Virsli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Virsli mustárral és zsemlevéggel papírtálcán

A virsli a vörösárufélék családjába tartozó, pépesítéssel készülő húskészítmény.

A hagyományos (jó minőségű) virsli alapanyaga a húspép és a víz, emellett fűszereket tartalmaz, ezt a pépes keveréket bélbe töltik (többnyire juh vékonybelébe), főzik és esetleg füstölik. A pépesítésnek köszönhetően a végtermék egységes szerkezetű és színű.

Az élelmiszeriparban számos olcsítási[forrás?] eljárást használnak, mivel az élelmiszerkönyv nagyon laza követelményeket támaszt a virslivel szemben: hús helyett mechanikailag szeparált húst használnak, nagyobb a víztartalma, az előírt fehérjetartalmat szójafehérje, vérplazma hozzáadásával növelhetik, fűszerek helyett fűszerkivonatokat vagy fűszeraromát használnak, az alacsony hústartalom miatt a színezéshez nitrites vért vagy egyéb színezékeket, a húsíz fokozására glutamátot, ribonukleotid-származékokat és egyéb ízfokozókat használnak, bél helyett műanyagba töltik, ami a füstölést nem teszi lehetővé, ezért azt esetenként a péphez adott füstaromával imitálják.

Fogyasztása Magyarországon[szerkesztés]

A melegen, párban, papírtálcán, mustárral vagy tormával felszolgált virsli évtizedeken keresztül elengedhetetlen kelléke volt a vásároknak, majálisoknak, a május 1-jei felvonulásnak, a pályaudvarok, a strand, vidámpark és állatkert hangulatának, szinte minden hentesüzletben kapható volt. Utcai fogyasztása mára kissé visszaszorult.

Otthoni fogyasztása történhet önállóan, főtt vagy sült változata főzelékek feltétje, egyes levesekbe (pld. bab, káposzta, lencse) egyben vagy felkarikázva belefőzhető. Tükörtojás, rántotta, lecsó lehetséges összetevője, hidegen különféle majonézes saláták gyakori hozzávalója. Hagyományos szilveszteri étel.

Magyarországon az 1980-as évek során jött divatba az eredetivel csak távoli rokonságot mutató hot dog, ami nálunk egy keresztben félbevágott, egy vastag rúdra rászúrva átmelegített, majd mustár vagy ketchup kíséretében forró virslivel töltött, főként utcán fogyasztott ételféleség.

További információk[szerkesztés]