Wacói ostrom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wacói ostrom
A Mount Carmel Center az ostrom végnapjain
A Mount Carmel Center az ostrom végnapjain

Időpont 1993. február 28. – április 19.
Helyszín Mount Carmel Center, Waco (Texas) közelében, Texas, Amerikai Egyesült Államok
Eredmény amerikai rendvédelmi erők győzelme
11 dávidista letartóztatva
A Mount Carmel Center porig égett
Szemben álló felek
ATF ATF
FBI FBI
Texas Texasi Nemzeti Gárda
Flag of Branch Davidians.svg Dávidisták
Parancsnokok
ATF Phillip Chojnacki
ATF Chuck Sarabyn
FBI Jeff Jamar
FBI Richard Rogers
Texas Ann Richards
Flag of Branch Davidians.svg David Koresh
Flag of Branch Davidians.svg Steven Schneider †
Flag of Branch Davidians.svg Wayne Martin †
Szemben álló erők
ismeretlen93-132 fő
Veszteségek
4 fő halott, 16 fő sebesült82 fő
Térkép
Wacói ostrom (USA)
Wacói ostrom
Wacói ostrom
Pozíció az USA térképén
é. sz. 31° 35′ 45″, ny. h. 96° 59′ 17″Koordináták: é. sz. 31° 35′ 45″, ny. h. 96° 59′ 17″
A Wikimédia Commons tartalmaz Wacói ostrom témájú médiaállományokat.

A wacói ostrom (angolul: Waco Siege) egy, az amerikai rendvédelmi erők egy vallási szekta, a David Koresh vezette Dávidisták elpusztítására irányuló hadművelete volt. A hadműveletet az ATF (Alkohol-, dohány-, és lőfegyverügyi iroda) és az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) vezette. Az akció első napján kialakult tűzharcban 6 dávidista és 4 ATF-tag halt meg, majd hónapokig állóháború alakult ki. Végül a Mount Carmel Center lángrakapott, és leégett.[1]

A szekta[szerkesztés]

David Koresh

A szekta Victor Houteff vezetésével vált ki a Hetednapi Adventista Egyházból. Houteff a Texas állambeli Waco (Texas) közelében alakította ki a szervezet központját, egy helyen, amit Mount Carmel Centernek nevezett el. 1955-ben, Houteff halála után a szervezet felvette a Dávidista előtagot. David Koresh-nek (szül. Vernon Howell) viszonya volt a szekta akkori főprófétanőjével, Lois Roden-nel. Lois Roden fia, George és David Koresh között hatalmi harc alakult ki, amiből 3 évvel később David Koresh jött ki győztesen: 1987-ben elfoglalta a Mount Carmel Centert.

David Koresh a hívek közt példátlan személyi kultuszt épített ki maga köré. Hatalmának utolsó hónapjaiban a „Hét Pecsét Tanítványai” nevet szívlelte jobban a szervezet neveként, tagjait pedig „koreshistáknak” kívánta nevezni.

A csata[szerkesztés]

1993 február végén egy helyi újság elkezdett "A Bűnös Megváltó" címmel cikkeket közölni. A cikkek szerzői szerint Koresh számtalan kiskorút rontott és erőszakolt meg, és 140 felesége, tőlük pedig legalább egy tucat gyermeke volt. Legfiatalabb házastársai 12-13 évesek voltak.[2]

A megvezetés és szexuális molesztáláson felül felmerült a gyanú, hogy Koresh és hívei számos lőfegyverrel rendelkeznek. 1992. július 30-án két ATF-ügynök (David Aguilera és Skinner) meglátogatta Henry McMahon-t, a dávidisták fegyverbeszerzőjét, aki felhívta Koresh-t. Koresh felajánlotta az ATF-nek, hogy megvizsgálják a fegyvereit a birtokon, és megkérte, hadd beszéljen Aguilera-val, aki viszont ezt visszautasította.[3][4]

Az ATF hónapokkal az ostrom előtt megkezdte a birtok feltérképezését, de az álcájuk elég silány volt. Az "egyetemisták", akiknek álcázták magukat erősen harmincas éveikben jártak, modern autóik voltak, nem szerepeltek a helyi iskolák névsoraiban, és nem volt "órarendjük".[5] A nyomozók egy beépített ügynököt is küldtek, Robert Rodriguezt, akire Koresh rájött, hogy ügynök, de az ostrom napjáig úgy csinált, mintha nem is tudott volna róla.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Waco siege 20 years on: Picture timeline of Texas massacre which killed 76 men, women and children”, 2013. április 18. (Hozzáférés ideje: 2016. november 25.) 
  2. Waco Tribune-Herald, "The Sinful Messiah," February 27, 1993.
  3. Marc Smith, "Agent allegedly refused Koresh's offer," Houston Chronicle, September 11, 1993; "Gun Dealer Alerted Koresh to ATF Probe, Lawyer Says," Houston Post, Associated Press, September 11, 1993.
  4. Henry McMahon, Testimony, 1995 Congressional Hearings on Waco, part 1, pp. 162–63. Stuart H. Wright, Editor of Armageddon at Waco, and Robert Sanders, former ATF Deputy Director, also remarked on the ATF refusal of Koresh's offer in testimony.
  5. "Tripped Up By Lies: A report paints a devastating portrait of ATF's Waco planning – or, rather, the lack of it", Time, October 11, 1993.