Waldeck (Hessen)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Waldeck
Waldeck címere
Waldeck címere
Közigazgatás
Ország Németország
TartományHessen
KerületKassel
JárásWaldeck-Frankenberg
Alapítás éve1477
PolgármesterJörg Feldmann
Irányítószám34513
Körzethívószám
  • 05634
  • 05623
  • 05695
RendszámKB
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség6810 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség67 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság245-475 m
Terület115,73 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 51° 12′, k. h. 9° 04′Koordináták: é. sz. 51° 12′, k. h. 9° 04′
Waldeck (Hessen)
Waldeck
Waldeck
Pozíció Hessen térképén
Elhelyezkedése Waldeck-Frankenberg térképén
Elhelyezkedése Waldeck-Frankenberg térképén
Waldeck weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Waldeck témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Waldeck egy német kisváros Hessen északnyugati részén Waldeck-Frankenberg körzetben.

Földrajzi helyzete[szerkesztés]

Waldeck az Edersee, az Eder folyó felduzzasztásából kialakult mesterséges tó, víztározó partján fekszik. A Waldeckhez csatolt falvak a tó partjától a Langer Waldig (Hosszú Erdő) terülnek el.

Waldeck határos északon Twistetal helységgel, északkeleten Bad Arolsen várossal, keletre Wolfhagen és Naumburg községekkel, délre Edertallal és nyugatra Vöhl községgel és Korbach várossal.

A hozzá csatolt községek: Alraft, Dehringhausen, Freienhagen, Höringhausen, Netze, Nieder-Werbe, Ober-Werbe, Sachsenhausen, Selbach és Waldeck.

Története[szerkesztés]

Waldeck első említése 1232-ből ered, amikor a Netze kolostor egyik oklevelében universitas civitatis de waldeke áll. 1254-ig a várost Rode-nak hívták, valószínűleg azért, mert erdőirtás volt ott. A város első pecsétje 1266-ban készült és a történetileg bizonyítható első polgármestere 1311-ben volt. A 20. század elejéig Waldeck népessége alig érte el a 400 főt.

Waldeck volt a székhelye a Waldecki grófoknak, akik az 1200-as évektől kezdve fokozatosan egyre nagyobb birtokot szereztek hozzáadva Pyrmont grófságot is örökségükhöz, ebből alakult ki a Waldeck-Pyrmont hercegség 1712-ben. 1655-ben a székhelkyüket áthelyezték Arolsenbe és Waldeck elvesztette jelentőségét.

Az Ederseet, Németország harmadik legnagyobb víztározóját 1914-ben létesítették az Eder folyó völgyzárógátjának megépítésével. A gátnak kettős célja volt, egyrészt segített a Weser folyó szintjének szabályozásában, mely a hajózáshoz volt fontos, másrészt a létesített vízierőmű villamos energiát szolgáltat. A gátat a RAF (Királyi Légierő) 1943. május 17-én lerombolta óriási áradást okozva és sok emberéletet kioltva, de később újjáépült.

Freienhagen[szerkesztés]

Freienhagen az 1974-es közigazgatási reformig önálló város volt. Városi jogokat először valószínűleg 1231-ben kapott, írásos említése 1253-ből datálódik. A 472 m magas Hünenburg hegyen, a városi erdőben prehisztórikus település nyomaira bukkantak.

A középkorban Freienhagen városi falakat kapott két városkapuval, melyeken keresztülvezetett a régi Köln-Lipcse kereskedelmi út. Ugyancsak érdemes megemlíteni a freienhageni Szabad Bíróságot (Freienhagener Freigericht).

Közigazgatási reform[szerkesztés]

A városi reform részeként Waldeckhez csatolták a következő, korábban független helységeket: Alraft, Höringhausen, Netze, Nieder-Werbe, Selbach és Sachsenhausen. 1974-ben még az alaábbiakat is hozzácsatolták: Dehringhausen, Freienhagen és Ober-Werbe.

Politika[szerkesztés]

Városi tanács[szerkesztés]

A városi tanácsnak 31 képviselője van, a 2011. március 27-i választások alapján a képviselők megoszlása:

SPD 10 képviselő
CDU 10 képviselő
FWG 5 képviselő
zöldek 4 képviselő
FDP 2 képviselő

A városi végrehajtó bizottság 7 képviselőből áll, a polgármester, 2 hely az SPD-é, 2 a CDU-é és 1-1 hellyel rendelkezik az FWG és az FDP.

Látnivalók[szerkesztés]

  • Waldeck vára
  • Netze kolostor, templom, 14. századbeli oltárral.
  • Sachsenhäuser Warte (figyelőtorony Sachsenhausenban)
  • Az Edersee gátja
  • Román "erődtemplom" hagymakupolával Freienhagenban
  • Favázas házak Freienhagenban
  • Régi malmokcFreienhagen közelében

Testvérváros[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)
Commons:Category:Waldeck (am Edersee)
A Wikimédia Commons tartalmaz Waldeck (Hessen) témájú médiaállományokat.