Waszlavik László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Waszlavik László
Olajgrafikája dekoritlemezen (Végvári Tamás alkotása - 2009)
Olajgrafikája dekoritlemezen (Végvári Tamás alkotása - 2009)
Életrajzi adatok
Születési név Waszlavik László József
Becenév Gazember Petőfi Velorex Sámán Szabadcsapat Ullmann Mónika
Született 1951december 16. (63 éves)
Miskolc
Pályafutás
Műfajok punk, világi, népzenei
Aktív évek 1979-től napjainkig
Együttes A. E. Bizottság
Vágtázó Halottkémek
Csiga Biga
Kapcsolódó előadó(k) Nagy Feró
Grandpierre Attila
Wahorn András

Waszlavik László weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Waszlavik László témájú médiaállományokat.

Waszlavik László József (Miskolc, 1951. december 16.) rockzenész, művésznevén: Waszlavik „Gazember, Petőfi, Velorex, Sámán, Szabadcsapat, Ullmann Mónika”, László „Lovag”, melynek általában különböző variánsait használja. A Magyar Nemzet szerint „felvételei elméletileg magyar és balkáni népek népzenei motívumaira épülnek, és jellegzetesen szegényes, sámánisztikus töltésűek, ugyanakkor a punk is nagy hatással van rá, igaz, bevallottan, ő ehhez csak a „keverőpultot” szolgáltatja, mert híján van mindenfajta tehetségnek” (sic!).[1]

Karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1951. december 16-án született Miskolcon, ahol apja meteorológusként éppen repülőszolgálatot teljesített. Innen a szülei régi lakhelyére, a Dunakanyarba kerültek vissza, ahol kisgyermek korától fogva zenélt tangóharmonikán. A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium matematika tagozata után ukrán nyelvterületen, Lvivben végezte el a műszaki egyetemet. Az egyetemen számítástechnikát tanult (hardveres volt). Az akkor használatos nagyszámítógépek alkatrészeiből készítette első stúdiómagnóját. Később orosz-francia műszaki fordítóként és tolmácsként dolgozott. Autodidakta módon tanult meg harmonikázni, de járt zeneiskolába is klarinét szakra a szolfézs elsajátítása végett.

1979-ben a A. E. Bizottság együttes alapítója és első vezetője volt. A híres Fekete Bárányok koncertre ő ajánlotta be az együttest Nagy Ferónak, a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil előzenekarául. A Bizottságban koncepcionális viták során szembekerült Wahorn Andrással, ezért hamarosan kitették, és 1980-ban a Beatrice valamint párhuzamosan a Vágtázó Halottkémek tagjai közé került. A CsigaBiga nevű újhullámos együttes alapítója volt. 1982-től saját zenekara van. Az 1980-as évek második felében „Kelet-Európai Rock Sámán”-ként közel húsz koncertet tartott nyugaton. 1987-ben Global Shaman Maxi címmel Münchenben megjelent első lemeze.

1988-ban
Fellépés a budapesti Magyarországi tiltakozások 2006 őszén a Kossuth téren (2006. október 1.)

Az 1990-es évek elején Waszlavik két „Nemzeti Zenei Fesztivált” szervezett, melynek céljai a hagyományápolók, és az azt számos műfajban feldolgozók közös szerepeltetése és a magyar szellemű zenei törekvések összefogása. Saját kazettái mellett más, főleg népzenei és hagyományőrző kiadványok megjelentetésénél bábáskodott. Tagja a Magyar Hagyományőr Világszövetség Elnökségének.

2006-ban és 2007-ben művészeti fővédnöke volt a Leukémia Fesztivál – Segélykoncert a leukémiás betegekért jótékonysági rendezvénynek, mindkét rendezvényen koncertet is adott. Fellépője volt a szintén jótékonysági „Mindig van kiút - ANTI-DROG Fesztivál" 2007-nek is. Gyakori vendége az Aba napoknak.

Többször fellépett a 2006-os Kossuth téri kormányellenes tüntetéseken, amely alkalomra külön dalt is írt „Forradalom szele járja Budapestet” címmel,[2] amely azonban „Kossuth tér induló” néven vált közismertté.[3]

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Varga Attila: Csóválós, Magyar Nemzet, 2009. augusztus 22.
  2. Kossuth tér, percről percre, FN.hu, 2006. szeptember 20.
  3. A Kossuth-téri induló

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]