttes A. E. Bizottság
Vágtázó Halottkémek
Csiga Biga
Kapcsolódó előadó(k) Nagy Feró
Grandpierre Attila
Wahorn András
Hangszer énekhang
Tevékenység énekes

Waszlavik László weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Waszlavik László témájú médiaállományokat.

Waszlavik László József (Miskolc, 1951. december 16. – ) Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett hagyományőrző, népdal-, sztyeppi szimbolika- és Csontváry-kutató, rockzenész, művésznevén: Waszlavik „Gazember, Petőfi, Velorex, Sámán, Szabadcsapat, Ullmann Mónika”, László „Lovag”, melynek általában különböző variánsait használja. A Magyar Nemzet szerint „felvételei elméletileg magyar és balkáni népek népzenei motívumaira épülnek, és jellegzetesen szegényes, sámánisztikus töltésűek, ugyanakkor a punk is nagy hatással van rá, igaz, bevallottan, ő ehhez csak a „keverőpultot” szolgáltatja, mert híján van mindenfajta tehetségnek” (sic!).[1]

Karrierje[szerkesztés]

1985-ben

1951. december 16-án született Miskolcon, ahol apja meteorológusként éppen repülőszolgálatot teljesített. Innen a szülei régi lakhelyére, a Dunakanyarba kerültek vissza, ahol kisgyermek korától fogva zenélt tangóharmonikán. A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium matematika tagozata után ukrán nyelvterületen, Lvovban végezte el a műszaki egyetemet. Az egyetemen számítástechnikát tanult (hardveres volt). Az akkor használatos nagyszámítógépek alkatrészeiből készítette első stúdiómagnóját. Később orosz-francia műszaki fordítóként és tolmácsként dolgozott. Autodidakta módon tanult meg harmonikázni, de járt zeneiskolába is klarinét szakra a szolfézs elsajátítása végett.

1979-ben a A. E. Bizottság együttes alapítója és első vezetője volt. A híres Fekete Bárányok koncertre ő ajánlotta be az együttest Nagy Ferónak, a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil előzenekarául. A Bizottságban koncepcionális viták során szembekerült Wahorn Andrással, ezért hamarosan kitették, és 1980-ban a Beatrice valamint párhuzamosan a Vágtázó Halottkémek tagjai közé került. A CsigaBiga nevű újhullámos együttes alapítója volt. 1982-től saját zenekara van. Az 1980-as évek második felében „Kelet-Európai Rock Sámán”-ként közel húsz koncertet tartott nyugaton. 1987-ben Global Shaman Maxi címmel Münchenben megjelent első lemeze.

1988-ban
Olajgrafikája dekoritlemezen (Végvári Tamás alkotása - 2009)

Az 1990-es évek elején Waszlavik két „Nemzeti Zenei Fesztivált” szervezett, melynek céljai a hagyományápolók, és az azt számos műfajban feldolgozók közös szerepeltetése és a magyar szellemű zenei törekvések összefogása. Saját kazettái mellett más, főleg népzenei és hagyományőrző kiadványok megjelentetésénél bábáskodott. Tagja a Magyar Hagyományőr Világszövetség Elnökségének.

2006-ban és 2007-ben művészeti fővédnöke volt a Leukémia Fesztivál – Segélykoncert a leukémiás betegekért jótékonysági rendezvénynek, mindkét rendezvényen koncertet is adott. Fellépője volt a szintén jótékonysági „Mindig van kiút - ANTI-DROG Fesztivál" 2007-nek is. Gyakori vendége az Aba napoknak.

Többször fellépett a 2006-os Kossuth téri kormányellenes tüntetéseken, amely alkalomra külön dalt is írt „Forradalom szele járja Budapestet” címmel,[2] amely azonban „Kossuth tér induló” néven vált közismertté.[3]

2017-től magyar és sztyeppi szimbolikával foglalkozik, orosz és angol tudományos cikkei jelennek meg az Academia.edu-n szkíta, hun és ótürk műtárgyak, eredet- és teremtésmondák értelmezéséről, amik a magyar csillagmítoszi iskola eredményein alapulnak. A 2018-as MOGY-on jelenti be a "Csontváry-kód" feltörését, a Csontváry-centenárium évében, 2019 márciusában jelenik meg az első Csontváry-könyve, ami a képekbe rejtett irodalmi, történelmi, vallási, magánéleti, életmód- és egyéb témákat és téziseket mutatja ki szoros dekódolással. Részt vesz a centenáriumi Csontváry-rendezvényeken, többek között a Csontváry-100 tudományos emléknap kezdeményezője.

Diszkográfia, könyvek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Varga Attila: Csóválós[halott link], Magyar Nemzet, 2009. augusztus 22.
  2. Kossuth tér, percről percre, FN.hu, 2006. szeptember 20.
  3. A Kossuth-téri induló. [2006. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. január 25.)

További információk[szerkesztés]