Wacói ostrom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wacói ostrom
A Mount Carmel Center az ostrom végnapjain
A Mount Carmel Center az ostrom végnapjain

Időpont 1993. február 28. – április 19.
Helyszín Mount Carmel Center, Waco közelében, Texas, Amerikai Egyesült Államok
Eredmény amerikai rendvédelmi erők győzelme
11 dávidista letartóztatva
A Mount Carmel Center porig égett
Szemben álló felek
ATF ATF
FBI FBI
Texas Texasi Nemzeti Gárda
Dávidisták
Parancsnokok
ATF Phillip Chojnacki
ATF Chuck Sarabyn
FBI Jeff Jamar
FBI Richard Rogers
Texas Ann Richards
David Koresh
Steven Schneider †
Wayne Martin †
Szemben álló erők
ismeretlen93-132 fő
Veszteségek
4 fő halott, 16 fő sebesült82 fő
Térkép
Wacói ostrom (USA)
Wacói ostrom
Wacói ostrom
Pozíció az USA térképén
é. sz. 31° 35′ 45″, ny. h. 96° 59′ 17″Koordináták: é. sz. 31° 35′ 45″, ny. h. 96° 59′ 17″
A Wikimédia Commons tartalmaz Wacói ostrom témájú médiaállományokat.

A wacói ostrom (angolul: Waco Siege) az amerikai rendvédelmi erők által indított hadművelet volt, ami egy vallási szekta, a David Koresh vezette Dávidisták előállítására irányult. A hadműveletet az Alkohol-, dohány-, és lőfegyverügyi iroda (ATF) és a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vezette. Az akció első napján kialakult tűzharcban hat dávidista és négy ATF-tag halt meg, majd 51 napig állóháború alakult ki. Végül a Mount Carmel Center lángra kapott és leégett, 76 ember halálát okozva, köztük David Koreshét.[1]

A szekta[szerkesztés]

David Koresh

A szekta Victor Houteff vezetésével vált ki a Hetednapi Adventista Egyházból. Houteff a Texas állambeli Waco közelében alakította ki a szervezet központját, egy helyen, amit Mount Carmel Centernek nevezett el. 1955-ben, Houteff halála után a szervezet felvette a Dávidista előtagot. Később, David Koresh-nek (szül. Vernon Howell) viszonya volt a szekta akkori főprófétanőjével, Lois Roden-nel. Lois Roden fia, George és David Koresh között hatalmi harc alakult ki, amiből három évvel később David Koresh jött ki győztesen: 1987-ben elfoglalta a Mount Carmel Centert.

David Koresh a hívek közt példátlan személyi kultuszt épített ki maga köré. Hatalmának utolsó hónapjaiban a „Hét Pecsét Tanítványai” nevet szívlelte jobban a szervezet neveként, de a kívülállók a követőit többnyire „koreshistáknak” nevezték.

A csata[szerkesztés]

1993 február végén egy helyi újság elkezdett A bűnös megváltó címmel cikkeket közölni. A cikkek szerzői szerint Koresh számtalan kiskorút rontott és erőszakolt meg, és 140 felesége, tőlük pedig legalább egy tucat gyermeke volt. Legfiatalabb házastársai 12-13 évesek voltak.[2]

A megvezetésen és szexuális molesztáláson felül felmerült a gyanú, hogy Koresh és hívei számos lőfegyverrel rendelkeznek. 1992. július 30-án két ATF-ügynök (David Aguilera és Skinner) meglátogatta Henry McMahon-t, a dávidisták fegyverbeszerzőjét, aki felhívta Koresh-t. Koresh felajánlotta az ATF-nek, hogy megvizsgálják a fegyvereit a birtokon, és megkérte, hadd beszéljen Aguilera-val, aki viszont ezt visszautasította.[3][4]

Az ATF hónapokkal az ostrom előtt megkezdte a birtok feltérképezését, de az álcájuk elég silány volt. Az "egyetemisták", akiknek álcázták magukat erősen harmincas éveikben jártak, modern autóik voltak, nem szerepeltek a helyi iskolák névsoraiban, és nem volt "órarendjük".[5] A nyomozók egy beépített ügynököt is küldtek, Robert Rodriguezt, akire Koresh rájött, hogy ügynök, de az ostrom napjáig úgy csinált, mintha nem is tudott volna róla.

