Vita:Virsli

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Livvyfan 12 évvel ezelőtt a(z) Kivágtam egy komolytalan részt témában
Ez a szócikk témája miatt a Gasztronómiai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Andrew69. (vita), értékelés dátuma: 2016. március 14.
Gasztronómiával kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Kérdés[szerkesztés]

Ez miért nem szubcsonk? Krisztián üzenet 2008. szeptember 23., 19:41 (CEST)Válasz

Mert van benne 4-5 információértékű közlés. Pilgab üzenet 2008. szeptember 23., 19:42 (CEST)Válasz

Kivágtam egy komolytalan részt[szerkesztés]

"==Fogyasztása Magyarországon==

A melegen, párban, papírtálcán, mustárral, vagy ritkábban tormával felszolgált virsli évtizedeken keresztül elengedhetetlen kelléke volt a vásároknak, majálisoknak, a május 1-i felvonulásnak, a pályaudvarok, a strand, vidámpark és állatkert hangulatának, szinte minden hentesüzletben kapható volt. Mára utcai fogyasztása kissé visszaszorult.

Otthon fogyasztása történhet önállóan, főtt, vagy sült változata főzelékek feltétje, egyes levesekbe (pld. bab, káposzta, lencse) egyben, vagy felkarikázva belefőzhető. Tükörtojás, rántotta, lecsó lehetséges összetevője, hidegen különféle majonézes saláták gyakori hozzávalója. Hagyományos szilveszteri étel.

Magyarországon az 1980-as évek során jött divatba az eredetivel csak távoli rokonságot mutató hot dog, ami nálunk egy keresztben félbevágott, egy vastag rúdra rászúrva átmelegített, majd mustár vagy ketchup kiséretében forró virslivel töltött, főként utcán fogyasztott ételféleség. "

Ezek nem lexikonba való megfogalmazások és állítások. A hivatkozott forrás sem olyan szintű.
az "elengedhetetlen kelléke" egyszerű újságírói közhely, amit május 1-jével illetve a munkásmozgalmi hagyományokkal kapcsolnak össze előszeretettel.
A kivágott szöveg nem veszi komolyan a témát, csupa olyasmit ír, amit a köznapi ember is tud - és ebből a cikkből nem is tud meg többet.
Egy lexikoncikkhez fel kellene tárni a virsli történetét, fajtái (pl. miért hívják Amerikában frankfurternek stb.
Esetleg a bécsi virslivel is lehetne foglalkozni.
Esetleg a fejlesztéseket, az egyedi termékeket is meg lehet említeni (az még nem reklám!) pl. Füstli
Esetleg adatokat lehetne szerezni a fogyasztásról, vélekedések helyett.
De hangnemeet kellene váltani, mert a kivágott szöveg nem méltó lexikonban való megtartásra.--Linkoman vita 2011. március 30., 14:27 (CEST)Válasz

Kedves Linkoman, ezek szerint szakács és gasztrotörténész vagy, nem is tudtam. A kapornál is fel van sorolva, hogy mire és mibe használatos. Akárcsak a fúszereknél. Akárcsak egy rakás ételnél, pölö gulyás. Szerintem egy mai húszévesnek fogalma sincs arról, amit leírtam az állatkerttel, május 1-es kapcsolatban. Tehát egyszerűen nem igaz, hogy semmi információtartalma nincs. A bekezdés címe fogyasztása Magyarországon, nem hinném, hogy nemzetközi virslitörténeti fejtegetésekbe kéne bocsájtkoznom. Én még sosem töröltem senki munkáját anélkül, hogy bővítve újra ne írtam volna.

Nem tudom mi van, eddig békén hagytatok, senki sem piszkált bele a szerkesztéseimbe, cirka egy hónapja Repli Carterrel való vitám óta mindenbe beleköt valaki valami mondvacsinált indokkal. Ha zavarom köreiteket, írásaim valakik szeint nem méltók a huwuki magas sztenderdjeihez, kérek egy jelzést és már itt sem vagyok. --Livvyfan vita 2011. március 30., 14:46 (CEST)Válasz

Livvyfan: A kivágott rész szerkesztését nyugodtan vond vissza. Az nem jó érv, hogy "ha X témáról nincs szó a cikkben, akkor inkább ne legyen Y sem." A Wikipédia egyszerűen nem így működik, legyen csak a cikk egyoldalú és "komolytalan" (minden cikk az egy bizonyos időszakban), ha az állításai megállják a helyüket. Külső forrásokat persze sosem árt keresni a fontosabb állításokhoz és megadni azokat a cikk végén. misibacsi*üzenet 2011. március 30., 22:26 (CEST)Válasz

Kedves misibacsi, köszönöm az észrevételt, sajnos mostanában egyéb problémáim miatt hamar felkapom a vizet. Tényleg, maximális jóindulattal írtam azt a bizonyos bekezdést, a Különben dühbe jövünk sör-virsli meccse alapján kattintottam a virslire. Én úgy gondolom, a papírtálcás mustáros virsli az ötvenes-hetvenes évek gasztro és kulturtörténetileg is érdekes szinfoltja, nem egyszerűen egy tálalási forma. Sajnos vagy szerencsére, ki tudja, emlékszem azokra az időkre, ez egy legendás (de nem túl jó) étek volt akkoriban. A szinte ehetetlen és az eredetihez nem is hasonlító magyar hot dog története is szerintem beleillik a virsli szócikkbe. Az igaz, a cikket bővíteni kéne, de ez már meghaladja tudásomat. --Livvyfan vita 2011. március 31., 14:12 (CEST)Válasz