Az ATF rohama után így kialakult patthelyzetben a Szövetségi Nyomozó Iroda vezetésével egy 51 napos ostrom indult, az amerikai történelemben saját polgáraik (és több brit, kanadai illetve ausztrál állampolgár) ellen példátlan mozgósítással. Az FBI (9-)10 Bradley gyalogsági harcjárművet, 2 Abrams tankot, (5-)6 páncélos műszaki járművet, valamint 899 embert, köztük 169 szövetségi ügynököt, 35 helyi és megyei rendőrt,illetve 15 katonát és 31 Texas Rangert vezényeltetett a helyszínre.

Február 28-án, a sikertelen ostrom után villámgyorsan felvették a kapcsolatot Koreshsel, hogy kimenekíthessék a sérült ügynököket a birtokról. Rögtön ezután az FBI egyik alegysége, a túszmentő alakulat is működésbe lépett. Ennek élén Richard Rogers próbálta meg klasszikus túsztárgyalási technikákkal elérni a következő hetekben, hogy Koresh elengedje a gyerekeket és társait, amiért cserébe a helyi rádióban leadott beszédeit alkudták ki a férfival. Koresh ugyan elsőre felrúgta a megállapodást, miután megkapta, amit akart (a rádióban leadott beszédével), de hamarosan mégis elengedett 19 gyereket, köztük egy 12 hónapos csecsemőt, ám még így is 98-an maradtak a birtokon.

Az elengedett gyerekek kihallgatása után az FBI bizonyítékot szerzett a fiatalkorúak bántalmazására, így az elnök Bill Clinton és a legfőbb ügyész Janet Reno jóváhagyásával egy könnygázos támadást indítottak a főépület ellen. Azonban nem tudták kiűzni a Dávidistákat a birtokról, csak egy videó-kamerát tudtak bejuttatni, hogy Koresh egy felvétellel üzenjen. Erről kiderült, hogy még 23 gyerek maradt bent Koreshékkal, akik közül legalább 14 a férfi saját gyereke volt.

A művelet közben a legfőbb problémát az okozta, hogy még az FBI taktikai és túsztárgyaló részlegei sem tudtak együttműködni, és folyamatosan akadályozták egymás munkáját. Az egyik oldal természetesen a tárgyalásban látta a megoldást, a másik viszont az erőszakos fellépésben. Miközben a tárgyalók telefonon igyekeztek jó kapcsolatot kialakítani – pedig valójában lenézték a bibliai prédikációkkal kommunikáló Koresht, a szektatagok mély hitét pedig őrületként fogták fel –, addig a taktikai részleg óriási hangszórókat üvöltetve próbálta meg alvásmegvonással terrorizálni a bennmaradtakat. Mivel ezek sem vezettek eredményre, így 9, könnygáz bevetésére alkalmas Bradley és 5 páncélos műszaki jármű folyamatos járőrözésbe kezdett, helyenként centikre elhúzva az épületektől. Járőrözés közben rendszeresen áthajtottak a birtokon eltemetett Dávidista, Peter Gent sírján is, hogy ezzel is hergeljék a szekta tagjait, ahogy az épületen kívüli tárgyak, autók, épületek páncélossal történő elpusztításával is ez volt a céljuk. Végül a víz- és áramhálózattól is elvágták a birtokot, hogy ezzel is távozásra bírják a Dávidistákat, de ez nem történt meg. Igaz, minden atrocitás ellenére Koresh elengedett 11 újabb tagot – ám a gyerekek önszántukból maradtak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Waco siege 20 years on: Picture timeline of Texas massacre which killed 76 men, women and children”, 2013. április 18. (Hozzáférés ideje: 2016. november 25.) 
  2. Waco Tribune-Herald, "The Sinful Messiah," February 27, 1993.
  3. Marc Smith, "Agent allegedly refused Koresh's offer," Houston Chronicle, September 11, 1993; "Gun Dealer Alerted Koresh to ATF Probe, Lawyer Says," Houston Post, Associated Press, September 11, 1993.
  4. Henry McMahon, Testimony, 1995 Congressional Hearings on Waco, part 1, pp. 162–63. Stuart H. Wright, Editor of Armageddon at Waco, and Robert Sanders, former ATF Deputy Director, also remarked on the ATF refusal of Koresh's offer in testimony.
  5. "Tripped Up By Lies: A report paints a devastating portrait of ATF's Waco planning – or, rather, the lack of it" Archiválva 2007. szeptember 30-i dátummal a Wayback Machine-ben, Time, October 11, 1993.